Građanski rat u Siriji

Ići dole

Građanski rat u Siriji

Počalji od SION taj 2014-01-03, 22:27

Najkrvavija godina u Siriji

Bejrut -- Godina 2013. je do sada bila najkrvavija od početka građanskog rata u Siriji: više od 73.000 poginulih, dok se borbe nastavljaju bez izgleda za rešenje.Sirijska Opservatorija za ljudska prava (OSDH) koja je u sredu objavila taj bilans, optužila je "međunarodnu zajednice da je saučesnik krvoprolića u Siriji" zbog "nedostatka ozbiljne akcije" da se zaustavi rat.

Godina "2013. je bila najkrvavija od početka revolucije" 15. marta 2011, sa 73.455 mrtvih, od čega je više od 22.000 civila, rekao je za AFP direktor OSDH Rami Abdel Rahman.

U utorak, ta nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja se oslanja na široku mrežu državnih, zdravstvenih i vojnih izvora, objavila je sveobuhvatan bilans više od 130.000 pogibija od izbijanja nasilja, uključujući 7.000 dece.

U sredu, režim je nastavio krvavu ofanzivu iz vazduha na pobunjeničke oblasti u Alepu, ubivši najmanje petoro ljudi u toj metropoli na severu i to "eksplozivnom buradi" koju baca iz aviona od 15. decembra, kaže OSDH.

Dan ranije, topovska granata vojske je u autobusu u tom gradu ubila 17 ljudi, kaže ta organizacija.

Rat besni tri nedelje uoči mirovne konferencije zakazane za 22. januar u Švajcarskoj gde bi trebalo da se nađe rešenje za sukob.

Započet mirno, revolt protiv vlasti se pretvorio u građanski rat kada je režim reagovao brutalno. Dezerteri i civili koji su uzeli oružje, formirali su pobunjeničku koaliciju, a zatim su pritekle grupe džihadista.

Koalicija sirijske opozicije optužila je organizaciju "Islamska država Iraka i Levanta" (EIIL) da je u "tesnoj vezi" s režimom sirijskog predsednika Bašara Al Asada.

"Ubijanje Sirijaca nije ostavilo mesta sumnji o motivima te grupe, o njenim ciljevima i kojem programu služi. To potvrđuje da je njena aktivnost teroristička i neprijateljska prema sirijskoj revoluciji", piše u saopštenju Koalicije koja poziva pobunjenike koji su se pridružili EIIL da je napuste.

Septembra je opozicija optužila džihadiste da su "ukrali" revoluciju, ali tada nije pomenula EIIL, grupu koja je obećala vernost Al Kaidi.

Nedavno je Koalicija optužila EIIL da se više ne bori protiv režima, već protiv pobunjenika i civila.

Ali, po OSDH, ta grupa se i dalje bori protiv režima u blizini Damaska i na severu Sirije.

Sirijska vlast to potvrđuje kada kaže za sebe da se bori protiv "terorističkih" grupa, finansiranih iz inostranstva.

Ssiitski pokret Hezbolah iz Libana bori se uz sirijsku vojsku protiv pobunjenika koji skoro tri godine pokušavaju da zbace režim Bašara Al Asada.

Hezbolah, grupa koja u Libanu ima najmoćniji arsenal, kaže da se uz sirijski režim bori protiv "ekstremista" - sunita.
avatar
SION
Admin

Broj poruka : 1222
Datum upisa : 14.11.2013

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC-_qo5qnRAEIQQH7lamfKzw

Nazad na vrh Ići dole

Re: Građanski rat u Siriji

Počalji od SION taj 2014-01-03, 22:32

Koji su interesi Irana u Siriji i Libanu?

Atentatori-samoubice i uništene kuće: građanski rat u Siriji je stigao i do Bejruta. Ali, Hezbolah i Iran žele da izbegnu eskalaciju sukoba – bar za sada.Kad god je režimu Bašara al Asada potrebno pojačanje, šiitski Hezbolah - koji opremu dobija od Irana - šalje hiljade svojih boraca preko granice. U Siriji su vladine snage poslednjih dana, uz pomoć boraca Hezbolaha, prodrle na područja u okolini gradova Damaska i Alepa koja su se do sada nalazila u rukama pobunjenika. Sunitske grupe iz Libana, koje su slabije organizovane i opremljene, pružaju podršku sirijskoj opoziciji.
Liban je tako do guše u sirijskoj krizi. Sećanje na 15 godina građanskog rata koji je trajao od 1975. do 1990. sprečilo je širenje sirijskog rata na Liban, kaže u razgovoru za Dojče vele Bente Šeler, direktorka fondacije „Hajnrih Bel“ u Bejrutu.
„Nije pozornica za političke poruke“
Posle dvostrukog napada na iransku ambasadu u Bejrutu u kome su u utorak (19.11) ubijena najmanje 23 lica, libanski političari su počeli da se služe vrlo jasnim i direktnim jezikom. Premijer Nadžib Mitaki je rekao da nije prihvatljivo nikakvo „korišćenje Libana kao pozornice za slanje političkih poruka u ovom ili onom pravcu.“

U jednoj izjavi sunitske koalicije „14. mart“ kaže se da Liban plaća cenu za to što je Iran u Siriji stao na stranu jednog zločinačkog režima. Odgovornost za napade je preuzela sunitska ekstremistička grupa „Brigade Abdulaha Asama“. Ona je u pratećem pismu kao motiv za atentat navela učešće paravojske Hezbolaha u građanskom ratu u Siriji. Preko Tvitera je zapretila i daljim napadima ukoliko se Hezbolah hitno ne povuče iz Sirije.Kada je u maju ove godine postalo jasno da se libanski Hezbolah bori na strani Asada, počelo je da se govori i o mogućoj eskalaciji verskog rata između šiita i sunita. Na jednoj strani su šiitski Iran, Hezbolah i alevitski režim u Siriji (aleviti su takođe šiiti). Na drugoj strani: vodeća sunitska sila Saudijska Arabija, Katar i Turska. Razlika je uvek bilo, kaže Bente Šeler, ali već i letimičan pogled na istoriju šiita i sunita pokazuje da su oni duge periode provodili u mirnom suživotu; neprijateljstvo je „proizvod današnje raspodele moći u kojoj su jedno drugom suprotstavljeni Iran i Saudijska Arabija“.
Od Islamske revolucije u Iranu 1979, koja je donela islamizaciju politike i društva, Saudijska Arabija u Iranu vidi zemlju koja pokušava da uspostavi svoju hegemoniju na Bliskom istoku. Saudijska Arabija je uvek nastojala da potisne svaki mogući uticaj Irana.
S druge strane, Iran ima istorijske veze sa šiitima u regionu koje ne mogu da se preseku, kaže Valter Poš, istraživač islama sa Fondacije za nauku i politiku u Berlinu. Kada je 1982, u režiji Irana i u okviru ideološkog izvoza Islamske revolucije, nastao Hezbolah, Iran je prvi put dobio direktan kontakt sa regionom. „Hezbolah služi Irancima pre svega da bi legitimisali svoju ulogu u regionu“, prenosi Poš. Već više od tri decenije, i Sirija spada u najbliže saveznike Islamske Republike u arapskom svetu, što je pakt čiji koreni sežu u vreme iračko-iranskog rata (1980-1988).

U Teheranu su vrlo zabrinuti zbog mogućnosti da padne vlada u Damasku. „Ako bi se ikada desilo da sunitski ekstremisti preuzmu vlast u Siriji, Hezbolah bi bio definitivno izolovan: na jednoj strani bismo imali sunitsku Siriju, i dalje bi postojale sunitske ekstremističke grupe u Libanu, a na jugu bi još uvek bio Izrael“, kaže Valter Poš. On dodaje da bi Iran sa oslabljenim Hezbolahom i propalim režimom u Siriji teško mogao da održi svoj uticaj u regionu.

Poboljšanje odnosa
Posle napada u Bejrutu, i Iran i Hezbolah su, i pored pisma „Brigada Abdulaha Asama“ odmah uprli prstom u Izrael optužujući ga da stoji iza atentata. „Iran ne želi da prizna da je svojim mešanjem u sirijski rat upao u verski sukob u kome sada mora da se bori protiv novog neprijatelja: sunitskih ekstremista“, kaže izraelski stručnjak za Bliski istok Meir Javedanfar. Valter Poš smatra da je prva reakcija Irana bila taktička: „Oni ne žele da otvoreno optužuju Saudijsku Arabiju, jer trenutno rade na poboljšanju odnosa sa tom zemljom.“
A za to imaju dobar razlog, smatra i Bente Šeler iz fondacije „Hajnrih Bel“. Jer, ako situacija u Libanu bude dalje eskalirala, to bi moglo da ima nesagledive posledice za Iran i Hezbolah: „Stvaranje novog velikog kriznog žarišta nije u interesu Irana. Sirija je već dovoljna.“
Autorka: Dijana Hodali
avatar
SION
Admin

Broj poruka : 1222
Datum upisa : 14.11.2013

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC-_qo5qnRAEIQQH7lamfKzw

Nazad na vrh Ići dole

Re: Građanski rat u Siriji

Počalji od SION taj 2014-01-03, 22:43

BALKANSKI DŽIHAD RATNICISarajlija Elmedin Velić, koji je prošlog meseca poginuo na sirijskom ratištu u dvadesetoj godini života, bio je pripadnik odreda Jaysh Muhamed Qa'atiba čiji je emir (vođa) Bajro Ikanović, osuđeni terorista i odbegli predvodnik vehabijske zajedice u Hadžićima.

Iako je u Siriju otišao početkom godine, Ikanović je za kratko vreme uspeo zadobiti poverenje zapovednika jedinice Jaysh al-Ansar al Mujaheed, najbrojnije i najmilitantnije formacije islamskog fronta Al Nusrah (a zapravo ispostave Al Qaide), koji su ga postavili za emira odreda u kojem ratuju mahom selefije s Balkana.

Ikanovićev je zamenik Mirza Ganić iz Novog Pazara, njihovi su saborci uglavnom pristigli iz BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije i sa Kosova, ali ima i dobrovoljaca iz kavkaskih zemalja. Sedište im se nalazi u gradu Azazu, četrdesetak kilometara udaljenom od Alepa, uz granicu sa Turskom, gde se u poslednjih mesec dana stvara nova kolonija balkanskih mudžahida, koji su u ratni plen dograbili imovinu proteranih i izbeglih Sirijaca.

Najpre su Bajro Ikanović i Mirza Ganić štab odreda Jaysh Muhamed Qa'atiba smjestili u velelepnu vilu, koju su prethodno „oslobodili“ od dotadašnjeg vlasnika, visokopozicioniranog člana Sirijskog prelaznog veća. Kuća ima vlastiti izvor vode, luksuzno je opremljena, između ostalog, u dvorištu se nalazi i bazen.

Budući da je osvajanje područja na severozapadu Sirije pratilo i proterivanje domicilnog stanovništva, novopristiglim džihad ratnicima ponuđene su njihove prazne kuće i imanja. Ali uslov za „rešavanje“ stambenog problema bio je da mudžahedini imaju porodicu, zbog čega su se u poslednjih mesec dana dali u potragu za ženama.

Među prvima se šerijatski oženio emir Bajro Ikanović, koji je našao čak dve mladenke - obe su poreklom s Kavkaza. Ikanović je, inače u Hadžićima ostavio suprugu, sa kojom ima i decu, a na nove brakove se odlučio jer njegova žena nije želela da ode u Siriju.
avatar
SION
Admin

Broj poruka : 1222
Datum upisa : 14.11.2013

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC-_qo5qnRAEIQQH7lamfKzw

Nazad na vrh Ići dole

Re: Građanski rat u Siriji

Počalji od SION taj 2014-01-03, 22:46

Put u pakao Sirije

Roditelji Eldara Kundakovića, koji je poginuo u borbama na strani sirijskih pobunjenika, govore zašto je njihov sin otišao da umre za islam

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Put-u-pakao-Sirije.lt.html

Albanski dobrovoljci u Siriji

Najmanje dve grupe "albanskih muslimana" bore se na strani pobunjenika protiv snaga predsednika te zemlje Bašara el Asada. Zvaničnici u Prištini o tome ne govore, dok policijski izvori navode da je stotinak osoba sa Kosova otišlo u Siriju.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/1210908/Albanski+dobrovoljci+u+Siriji.html
avatar
SION
Admin

Broj poruka : 1222
Datum upisa : 14.11.2013

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC-_qo5qnRAEIQQH7lamfKzw

Nazad na vrh Ići dole

Re: Građanski rat u Siriji

Počalji od SION taj 2014-10-23, 23:28

avatar
SION
Admin

Broj poruka : 1222
Datum upisa : 14.11.2013

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC-_qo5qnRAEIQQH7lamfKzw

Nazad na vrh Ići dole

Re: Građanski rat u Siriji

Počalji od SION taj 2015-02-05, 21:34

Militanti pokrenuli veliki napad na Damask: ispaljeno preko 40 raketa na glavni grad Sirije, ima mrtvih i ranjenih

http://www.advance.hr/vijesti/militanti-pokrenuli-veliki-napad-na-damask-ispaljeno-preko-40-raketa-na-glavni-grad-sirije-ima-mrtvih-i-ranjenih/
avatar
SION
Admin

Broj poruka : 1222
Datum upisa : 14.11.2013

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC-_qo5qnRAEIQQH7lamfKzw

Nazad na vrh Ići dole

Re: Građanski rat u Siriji

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu