Sve o zakonu

Strana 1 od 4 1, 2, 3, 4  Sledeći

Ići dole

Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-23, 20:24

Poligon za široko razmatranje o zakonu-zakonima.

Često se dešava da izlazimo van tema a to je meni svojstveno jer smatram da objašnjavajući jedno moramo se dotaći i drugog koje je vezano za ono prvo i tu ostajemo skučeni, zato evo širok poligon za sve poglede i razmišljanja.


Inače volim reći...PO ZAKONU ZNAM KOLIKO ČOVEK RAZUME PISMO.


Sve što mislite i znate o zakonu možete slobodno pisati i kratko i široko kako vam volja ALI bih molio da bez potrebnih CITATA koji bi bili pokazatelji naše tvrdnje nema dijaloga već dogmatski pristup koji ovde NIJE POŽELJAN.

Da se razumemo ne mora za svaku rečenicu ići citat jer ni on sam po sebi bez razumevanja istog ništa ne znači drugim rečima ovde ispitujemo kako stojimo u poznanju Biblije.Ko smatra da ima šta ponuditi i biti braći od KORISTI neka piše.

Bog storivši čoveka izreče prvu zapovest:

I Moj. 2. 16-17

,,I zaprijeti Gospod Bog čovjeku govoreći:jedi slobodno sa svakog drveta vrtu; Ali s drveta od znanja dobra i zla, s njega ne jedi; jer u koji dan okusiš s njega,umrijećeš.,,Ovo gore je JEDNA zapovest a potom stiže druga zapovest::

I Moj. 3. 14-19

Da nebih zbog dužine pisao akcentovao bih poruku iz tog teksta.

Zmija prima TRI reči kao kaznu i zapovest, žena dve reči kao kaznu i zapovest i čovek jednu reč kao kaznu i zapovest.

Dok to nije bilo izrečeno čovek i žena su bili istog ranga jedino je Adam bio prvi kao stvorenje ali u hijerarhiji su bili ISTI ali samo do tad. Tu Bog ZAPOVEDA da će ženi od tog prekršaja (jer se po težini prestupa delila kazna-zmija je svesno navodila, žena< okusivši ponudi čoveku takođe svesno i čovek prihvati naivno prevaru). žena ima čoveka kao glavu nad sobom.I sad možemo ići redom i navesti nekoliko ZAPOVESTI koje tad čine ZAKON kao zbir pravila. Ako to ne znamo onda ćemo imati problem jer ćemo sve ZAKONE ubaciti u jedan. Postoji više ZAPOVESTI o građanskom načinu življenja (o tom svemu ćemo ako Bog da u kasnijem pisanju reći detaljno a ovde na uvodu samo želim skrenuti pažnnju na naj osnovnije elemente poznanja Biblije i zakona) i one sve čine ZAKON.Tako imamo mnoge zapovesti u vezi hrama i odeće kao i načina prinosa i vrsti žrtvi što čini drugi ZAKON.

Onda imamo ZAPOVESTI o zdravlju i čišćenju bolesti po više tačaka koje ponovo čine ZAKON.

Imamo tačke kao ZAPOVESTI o ljubavi i življenju po moralu koje zbirno čine ZAKON.Često čujemo kako se neko pozove na ZAKON bez da naglasi KOJI jer čuje od apostola kako taj izraz napisaše i odmah to primeni na SVE ZAKONE ne videći ostale i to je problem što crkve nemaju učeništvo pa neznaju ni prvo slovo vere.

Apostoli su UVEK pisali o problemu imenuju ći ga a potom izrekli reč ZAKON jer su SVI apostoli znali Toru i šta spada u koji ZAKON.Na više mesta se čuje reč ZAKON a pišu o različitim problemima jer svaki problem je deo zakona koji ima zapovest po pitanju tog problema i to paganima pravi problem jer čuju zakon je ukinut a onda zakon važi...pa SEN je ispunjena a onda ponovo trpe zbog držanja zakona...i pored svega tvrdoglavo će ići u opadanje Božji slugu gazeći nemilice reč jer njihova ideja je veća od Boga i reči koju ne znaju. Zato ljubazna braćo vi koji ste brzi čuti zamolio bih vas da pažljivo pratite sve što će se pisati i na kraju pitajte i donesite zaključak kad sami dođete do rezultata to je mnogo bolje od onih vikača i podsmevača koji svoje nude ne mareći za nauku.Vama nek bude mila reč i nemojte odbaciti znanje jer je ono krotko a u ne znanja je osuda.

Ako smo zapamtili da Bog u početku Evi reče da će joj muž biti glava to možemo čuti kao poglavarstvo da i DALJE STOJI i nije ukinuto a zove se ZAKON jer ta zapovest je u onom zakonu kao zbiru zapovesti od POČETKA i važe dok smo u OVIM TELIMA.

Hijerarhija kasnije u SZ traje:

IV Mojsijeva 30. 4-9

Da čujemo potvrdu kako i u NZ važi poglavarstvo čoveka nad ženom:I Korinćanima 11. 3 (poglavarsto stoji ispratite u Bibliji)

I Kor. 11. 8-9 nastavlja se prvenstvo.

I Kor. 14. 33-35 U ovom citatu se Pavle poziva na ZAKON i jasno je koja zapovest iz zakona i kojeg zakona kaže da je čovek glava ženi od početka.Vidite nekom će se svideti taj komplet zapovesti u tom zakonu ali drzi komplet neće hteti i tako sam upada u svoju zamku ubacujući SVE pod jedan zakon i onda kaže ZAKON JE UKINUT a želi ostaviti neke zapovesti iz nekih zakona...vrlo neozbiljno.Znači ZAKONI su razvrstani prema NAMENI pa imamo:

1. Ceremonijalni zakon sa skupom zapovesti.

2.Moralni zakon (carski) takođe sa skupo zapovesti.

3.Građanski zakon sa skupom zapovesti.

4.Zdravstveni sa skupom zapovesti.

5.Obrzanje kao zapovest koja je jasnije uvrštena u sklop hramske službe i pripojila se ZAKONU ceremonijalnom.

6.Obećanje-zavetovanje kao zakon sa zapovestima koje regulišu tu oblast.To su osnovne podele zakona jer ih nije čovek podelio iz jednog zakona već ih je takve podeljene primio od Boga.

Zasebno carski zakon, zasebno građanski...kao što piše zapovest po zapovest ovde malo tamo malo.

Dalje bih navedeno citatima potkrepio gde se šta nalazi uz objašnjenje koje se daje početnicima pri izučavanju zbog raznih verskih zajednica koje ništa od toga nemaju niti im je poznato pa im je ovo prilika da bar čuju ako ne razumeju.


Ići ćemo kroz svaku ovu grupu detaljno prateći tok istih kroz istoriju.


lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-23, 20:26

Zakon je JEDNOSTRANA ODLUKA i traje dok je onaj koji je izrekao ne promeni.

Savez je DVOSTRANA ODLUKA u kojoj jedna od ugovornih strana može odustati ne pridržavajući se se dogovora.Postoji USMENI i PISANI zakon.USMENI:I Moj.2. 16-17 (kršenjem te zapovesti smrt i stanje raspadanja stiže u sve jer je otvoren potencijal za to Rimljanima 8.22)

Bog daje vlast čoveku nad stvorenjima I Moj.1. 28 čovek greši i biva nadvladan te GUBI vlast nad datim II Petrova 2.19

Ko je nadvladao čoveka i preuzeo vlast Jevr.2.14 Luka 4.5-6 Jovan 14.30)I Moj. 3. 16 (pratimo hijerarhiju po usmenom zakonu primljenu a po pisanom potvrđenu IV Moj.30. 4-9 I Kor. 11.3-8-9
I Kor.14.34-36 Titu 2.5 I Timot.2.9-14 Efes.5.22-23 često se ne razume neki stih i tako pokušava tim

ne razumevanjem srušiti cela hijerarhija kao čitajući Galatima 3.28 gde se cela glava i više od početka treba čitati i čuti da je reč o obrezanju i jedakostu u pristupu spasenju bez obzira na titulu ili pripadnost naciji ili obrezanju jer
se žene nisu obrezivale te su smatrane nižim niti su se brojale u narod.Sad su jednake po pitanju spasenja kao i
ostale nacije ali poglavarstvo ostaje.)I Moj.8.20-22 ; 9.1-13 (treći usmeni zakon sa SAVEZOM I ZNAKOM saveza možemo ako ima nešto o tome kasnije)I Moj.17.1-4 (četvrti zakon sa SAVEZOM I ZNAKOM saveza...ponovo izdvajanje i ponovo nuđenje zakona i saveza ali sad

prošireno i na ZNAK. Na kome sve važi obećanje I Moj.17. 10-14 Isak kao ponuđeni prinos nije uzet jer Bog

ima čistu i savršenu žrtvu.)Luka 22.15-20 Jevr.13. 20

Jovan 16.5-15 Dela 2. 1-4 (Peti usmeni zakon i savez sa znakom. )PISANI ZAKONII Moj. 20 gl.

V Moj. 5 gl. ( Da li su znali pre pisanog zakona sve to iz USMENOG ZAKONA? Da li su su znali prvu zapovest da je Bog jedan -

V Moj.5.3 - Da li su znali da se nesme ubijati pre pisanog zakona I Moj.9. 5-6 I Moj.4.13 da li su znali i sve ostale PISANE ZAPOVESTI kao zakon od početka? Odgor piše:I Moj.3.22 koliko procenata dobra a koliko zla je čovek bio svestan...POSTA KAO JEDAN OD NAS a znaju li ONI šta je dobro a šta zlo I KOLIKO? U CELOSTI i PUNINI je čovek znao SVE što je DOBRO i SVE što je ZLO. Zato ga je Bog kroz reči OPOMINJAO da ne ide svojim putem već da se VRATI jer ZNA šta je dobro i nudio mu da IZABERE DOBRO zbog mogućnosti IZBORA. I Moj. 4.26 od kad ponovo počeše prizivati ime)Koji zakon je Isus ISPUNIO:

-Pashalno obećanje.

-Jutarnja i večernja žrtva.

-o godišnjoj žrtvi.

-o Pedesetnici.

-o svim prinosima za greh. (tu ne spadaju zahvalne žrtve)Šta je Isus POTVRDIO:

-Obećanje o dolasku sina (Isaija 9.6)

-Obećanje o savršenoj žrtvi koja uklanja grehe ( Isaija 53)

-Da će Mesija stići u tačno utvrđeno vreme i postradati (Dan. 9. 24-27)

-Da će taj SIN u treći dan oživeti i podići mrtve (Osija 6.2)

-Da je Bog dao telo kao večnu žrtvu (Ps.40. 6 i dalje.)

-Da će po devici doći (Isaija 37. 22)

-Da će se roditi u kući hleba i u Davidovoj lozi (Mihej 5.2)Šta je Isus UKINUO:

Matej 5. 17-18

Proveravamo UČITELJE....ili Isus ili oni?

,,Ne mislite da sam ja došao pokvarim zakon ili proroke; nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestajati ni najmanjega slovca ili jedne (title-znaka) iz zakona dok se sve ne izvrši.,,Ovde moramo stati!

Isus TVRDI da NIJE UKINUO i TVRDI da neće NESTATI ZAKONA dokle...DOK stoji NEBO I ZEMLJA stoji li zemlja braćo?

Pa kome onda verovati i kako ispitati učitelje?

Meru za test smo postavili pa ko ima Hrista ima i meru a ako mu nije jasno neka nauči ili pita a nikako nesme reći da je Isus ukinuo jer ON reče da NIJE.lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-23, 20:29

Sad bih pošto smo ispitali učitelje po Isusu da čujemo gde piše ona podela zakona:

Samo pre toga bih radi početnika ako ih ima napomenuo da tamo stoji i reč ZNAK pored SAVEZA o zakonima pa da pomenem samo, prvi ZNAK SAVEZA je DUGA,drugi ZNAK SAVEZA je obrezanje, treći znak saveza je Duh Sveti i darovi ovo se odnosi na usmeni savez a u pisanom imamo još savez sa znakom a to je subota.Knjiga UREDBI sadrži sve gore navedene zakone osim carskog koji je na kamenu napisan za razliku od KNJIGE uredbi koju Mojsije svojom rukom zapisa.-Ceremonijalno žrtveni zakon (II Moj.od 25 do 30 glave III Moj. od 2 do 7 glave i III Moj.16.22)

-Građanski zakon (II Moj.21 i 22 glava III Moj.18,20,21,23,24 i 25 glava V Moj. od 19 do 26 glave i od 27 do 29 glave kao objedinjeni zakoni)

-Zdravstveni zakon (III Moj.od 11 do 15 glave i 17 glava. V Moj.14 glava)

-Obrezanje (III Moj.12. 1-2)

-Obećanje-zavet kai i praznični zakon (Nazirejstvo,Desetak, služba u hramu,) = III Moj.23 glava IV Moj.6 glavaMolim vas u ponuđenim ZAKONIMA pokušajte naći carski zakon a mislim na ove iznad pomenute: Cermonijalni,građanski,zdravstveni,obrezanje,obećanje....gde tu piše deset zapovesti? Ako ne piše onda nisu ni po značenju niti su jedno u bilo kom drugom smislu osim što su na dobro čoveku date jer ceo žrtveni zakon je ukazivao šta će Bog učiniti za nas a ceo moralni zakon šta mi tebamo da činimo prema Bogu i bližnjima.

Praznici su takođe deo zakona:

1.PASHA

Prvi praznik slavljen prvog meseca (Abib-Nisan) 14-og dana. To je pokretni praznik koji može pasti na bilo koji sedmični dan i u vreme Isusove smrti padala je u subotu-šabat. III Moj. 23.5 II Moj.12 gl. cela.

Šta je najavljivalo praznik pashe?

Jovan 6.51 I Petrova 1.18-192.Beskvasni hlebovi

Prvi dan po Pashi je početak drugog praznika, u tom danu nije se radio ni jedan ropski posao kao ni na šabat.

Kvasac je bio sinonim greha i ponosa kao i pogrešnog učenja i uklanjanje kvasca predstavlja čistoću u svakom pogledu kao Isusa. III Moj.23.7 II Moj.12.15 i 203.Snop prvina

PRVO od bilja i od životinja i prvo od poroda pripada Bogu.Hrist je svojim vaskrsenjem odneo snop prvine kao što se pred sveštenika nosio snop žita tako je na nebo Isus odneo prvence iz smrti među kojima je On prvi.

Drugi put dolazi da pokupi celu žetvu. III Moj.23.10-11 Matej 27.52-534.Pedesetnica

Pentakost-praznik Duhova III Moj.23. 15-21

To je dan koji nosi značenje odmora kao u šabatni dan što je važilo i za neke druge praznike.Padao je uvek na 50-ti dan od prinosa snopa prvine. Tako u 50-ti dan od vaskrsa i uznošenja snopa prvine stiže Duh Sveti na sve prisutne u gornjoj sobi..5.Dan trubni

III Moj.23.24-25 Truba opominje i najavljuje velike događaje a to je skori dolaza cara slave.6.Dan očišćenja

Jom Kipur III Moj.23. 27-32 (16.27-34)

Mučenje duša svojih jer se priznaje greh i svesni su plate za greh.7 Praznik senica

Taj praznik ukazuje naoslobođenje i vođstvo iz ropstva kad su bili bez domova, Zajedno sa subotom čine sećanje na izubavljenje od ropstva.Da bi nešto shvatili treba nam Božja pomoć i molitva. Šta kaže Solomon u vezi toga Priče Solom. 28.9

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-23, 20:32

1. Galatima 3.28

Ta tačka se uzima kao dokaz da više nije čovek glava ženi i da je zapovest iz vrta ukinuta gde se čovek postavlja nad ženom.

Tom tvrdnjom koju Pavle piše dovode istog u kontradiktornost jer on na više mesta tvrdi da poglavarstvo stoji i njih to ne zanima.

Ako otvorite svoje Biblije a zamolio bih vas da to učinite i PAŽLJIVO sušate šta piše od 3 glave zaključno sa 5-om čućete zakon o OBREZANJU kao spornoj tački i da nema nikakve kontre niti je ukinuto poglavarstvo.Ista< poslanica u ponuđenom tekstu nudi zanimljivu izjavu čitamo 3.24-26 tu čujemo da nam je neki zakon bio čuvar do Hrista i on od Hrista nas više NE ČUVA. Znajući da je Cereminijalni zakon bio hramska služba i žrtva je kao sistem čuvala po obećanju od smrti i greha to nas je ona-žrtva i zakon o njoj čuvali dok ne stigne prava. 23 stih nudi potvrdu rečenog kako smo VEROVALI da nas žrtva čisti i kad se ista pokazala više nam zakon koji je regulisao hramsku službu nije trebao i zato se zastor u HRAMU razdvaja jer se ispuni III Moj. 16 glava o očiščenju i sve je to regulisao Ceremonijalni zakon.Ako neko ne razlikuje zakone onda upada u zamku jer apostoli kažu paganima da im žrtve ne treba prinositi jer nemaju više ni Jevreji potrebu za žrtvom ZA GREH već im nude iz zakona koji i dalje stoje a regulišu ostalo van hrama pa im zato kažu beži od udavljeno, čuvej se od krvi (ne jedi je i ne ubijaj)ne bludniči,čini sve što želiš da drugi tebi čine.

Vidimo da apostoli ipak NUDE neki ZAKON pazi na ovo i na ono zar ne?

A u kojem zakonu stoji ono što oni zapovedaju?Ne bludniči je NE POŽELI iz DEKALOGA.

Ne prosipaj krv-ne ubi iz DEKALOGA

Udavljeni zakon o svetosti nazireja i građanski zakono čistoći.

Da činiš što želiš da drugi tebi čine to imamo u DEKALOGU od pete do desete.

To je<zakon LJUBAVI prema Bogu i bližnjem rastavljen na deset tački i može se izreći u dvema.

Šta smo tu čuli?Galatima 4.5,,Da iskupi one koji su pod zakonom, da primimo posinaštvo.,,Ovaj stih mnogi uzimaju kao dokaz kako ZAKON koji opet oni smatraju jednim ubacujući sve zakone u njega tvrdeći da je Isus svojom žrtvom ukinuo sve jer ih je ISPUNIO.Molim vas da otvorite svoje Biblije od prvog stiha i samo pre nego što krenete sa čitanjem nadam se da ste od prošli put čitajući od 3 do 5 glave memorisali kako je Isus svim isto dostupan kao i spasenje I Jevrejinu ikao obrezanom i Grku kao ne obrezanom i robu kao i slobodnom (robovi nisu znali Pisma a slobodni su znali jer su bili imućni zato Isus i reče kako se i siromašnima proveda spasenje) i sad znajući da je ograda koja je držala Izrailj odvojenim od ostali bila HRAMSKA služba koja ih je ČUVALA krvlju životinjskom do dolaska originala počinjemo čitati 4-tu glavu.Ko je U HRISTU on je već time SEME AVRAAMOVO kako završava 3 glava i onda nastavlja u 4-oj problematiku žrtve i obrezanja pa da čujemo:1. Али велим: док је наследник млад ништа није бољи од роба, ако и јесте господар од свега;

2. Него је под заповедницима и чуварима све до рока очевог.

3. Тако и ми кад бејасмо млади, бејасмо под стихијама света заробљени;Sećajući se poruka pre ove znamo da nas je Isus ujedinio i oslobodio GREHA i da je ISPUNIO zakon jer sam tvrdi da NIŠTA NIJE UKINUO i da ni jedna titla neće nestati zato čujmo kako se navodi PREĐAŠNJI ŽIVOT gde smo BILI ROBOVI ČEMU?

Stihijama svijeta a to je greh.4. А кад се наврши време, посла Бог Сина свог Јединородног, који је рођен од жене и покорен закону

Које се ВРЕМЕ НАВРШИ? Оно код Данила где даје време доласка Месије и Његову смрт то је Данило 9 гл. о 70 седмица.

Isus je POKOREN ZAKONU i mi ako smo verni pkorni smo zakonu jer stoji dok god je ZEMLJE. Zašto nam ovo govori?


5. Да искупи оне који су под законом, да примимо посинаштво.


6. И будући да сте синови, посла Бог Духа Сина свог у срца ваша, који виче: Ава Оче!


7. Тако већ ниси роб, него син; а ако си син, и наследник си Божји кроз Исуса Христа.DA ISKUPI znači da budu NJEGOVO vlasništvo jer su pre toga bili vlasništvo tame i greha. DA iskupi ONE KOJI SU POD ZAKONOM...divno a Jevreji su bili pod zakonom i njih je onda iskupio a pagani?

Jevreji su kao i SVI bili robovi greha a PO ZAKONU ili POD ZAKONOM su prinosili žrtve koje ih očišćavaju i sad stiže neko ko ih od toga oslobađa da više ne robuju hramskim obevezama koje su bile SEN Hristov. Tako i pagani bez hrama imajući Hrita imaju i Duh Hristov koji im svedoči da su Božja deca bez hramskih obaveza.


8. Али тада не знајући Бога, служисте онима који по себи нису богови.


9. А сад познавши Бога, и још познати бивши од Бога, како се враћате опет на слабе и рђаве стихије, којима опет изнова хоћете да служите?Mili moji ovde vas POSEBNO molim da u kontekstu pratite dosad sve i nastavak jer čitamo:

ALI TADA NE ZNAJUĆI BOGA (paganima se obraća)služiste onima koji NISU BOGOVI kome su to služili Semiramidi, Rafanu,Tamuzu.... i dalje im govori pošto su BEZBOŽNO ŽIVELI NEKAD kako SAD poznavši Boga

I još ih je Bog potvrdio kao svoje oni ponovo čine šta?

VRAĆAJU se na paganštinu i hoće ponovo da služe onima što NISU BOGOVI te žele da SLUŽE tim STIHIJAMA kad im je dan svetog Rafana ili Amona RA ili Semiramide...i kaže im šta gledaju ponovo u paganštinu:


10. Гледате на дане и месеце, и времена и године.Oni gledaju kad im je koja godišnjica kojem božanstvu zbog kojih im i kritiku šalje kog meseca i dana je koji svetac kako bi ga slavili (o tome u temi Vavilon)i onda Pavle žalosno konstatuje kako su se ponovo poznavši Boga okrenuli PAGANŠTINI


11. Бојим се за вас да се не будем узалуд трудио око вас.Pavle se trudio da ih vrati Bogu živom kojeg POZNAŠE ali oni ponovo gledaju na loše stihije-običaje gde hoće držati svečanosti i praznovati dane i vremena tih koji NISU BOGOVI.

Mili moj narode i braćo, danas kao što je prorečeno iziđoše MNOGI koji uče i to svoje i ne čine službu po DARU DUHA već zavode i prelašćuju NE UTVRĐENE u istini i ginu jer odbaciše ZNANJE i omililo im je BEZAKONJE pa vam nude IZVRNUTU nauku na SVOJU I VAŠU POGIBAO.

Gde je tu ono što lažni tvrde kako je subota bila u službi lažnim bogovima koji to nisu ...gde tu ima nešto o Božjim praznicima...oni hoće na službu koju pre obraćenja imaše a to je paganštini i danima tih običaja da služe tu ne govori ni reči o UKIDANJU Božje reči kako uče mnogi učitelji paganštine želeći srušiti Božje a ponovu uzdižući nasleđe Vavilona.Molim vas uvek pre čitanjase pomolite iz sveg srca i DUHA da vam po milosti Bog otvori jer braćo moja i sestre mnogo puta neko čita nešto ali NE VIDI jer tama pokriva<razum zato se MOLIM ZA SVE VAS kako bi vam Bog otvorio da vidite jasno sve šta pišem kako nebi bilo uzalud a kao što obećah otkriće se svaka lažna nauka i sve ćemo Božjom pomoći razobližiti ako ste spremni biti u molitvi i ako vam omili istina.

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-23, 20:35Galatima 5. 1-6 (u nastavku sledi Božjom pomoći)Ova glava se koristi kao dokaz da je Hrist ukinuo zakon i zato je postavljam da čujemo šta tu zaista piše:

Da li smo se pomolili?

5:Stojte dakle u slobodi kojom nas Hristos oslobodi, i ne dajte se opet u jaram ropstva uhvatiti.Čućemo šta Pavle smatra JARMOM ROPSTVA.5:2 Evo ja Pavle kažem vam da ako se obrežete Hristos vam ništa neće pomoći.
5:3 A opet svedočim svakom čoveku koji se obrezuje da je dužan sav zakon tvoriti.Pozadina ovih reči je atak Judeja na sve one koji žele da kažu kako su spaseni kako i oni trebaju da vrše obrezanje tela i da prinose žrtve tu dilemu je Pavle rešavao pišući im odgovor jer CELA poslanica Galatima obrađuje tu tematiku i problem u vezi OBRAZANJA. A onda im Pavle govori u prredhodnom tekstu koji čitamo da IZGUBIŠE HRISTA kojega VEROM primiše ako sad hoće da se OBREŽU kako bi imali znak spasenja po TELU jer ih Pavle ukorava govoreći da ih je DUH SVETI već prihvatio i da takvi ne obrezani su VEĆ SPASENI i ne treba im nikakav dalji postupak, ALI, ako hoće da se idu obrzati onda moraju i žrtve prinositi kao da Isusa nemaju (što znači ostali su bez te žrtve pa drugu prinose-izgubiše ga).

Ako hoće pod TO ROPSTVO hramske službe onda moraju ne samo obrazanje tela već sve što Ceremonijalni zakon reguliše činiti jer bez Hrista sve to moraju da čine.5:4 Izgubiste Hrista, vi koji hoćete zakonom da se opravdate, i otpadoste od blagodati.
5:5 Jer mi duhom čekamo od vere nad pravde.
5:6 Jer u Hristu Isusu niti šta pomaže obrezanje ni neobrezanje, nego vera, koja kroz ljubav radi.Pokušavali su zakonom koji reguliše oblast o kojoj se govori a ona je u knjizi UREDBI kao zakon stojala šta se sve treba vršiti u tom zakonu koji reguliše pitanje opravdanja od greha.I ponovo Pavle akcentuje problem OBREZANJA da to više nije merilo već je mera i znak spasenja Hrist jer je to bio SEN a sad je stigao original i više se SEN ne upražnjava. Obrezanje je bilo SEN vere a kad stiže original onda se ta VERA tu trebala pojaviti a ne više po seni vere-obrazanju.5:7 Dobro trčaste; ko vam zabrani da se ne pokoravate istini?
5:8 To odvraćanje nije od Onog koji vas pozva.
5:9 Malo kvasca ukiseli sve testo.
5:10 Ja se za vas nadam u Gospodu da ništa drugo nećete misliti. A koji vas smeta poneće greh, makar ko bio.
5:11 A ja, braćo, ako još obrezanje propovedam, zašto me gone? Tako se ukide sablazan krstova.Krenuli su dobro VEROM i primiše Duha a onda stižu neki iz Sinagoge koji zahtevaju znak PO TELU kako bi ih prihvatili i to je problem u toj crkvi i ponovo Pavle govori da Isus koji ih POZVA ne traži od njih vršenje tog zakona o obrezanju već imaju SLOBODU o OBREZANJA i prinosa ŽRTVI jer su VEROM primljeni.

Isti oni Jevreji su i Pavla gonili zato što ne nameće onaj zakon o obrezanju koji drugi žele tovariti verujućima te kaže da će im to biti greh a ko god to bio što nagovara na obrezanje i žrtve pored originala i to je PREMUDROST (jedan njen deo ) o kojoj Pera govori.5:12 O da bi odsečeni bili oni koji vas kvare!
5:13 Jer ste vi, braćo, na slobodu pozvani: samo da vaša sloboda ne bude na želju telesnu, nego iz ljubavi služite jedan drugom.Dakle optuža onima koji nude-kvare VERU jer je žele kao znak na telu i onda daje reč kakpo su na SLOBODU pozvani na slobodu od čega? Od noga što i jeste ovde u celoj glavi sporno a to je zakon o žrtvi i obrezanju koje su hteli nametnuti učenicima iz ne obrezanja.Nigde ne čitamo kako se Jevrejima obraća i kaže da nesmeju oni da se brezuju ili da je greh što su obrezani jer i Paja je obrezan i ne hvali se time. ALI tu stiže upozorenje:,,samo da vaša sloboda ne bude na želju telesnu,,

A na drugom mest nudi ceo spisak šta su ŽELJE TELA i to je sve ono što je GREH. Zato kad su već u ljubavi Božjoj dužni su i oni ljubiti.5:14 Jer se sav zakon izvršuje u jednoj reči, to jest: Ljubi bližnjeg svog kao sebe.
5:15 Ali ako se među sobom koljete i jedete, gledajte da jedan drugog ne istrebite.
5:16 Velim pak: po duhu hodite, i želja telesnih ne izvršujte.Ne kaže SVI ZAKONI već SAV ZAKON koji je regulisao pitanja hramske službe gde je u to vreme i obrezanje tela bilo sastavni deo Ceremonijalnog zakona i od istog ih je Hrist oslobodio. A odmah ovde čujemo kako bi ispalo kontradiktorno reći OSLOBOĐEN SI SVI ZAKONA a Paja potom ponovo dodaje još zapovest:Ljubi bližnjeg svog kao sebe.

Zar to nije de zakona? JESTE, i ponovo se pominje naređuje jer ne pripada tom zakonu već drugom koji reguliše pitanja moralnosti. Na žalost mnog danas hoće da uče svoje i zavode kao što je prorečeno jer u iste ne može stati reč niti pkornost reči te će stačlno biti u buntu protiv Božje reči,. vi nemojte biti na toj strani već sve dobro ispitajte i živite po Božjoj reči u ljubavi koju vam pokaza.5:17 Jer telo želi protiv duha, a duh protiv tela; a ovo se protivi jedno drugom, da ne činite ono šta hoćete.
5:18 Ako li vas duh vodi, niste pod zakonom.
5:19 A poznata su dela telesna, koja su preljubočinstvo, kurvarstvo, nečistota, besramnost,
5:20 Idolopoklonstvo, čaranja, neprijateljstva, svađe, pakosti, srdnje, prkosi, raspre, sablazni, jeresi,
5:21 Zavisti, ubistva, pijanstva, žderanja, i ostala ovakva za koja vam napred kazujem kao što i kazah napred, da oni koji tako čine neće naslediti carstva Božijeg.Mislio sam samo deo ove glave da ponudim ali znajući koliko je ne poznavanje zakona i koliko je neverstvo danas u crkvama nastaviću dalje jer mislim da će biti korisno.

Ovde imamo CELU SLIKU i presek sveg dosad rečenog. Paja kaže da oni koje vodi DUH SVETI će biti POSUŠNI i neće im trebati žrtve niti obrazanje jer su oslobođeni tog zakona a zato im zapoveda iz drugog zakona da to drže. Evo spiska koji gore Paja navodi kao DELA TELA i nije oslobođen čovek da vrši greh već je oslobođen od zakona koji traži prinose i znak vere a ko je već u veri onživi poslušno i ne treba mu ono navedeno.Jer da je moralni zakon ukinut onda ova konstatacija da neće ući u carstvo bi bila neispravna jer nema zakona koji bi sudio DELO TELA i bili bi u slobodi koju danas uče ŽIVI KAKO HOĆEŠ HRIST TE LJUBI. To je zamka jer ne čuju da ne može kršiti moral jer ima krivicu a krivica se samo kroz zakon vidi. Tako zakon o moralu stoji i pokazaće se kad se otvori nebo i vidi kovčeg SAVEZA.5:22 A rod je duhovni ljubav, radost, mir, trpljenje, dobrota, milost, vera,
5:23 Krotost, uzdržanje; na to nema zakona.
5:24 A koji su Hristovi, raspeše telo sa slastima i željama.
5:25 Ako u duhu živimo po duhu i da hodimo,
5:26 Da ne tražimo lažne slave razdražujući jedan drugog, i zavideći jedan drugom.Taj Duh koji nas oslobodi od znakova vere i prinosa za greh nas uči onom što je PO NJEMU i što nam taj ISTI zapisa na MESANIJEM DASKAMA SRCA NEŠEG A TO JE POSALUŠNOST MORALNOSTI koju Duh Sveti sprovodi ako nećemo nazad po TELU DA ŽIVIMO i da ugađamo željama tela.

Šta smo tu čuli?

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od ispravka taj 2014-01-23, 20:36

ko poznaje zakon taj pokazuje da poznaje PISMO?!
OVAKO KAŽE PISMO dakle,dokle god se čita mojsiejve knjige ostaje slepilo pokrivalo na tome. i ne može videti. što su mojsijeve knjige ,što sve ulazi u mojsijeve knjige? dokle god se to čita ostaje slepilo...
zamislimo pavlove propovedi i ostaloh apostola dela apostola,poslanice,da li je iko moćan da nađe trag od ovakih iznošenja učenja o zakonu unutar,bar jedan trag tek nazirući? nigde toga. tolike zaJEDNICE PAGANA KOJI NIŠTA NISU ZNALI O ZAKONU I NI TRAGA OVAKOG UČENJA DA BI NAUČENI BILI. KAO DA JE TO SAKRIVENO A DA LI JE SAKRIVENO?
BOLJE DA SE UZME VAZDUH PRE NEGO SE OVO UZME RAZGLEDANJE. KAKA JE SVRHA OVOG UČENJA? SA MOJE STRANE DOVOLJNO NA OVOJ TEMI. MIR SVIMA.

ispravka

Broj poruka : 295
Datum upisa : 04.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-23, 20:40

Paja rimljanima kaže još nešto:2:12 Jer koji bez zakona sagrešiše, bez zakona će i izginuti; i koji u zakonu sagrešiše, po zakonu će se osuditi2:12 Jer koji bez zakona sagrešiše, bez zakona će i izginuti; i koji u zakonu sagrešiše, po zakonu će se osuditi
2:13 (Jer pred Bogom nisu pravedni oni koji slušaju zakon, nego će se oni opravdati koji ga tvore;
2:14 Jer kad neznabošci ne imajući zakona sami od sebe čine šta je po zakonu, oni zakona ne imajući sami su sebi zakon:Kako će se nesretni OPRAVDATI kad NEMA ZAKONA : ,,nego će se oni opravdati koji ga tvore;

Kako da TVORE nešto što je UKINUTO?Pavle piše nešto STRAŠNO:2:15 Oni dokazuju da je ono napisano u srcima njihovim što se čini po zakonu eto ZAKONIKA hoće još i u srce da ubaci zakon....eh, da je Paja pa nije strašno on je umro ali DUH SVETI to čini kako Njemu zabraniti.....lako, ignorisati i tačka.

2:22 Propovedajući da se ne krade, kradeš; govoreći: Ne čini preljube, činiš preljubu: gadeći se na idole, kradeš svetinju;
2:23 Koji se hvališ zakonom, a prestupom zakona sramotiš Boga.
2:24 Jer se ime Božije zbog vas huli u neznabošcima, kao što stoji napisano.
2:25 Obrezanje pomaže ako zakon držiš; ako li si prestupnik zakona, obrezanje je tvoje neobrezanje postalo.
2:26 Ako, dakle, neobrezanje pravdu zakona drži, zašto se ne bi njegovo neobrezanje za obrezanje uzelo?
2:27 I onaj koji je od roda neobrezan i izvršuje zakon, osudiće tebe koji si sa slovima i obrezanjem prestupnik zakona.
2:28 Jer ono nije Jevrejin koji je spolja Jevrejin, niti je ono obrezanje koje je spolja, na telu;
2:29 Nego je ono Jevrejin koji je iznutra i obrezanje srca duhom a ne slovima, to je obrezanje; kome je hvala ne od ljudi nego od Boga.

1. Mojsijeva 26,5Zato što je Avram slušao glas moj i čuvao naredbu moju, zapovjesti moje i pravila moja i zakone moje.

2 Moj. 5.1 A posle izađoše Mojsije i Aron pred Faraona, i rekoše mu: Ovako veli Gospod Bog Izrailjev: Pusti narod moj da mi praznuju praznik u pustinji.

(pre Mojsija i davanja već postojalo)

4:4 A i Avelj prinese od prvina stada svog i od njihove pretiline. I Gospod pogleda na Avelja i na njegov prinos,
4:5 A na Kajina i na njegov prinos ne pogleda. Zato se Kajin rasrdi veoma, i lice mu se promeni.
4:6 Tada reče Gospod Kajinu: Što se srdiš? Što li ti se lice promeni?
4:7 Nećeš li biti mio, kad dobro činiš? A kad ne činiš dobro, greh je na vratima.(od koga videše i znadoše koju životinju i zašto uopšte treba žrtva? verujućima je jasno jer PIŠE)4:13 A Kajin reče Gospodu: Krivica je moja velika da mi se ne može oprostiti.(pazi molim te otkud mu to ...pa nema zakona da ga osudi šta onda govori? Ili je već znao ČUVŠI)

4:26 I Situ se rodi sin, kome nadede ime Enos. Tada se poče prizivati ime Gospodnje.( kako znadoše IME kad još Mojsije nije ni zakon ni ime rekao....igramo li se malo)

7:2 Uzmi sa sobom od svih životinja čistih po sedmoro, sve mužjaka i ženku njegovu; a od životinja nečistih po dvoje, mužjaka i ženku njegovu,(pa nije mogao Noje jer još nema Mojsija da mu kaže kako se žrtvuju samo čiste i koje su čiste...ili su ČULI u početku.)

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od SION taj 2014-01-23, 20:56

Da li je Isus ukinuo zakon?

avatar
SION
Admin

Broj poruka : 1221
Datum upisa : 14.11.2013

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC-_qo5qnRAEIQQH7lamfKzw

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-23, 21:06

Petar po čuvenju da Pavle drži zakon reče:

Evo vam, ljubazni, već pišem drugu poslanicu u kojima budim napominjanjem vaš čisti razum,
3:2 Da se opominjete reči koje su napred kazali sveti proroci, i zapovesti svojih apostola od Gospoda i Spasa.
3:3 I ovo znajte najpre da će u poslednje dane doći rugači koji će živeti po svojim željama,
3:4 I govoriti: Gde je obećanje dolaska njegovog? Jer otkako oci pomreše sve stoji tako od početka stvorenja.
3:5 Jer navalice neće da znadu da su nebesa bila od pre i zemlja iz vode i usred vode Božijom reči.
3:6 Zato tadašnji svet bi vodom potopljen i pogibe.
3:7 A sadašnja nebesa i zemlja tom istom reči zadržana su te se čuvaju za dan strašnog suda i pogibli bezakonih ljudi.
3:8 Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Gospodom kao hiljadu godina, i hiljadu godina kao jedan dan.
3:9 Ne docni Gospod s obećanjem, kao što neki misle da docni, nego nas trpi, jer neće da ko pogine, nego svi da dođu u pokajanje.
3:10 Ali će doći dan Gospodnji kao lupež noću, u koji će nebesa s hukom proći, a stihije će se od vatre raspasti a zemlja i dela što su na njoj izgoreće.
3:11 Kad će se dakle ovo sve raskopati, kakvim treba vama biti u svetom življenju i pobožnosti,
3:12 Čekajući i želeći da bude skorije dolazak Božijeg dana, kog će se radi nebesa spaliti i raskopati, i stihije od vatre rastopiti?
3:13 Ali čekamo po obećanju Njegovu novo nebo i novu zemlju, gde pravda živi.
3:14 Zato, ljubazni, čekajući ovo starajte se da vas On nađe čiste i prave u miru.
3:15 I trpljenje Gospoda našeg držite za spasenje; kao što vam i ljubazni naš brat Pavle po danoj mu premudrosti pisa.
3:16 Kao što govori o ovome i u svima svojim poslanicama, u kojima imaju neke stvari teške razumeti, koje nenaučeni i neutvrđeni izvrću, kao i ostala pisma, na svoju pogibao.
3:17 A vi, dakle, ljubazni, znajući napred, čuvajte se da prevarom bezakonika ne budete odvedeni s njima, i ne otpadnete od svoje tvrđe;
3:18 Nego napredujte u blagodati i u poznanju Gospoda našeg i spasa Isusa Hrista. Njemu slava i sad i u večna vremena. Amin.

Da verne neko ne odvuče od Isusa ali ima tu ješ nešto što IZVRĆU oni NE NAUČENI.
Pominje se BEZAKONIK a ko je to...oni što drže reč-zapovest Božju ili oni što NEMAJU ZAKON?
Piše za bezakonika da će tri i po godine menjati vremena i zakone..čije...zašto se Bog meša u državne zakone?

Nije reč o državnim oni se menjaju svaki dan već će taj čika sesti u hram Božji i proglasiće sebe Bogom i huliće na Boga i on će BOŽJI ZAKON I VREME menjati i zahtevati da se i Jevreji poklone danu sunca i da odbace prvu zapovest o jednom Bogu kome se samo klanja te da klanjaju BEZAKONIKU a onda će se tražiti da se i druga krši i klanje ikoni te zveri i četvrta da se odmor Božji gazi i odmara u slavni dan sunca.

Šta će biti sa svetima u to vreme:

Otk.
14:9 I treći anđeo za njim ide govoreći glasom velikim: Ko se god pokloni zveri i ikoni njenoj, i primi žig na čelo svoje ili na ruku svoju,
14:10 I on će piti od vina gneva Božijeg, koje je nepomešano utočeno u čašu gneva Njegovog, i biće mučen ognjem i sumporom pred anđelima svetima i pred Jagnjetom.
14:11 I dim mučenja njihovog izlaziće va vek veka; i neće imati mira dan i noć koji se poklanjaju zveri i ikoni njenoj, i koji primaju žig imena njenog.
14:12 Ovde je trpljenje svetih, koji drže zapovesti Božije i veru Isusovu.

Da čujemo kroz čega je crkva prošla:

Otk.
7:9 Po tom videh, i gle, narod mnogi, kog ne može niko izbrojati, od svakog jezika i kolena i naroda i plemena, stajaše pred prestolom i pred Jagnjetom, obučen u haljine bele, i palme u rukama njihovim.
7:10 I povikaše glasom velikim govoreći: Spasenje Bogu našem, koji sedi na prestolu, i Jagnjetu.
7:11 I svi anđeli stajahu oko prestola i starešine i četiri životinje, i padoše na lice pred prestolom, i pokloniše se Bogu.
7:12 Govoreći: Amin; blagoslov i slava i premudrost i hvala i čast i sila i jačina Bogu našem va vek veka. Amin.
7:13 I odgovori jedan od starešina govoreći mi: Ovi obučeni u bele haljine ko su, i otkuda dođoše?
7:14 I rekoh mu: Gospodaru! Ti znaš. I reče mi: Ovo su koji dođoše od nevolje velike, i opraše haljine svoje i ubeliše haljine svoje u krvi Jagnjetovoj.
7:15 Zato su pred prestolom Božijim, i služe Mu dan i noć u crkvi Njegovoj; i Onaj što sedi na prestolu useliće se u njih.
7:16 Više neće ogladneti, i neće na njih pasti sunce, niti ikakva vrućina.
7:17 Jer Jagnje, koje je nasred prestola, pašće ih, i uputiće ih na izvore žive vode; i Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovih.

Zašto crkva trpi?
Zato što otvaranjem 6-og pečata nebo se otvara i Jevrejima kreće vreme milosti jer je paganima zatvoreno i svi koji ne primiše haljine Hristove prade bežaće po pećinama i kriti se jer su duhovno goli i ne mogu ostati kao što se i Adam krio kad im spade svetla odeća Oiketerion.

Zver traži poklonjenje njoj i ikoni da bi funkcionisali u tom zmijinom sitemu mora se imati broj i žig a ko to nema čitamo BOLESNI, GLADNI, ŽEDNI ostali bez imovine plaču,sunce ih peče oni nemaju gde glave zakloniti a svet ih nije dostojan jer oni su SVETI koji DRŽE ZAPOVESTI čije....BOŽJE i veruju u Isusa zato ih zver satire.
Oni su upisani u knjigu života i telo koje im ubijaju će ustati jer oni nisu oni iz Mateja 7. 21 već oni iz Otk. 14.12 koji se ne hvale darom već imaju DELA LJUBAVI jer ko ima ljubavi k meni DRŽAĆE ZAPOVESTI MOJE.

Da bi se sakrilo zlo Jezuiotski red preko masona pusta filmsku industriju da snimi filmove kao se odjednom crkva uznosi u nebo i nema trpljenja. Zašto to čine?
Čovek bezakonja je baš iz tih redova i treba prikriti trpljenje i oglasiti laž da će odjednom biti uzeti u nebo bez muke iz fotelje sve sa tortom i TV-om da ne straže već čekaju odjednom da se Isus pojavi i pojaviće im se evo čujmo:

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-23, 21:11

II Sol.
2:8 Pa će se onda javiti bezakonik, kog će Gospod Isus ubiti duhom usta svojih, i iskoreniti svetlošću dolaska svog;
2:9 Kog je dolazak po činjenju sotoninom sa svakom silom, i znacima i lažnim čudesima,
2:10 I sa svakom prevarom nepravde među onima koji ginu: jer ljubavi istine ne primiše, da bi se spasli.
2:11 I zato će im Bog poslati silu prevare, da veruju laži;
2:12 Da prime sud svi koji ne verovaše istini, nego voleše nepravdu.


Eto im stigao njihov Isus i uzima ih sebi iznenada i oni mu klanjaju jer uče kako crkva pre nevolja ide u nebo i zaista neko tad stiže i gore ga Pavle opisa.
Ta majčica bludnica uzima jednu protestantsku grupaciju koja se zove Pentakostna i oni joj veoma odgovaraju zbog čuda i vere u čuda na slepo da podrže čudo a biće i to veliko čudo čućemo to u temama iz Otk. koje će biti Božjom pomoći postavljene ovde ako bude božja volja na koris svakoj iskrenoj duši.


lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-23, 21:36

Čućete gde mnogi dižu ruke i viču ISUS NAS LJUBI; ISUS NAS LJUBI to je tako i zato što ljubi sve nas kaže EVO DADOH VAM REČ PROROČKU ISTINITU KOJA ĆE SVETLETI VERNIMA KAO ŽIŽAK I ONI ĆE BITI POSLUŠNI I STRAŽIĆE I ČUVATI SE A NEPOSLUŠNI ĆE BITI ZAVEDENI JER NISU SLUŠALI ŠTA IM PO LJUBAVI REKOH NE MARIŠE ZA TOLIKO SPASENJE NITI UPOZORENJE zato im se daje prevara koja ih nadvlada a ko koga nadvlada onaj mu i robuje.

Da su verovali ISTINI stražili bi ali straženje hoće muku i trpljenje zbog reči svete a oni ne vole toliko Isusa da bi zbog NJega stradali i trpili već žele da bude bolje sluzi nego Gospodaru. Zmija Adamu i Evi reče da se ne boje jer neće umreti sad viče NEBOJTE SE NEĆETE VI TRPITI i oni zaista neće jer će se istom pokloniti kad se javi u imitaciji PARUSIJE jedino što će Božja zla pasti na njih ali šta sad kad im njihov isus stiže nema drugog pa po prevari i plata ide.

Tu prevaru pokušavaju preko mnoštva svojih propovednika progurati ali i dosta onih naivnih što neznaju ništa iz Pisma niti uče uhvate se za prevaru i pokušavaju podmetnuti istu ali Bogu hvala što uvek postoje stražari sa trubom koji uljeze rečju seku jer je Božja reč mač.

Pokušaće vam oslabiti vez govoreći da onaj što nema dar jezika nije kršten Duhom svetim i žele vas povesti da i vi čekate njihovog isusa koji će doći u lažnim znacima i čudima kad slepac slepca počne voditi tako završava. NIKAD vam u Bibliji neće moći pokazati crkvu koja je pre nevolje uzneta molim vas vi svi što budete čitali pitajte za Pentakostalce ili Duhovne crkve i zamolite naj obrazivanije da dođu ili vama kažu citat koji ujazuje na njihovo učenje da crkva leti u nebo pre nevolje imao sam priliku pitati teologe i nisu mi nikad odgovorili pokušajte vi da čujemo.

Ali, zato će vikati i suditi druge koji ne govore glasolalije jer ne razumeju ni darove ni službe a kamoli šta više od toga. Po pšitanju zakona neznaju ništa ovo je najblaži izraz za to.
ponavljaće papagajski da je ukinut zakon a kad vide ta to ne prolazi ponavljaće da ga je Isus celog ispunio.

Kad ih pitate za Pavlove reči o ženama gde se poziva na ZAKON daleko posle Isusovog vaznesenja oni će reći DA postoji taj zakon i on je celina ali taj deo je odcepljen i ženama VAŽI ZAKON a muškima ne....neverovatna nauka po svim mogućim pitanjima i da bi tamo bili zaista morate biti poseban jer to retko ko može potvrđivati i gaziti istovremeno.

A kad se pomene zakon u srcu vernih onda tek problem ide do granice hule jer njima Duh Sveti odbacuje zakon i oni nemaju potrebe za istim to pada u del onim SVETIMA iz OTK. 14. 12 a oni neće da trpe zbog Isusove reči.Nemojte se čuditi sve je to prorečeno i tako i biva u nekog staje reč u nekog ne može.

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-23, 22:18

Idemo redom ispitivati reč.

Prvo čujmo šta zapisaše da je Isus rekao:

Matej
5:17 Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim.
5:18 Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši.
5:19 Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskom; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskom.
5:20 Jer vam kažem da ako ne bude veća pravda vaša nego književnika i fariseja, nećete ući u carstvo nebesko.

(oni su govorili ali nisu izvršavali a mi trebamo i izvršavati)

5:21 Čuli ste kako je kazano starima: Ne ubij; jer ko ubije, biće kriv sudu.
5:22 A ja vam kažem da će svaki koji se gnevi na brata svog nizašta, biti kriv sudu; a ako li ko reče bratu svom: Raka! Biće kriv skupštini; a ko reče: Budalo! Biće kriv paklu ognjenom.

Šta to Gospod gore reče?

Luka
16:17 Lakše je, pak, nebu i zemlji proći negoli jednoj titli iz zakona propasti.
16:18 Svaki koji pušta ženu svoju i uzima drugu, preljubu čini; i koji se ženi puštenicom, preljubu čini.

Da li se sad sme preljuba vršiti? ako ne zašto kad nema više zakona da nas sudi?

čitamo na čega se pozivaju koji nemaju uho za čuti i tvrde da ono gore što Isus reče nije tako već je zakon bipo pokrivalo i ko god hoće da bude poslušan zakonu- reči Božjoj ide u smrt.

Počinjemo li se opet sami hvaliti vama? Ili trebamo kao neki preporučenih poslanica na vas ili od vas?
3:2 Jer ste vi naša poslanica napisana u srcima našim, koju poznaju i čitaju svi ljudi;
3:3 Koji ste se pokazali da ste poslanica Hristova, koju smo mi služeći napisali ne mastilom nego Duhom Boga Živoga, ne na kamenim daskama nego na mesnim daskama srca.


Pavle potrđuje vernike kao otkupljene Isusovom žrtvom i zapečaćene Duhom Svetim.Nisu na dasci napisani da se može obrisati već Duhom potvrđeni.

3:4 A takvo pouzdanje imamo kroz Hrista u Boga,
3:5 Ne da smo vrsni od sebe pomisliti šta, kao od sebe, nego je naša vrsnoća od Boga;
3:6 Koji i učini nas vrsne da budemo sluge novom zavetu, ne po slovu nego po duhu; jer slovo ubija, a duh oživljuje
.

Služba po Duhu je u ljubavi i ne gleda na narodnost i obrazovanje već na žrtvu. Zašto slovo ubija?
Zato što slovo kaže imaš greh mrtav si. a žrtva kaže veruj i priznaj očistiću te. Da li je tome zakon loš jer nam ne toleriše greh? Naravno da NE.

3:7 Ako li služba smrti koja je u kamenju izrezana slovima, bi u slavi da sinovi Izrailjevi ne mogoše pogledati na lice Mojsijevo od slave lica njegovog koja prestaje:

Služba slovu u kamenu je donosila smrt jer ko je prekršio zakon carski umirao je kAMENOVANJEM.A onda se pokazuje koju je slavu imalo lice Mojsijevo dobivši te reči ali ta slava tog lica prestaje.

3:8 A kamoli neće mnogo većma služba duha biti u slavi?
3:9 Jer kad je služba osuđenja slava, mnogo većma izobiluje služba pravde u slavi.


Ako je služba zakonu bila slavna kako tek neće biti služba Duha koji oživljava ubijeno jer Duh milost donosi.

3:10 Jer i nije slavno što se proslavi s ove strane prema prevelikoj slavi.
3:11 Jer kad je slavno ono što prestaje, mnogo će većma biti u slavi ono što ostaje.


Ovde je pitanje šta je to bilo SLAVNO a PRESTALO JE BITI SLAVNO?
]3:7 Ako li služba smrti koja je u kamenju izrezana slovima, bi u slavi da sinovi Izrailjevi ne mogoše pogledati na lice Mojsijevo od slave lica njegovog koja prestaje:[/b]

Oni ovaj stih koriste da< kažu kako je u Isusu zakon prestao važiti a mi čujemo čija slava prestaje.

3:12 Imajući dakle takav nad s velikom slobodom radimo;
3:13 I ne kao što Mojsije metaše pokrivalo na lice svoje, da ne bi mogli sinovi Izrailjevi gledati svršetak onoga što prestaje.
3:14 No zaslepiše pomisli njihove; jer do samog ovog dana stoji ono pokrivalo neotkriveno u čitanju starog zaveta, jer u Hristu prestaje.
3:15 Nego da danas kad se čita Mojsije, pokrivalo na srcu njihovom stoji.
3:16 A kad se obrate ka Gospodu, uzeće se pokrivalo.
3:17 A Gospod je Duh: a gde je Duh onde je sloboda.


Zašto je reč da je SJAJ zakona bio toliki da je Mojsijevo lice svetlelo...biće da je sjaj bio zbog gledanja lica Božjeg.Da li je reč time obesnažena? O kom pokrivalu se tu govori?
Kad god se čita Mojsije stoji pokrivalo da ne vide šta?

Rabini su davno izrekli antemu na Danilovu 9-tu glavu koja< govori o dolasku Mesije i oni nisu stražili i nisu mogli Mesiju poznati a trebalo im je spasenje i gde ga onda tražiše...U ZAKONU.
KO VRŠI ŽIVEĆE PO TOME dakle ko održi zakon imaće život to je iz zakona obećanje i pošto nemaju Mesiju traže pravdu u reči i život u reči a kad stanu pred nju vide službu smrti jer su grešni i ponovo nemaju život.

Pavle ne govori da je zakon loš niti da je ukinut već da u zakonu ne mogu naći ono što traže jer u novom savezu imaju SLOBODU OD SMRTI i otkupljeni su od zakonske smrti.Da li je zato zakon kao Božja reč loš..Bože sačuvaj već smo mi grešni i kako da se očistimo? Samo blagodaću i nikako drugačije.

3:18 Mi pak svi koji otkrivenim licem gledamo slavu Gospodnju, preobražavamo se u ono isto obličje iz slave u slavu, kao od Gospodnjeg Duha.

Koji imaju uklonjeno pokrivalo koje MOJSIJU NA GLAVU METAŠE oni sad mogu da vide IZLAZ IZ SMRTI i time ne mogu razbiti ogledalo da nebi bili prljavi već otići i okupati se kod Isusa nije ogledalo krivo već mi.

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-23, 23:07

2:8 Ako, dakle, zakon carski izvršujete po pismu: Ljubi bližnjeg kao samog sebe, dobro činite;
2:9 Ako li gledate ko je ko, greh činite, i bićete pokarani od zakona kao prestupnici;
2:10 Jer koji sav zakon održi a sagreši u jednom, kriv je za sve,

Kako sad to zakon ovo zakon ono pa Isus ukinuo...Isus ispunio....ne treba to nama viču u crkvama.

2:11 Jer Onaj koji je rekao: Ne čini preljube, rekao je i: Ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona.

Ma nema prestupa ispunio Isus umesto nas i postade sluga grehu po učenju onih što sve znaju.

2:12 Tako govorite i tako tvorite kao oni koji će zakonom slobode biti suđeni;

Još da TVORE po zakonu...eh.

2:13 Jer će onome biti sud bez milosti koji ne čini milosti; i hvali se milost na sudu.
2:14 Kakva je korist, braćo moja, ako ko reče da ima veru a dela nema? Zar ga može vera spasti?


Samo veruj to je DOSTA kakva dela...Isus ispunio.

2:15 Ako, na primer, brat i li sestra goli budu, ili nemaju šta da jedu,
2:16 I reče im koji od vas: Idite s mirom, grejte se, i nasitite se, a ne da im potrebe telesne, šta pomaže?
2:17 Tako i vera ako nema dela, mrtva je po sebi.


Opet pokvari sve...nemoj dela i zakon samo MILOST,MILOST ,MILOST...nemaju oni obavezu nikakve reči Božje a ono otvaranje pokazivanje kovčega zaveta na nebu je film,.

2:18 No može ko reći: Ti imaš veru, a ja imam dela. Pokaži mi veru svoju bez dela svojih, a ja ću tebi pokazati veru svoju iz dela svojih.
2:19 Ti veruješ da je jedan Bog; dobro činiš; i đavoli veruju, i drhću.


Eto i oni veruju povećao se broj vernih.

2:20 Ali hoćeš li razumeti, o čoveče sujetni! Da je vera bez dela mrtva?

Teško.
2:21 Avraam otac naš ne opravda li se delima kad prinese Isaka, sina svog, na oltar?
2:22 Vidiš li da vera pomože delima njegovim, i kroz dela svrši se vera?


Da, ali da dela nisu po zakonu inače nisu dobra jer zakon je od Boga.

2:23 I izvrši se pismo koje govori: Avraam verova Bogu, i primi mu se u pravdu, i prijatelj Božji nazva se.
2:24 Vidite li, dakle, da se delima pravda čovek, a ne samom verom?
2:25 A tako i Raav kurva ne opravda li se delima kad primi uhode, i izvede ih drugim putem?
2:26 Jer, kao što je telo bez duha mrtvo, tako je i vera bez dobrih dela mrtva.


Isus SVE ispunio pa žene nemaju zakon nad sobom kao ni čovek.To je nova nauka ne brinite nije teška ništa ne moraš znati i ništa držati slobodan si od reči Božje Isus te oslobodio i sad slobodno krši samo SVETI imaju obavezu oni TRPE zbog ZAPOVESTI BOŽJIH.


lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od ispravka taj 2014-01-24, 12:21

ČITAM OVO I KAŽEM SEBI PUSTI GA,NEKA IZAĐE SVE TO ŠTO MU JE U SRCU. BOJIM SE DA ĆE OVO SVE MORATI NA Božji presto. ovo je tako blisko istini jer toliko je citata Pisma a tako daleko od života u Hristu. ne čudi što danas toliko ljudi umire u ne poznavanju Istine Hrista kao i u vreme kajafe zakonika i navodno pismoznanca. žalosni dani idu na ljudski rod,jako žalosni.

ispravka

Broj poruka : 295
Datum upisa : 04.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-24, 17:32

Jevr. 4. gl.

4.1Da se bojimo, dakle, da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj Njegov, ne zakasni koji od vas.


BOJ MO SE KAŽE PAJO DA SLUČAJNO NEKO NE ZAKASNI UĆI U ODMOR BOŽJI JER JOŠ TRAJE VREME ZA ULAZAK U TAJ ODMOR.

4:2 Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena reč, jer ne verovaše oni koji čuše.


I APOSTOLIMA JE OBJAVLJENO ZA ODMOR KAO I ONIMA U PUSTINJI A SAD AKO JE REČ O PEDESETNICI NAŽI MI JE U PUSTINJI I NEMOJ PONOVO PRESKOČITI NITI SUMNJATI. ČEKAM PEDESETNICU IZ PUSTINJE U KOJU TREBAHU UĆI TAD.

4:3 Jer mi koji verovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: Zato se zakleh u gnevu svom da neće ući u pokoj moj, ako su dela i bila gotova od postanja sveta.


APOSTOLI KAŽU DA ONI VEROM ULAZE U ODMOR JER VERUJU BOGU KAD JE ODMOR A ONI U PUSTINJI MU NISU VEROVALI ZA ODMOR I ZATO NE UĐOŠE. ZATO ONIMA U PUSTINJI SE ZAKLE DA IH NEĆE PUSTITI U ODMOR JER GA POGAZIŠE IAKO JE OD POSTANJA POSTOJAO TAJ ODMOR ZNAČI PRAZNIK PEDESETNICA JE OD POSTANJA POSATOJAO DAJ GA BRATE MOJ DA ČUJEMO KO IMA RAZLOG ZA BRIGU.


4:4 Jer negde reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od svih dela svojih.


GOSPODE POGREŠIO SI TO JE PRAZNIK PEDESETNICA A NE SEDMIČNI ODMOR...BRATE MORAŠ I ZA PAJU BRINUTI ALI I ONOG KOJI DADE SEDMI DAN KAO ODMOR. NIKAKO NISU POD TIPOM.

4:5 I na ovom mestu opet: Neće ući u pokoj moj.


I PONOVO U KNJIZI PIŠE NEĆE UĆI ONI IZ PUSTINJE U ODMOR JER GA OSKVRNIŠE NE POSLUŠNOŠĆU.

4:6 Budući, pak, da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najpre javljeno ne uđoše za neposlušanje;


SAMO NEKI...NEKI SAMO ĆE UĆI U TAJ ODMOR PA ZAR NA SVE VERNE NE STIŽE DUH ILI SAMO NEGDE NA NEKOG ?

ZNAČI ONI U PUSTINJI NISU POSLUŠALI DA PRIME DUHA I NISU GA PRIMILI ...VIDIŠ KAKO SAM POGREŠIO A JA MISLIO DA JE SUBOTA ODMOR KAO I DO TAD A ONO BOG UKINUO I PEDESETNICU IM UBACIO U PUSTINJI.OVO PIŠEM ONIMA ŠTO UKIDAJU ODMOR KOJI JE BOG DAO I POKUŠAVAJU PRAZNIK UBACITI NA MESTO SEDMIČNOG ODMORA.

4:7 Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se pre kaza: Danas ako glas Njegov čujete, ne budite drvenastih srca.


AHA, UKIDA ZAKON I DAJE IM SAD NEDELJU DA ODMARAJU JER BOGU SUBOTA DOSADILA PA MALO PROMENE RADI NOVI DAN ZA ODMOR UVODI I JOŠ SEDAM PRAZNIKA. A GLAS KOJI ČUJU JE BOŽJI TE DA NE BUDU SAD NEVERNI KAD ČUJU KAO I ONI U PUSTINJI ŠTO ČUŠE ALI NE POSLUŠAŠE ZATO PAVLE UPOZORAVA DA PAZE NA ODMOR DA NE ZAKASNE JER ONI U PUSTINJI ZAKASNIŠE VREME TRPLJENJA IZAŠLO.U PUSTINJI NISU PRIMALI PEDESETNICU ALI NEMA VEZE ZAŠTO SE ISTINA MORA UVEK ZNATI.

4:8 Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio potom.


Navin ih nije mogao uvesti u odmor jer su izginuli.Kasnije se nudi drugi dan u koji će se moći ući u odmor. Ne misli na postavljanje drugog odmora već na drugi termin za poslušnost.

4:9 Dakle je ostavljeno još počivanje narodu Božijem.


BOŽJEM NARODU POSTOJI JOŠ VREME ZA ULAZAK U ONAJ ODMOR KOJI NISU ISPOŠTOVALI ONI U PUSTINJI DA LI TO BEŠE SUBOTA ILI PEDESETNICA ČUĆEMO PONOVO.

4:10 Jer koji uđe u pokoj Njegov, i on počiva od dela svojih, kao i Bog od svojih.


KO ULAZI U TAJ ODMOR I ON ODMARA U ISTO VREME KAD I BOG ODMORI OD SVOJI POSLOVA A KAD TO BEŠE KOJI DAN...SREDA MOŽDA?

4:11 Da se postaramo, dakle, ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu istu gatku neverstva.


DA SE POTRUDIMO UĆI U TAJ ODMOR DA NEBI NEKO UPAO U ONU ISTU ZAMKU NEVERSTVA VEĆ DA SAD VERUJEMO I ODMORIMO KAD BOG NUDI ODMOR-POKOJ.

4:12 Jer je živa reč Božija, i jaka, i oštrija od svakog mača oštrog s obe strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srca.


DA LI JE TO SAMO REČ NA KAMENU O KOJU NOGE MOŽEMO ČISTITI DOBRA JE ZA OTIRANJE KALA SA NAS.

4:13 I nema tvari nepoznate pred Njime, nego je sve golo i otkriveno pred očima Onog kome govorimo.
4:14 Imajući, dakle, velikog Poglavara svešteničkog, koji je prošao nebesa, Isusa sina Božijeg, da se držimo priznanja.


4:15 Jer nema mo Poglavara svešteničkog koji ne može postradati s našim slabostima, nego koji je u svačemu iskušan kao i mi, osim greha.
4:16 Da pristupimo, dakle, slobodno k prestolu blagodati, da primimo milost i nađemo blagodat za vreme kad nam zatreba pomoć.


KO PRIZNAJE ISUSA IMA OPROST I NALAZI BLAGODAT I MILOST KAD MU POMOĆ ZATREBA JER SU TAJ POSAO TAD SVEŠTENICI NA ZEMLJI RADILI A SAD IMAMO PO VERI OPROST I DUHOVNI ODMOR U ISUSU A TELESNI U DANU ODMORA.

JER JE REČ BOŽJA UPISANA NA SRCIMA VERIH I SAD POGOTOVO NEMOGU JE BACITI JER KAMEN NIJE UVEK PRED OČIMA ALI SRCE JE TU STALNO.

Šta smo čuli ovde koji je to odmor što ga Bog dade čoveku?

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-24, 19:16

Celu Pavlovu poslanicu Rimljanima slušamo i molio bih da ne uskače niko dok se poslanica ne završi.

Od Pavla, sluge Isusa Hrista, pozvanog apostola izabranog za jevanđelje Božije,
1:2 Koje Bog unapred obeća preko proroka svojih u svetim pismima
1:3 O sinu svom, koji je po telu rođen od semena Davidovog,
1:4 A posvedočen silno za Sina Božijeg Duhom svetinje po vaskrsenju iz mrtvih, Isusu Hristu Gospodu našem,
1:5 Preko kog primismo blagodat i apostolstvo, da pokorimo sve neznabošce veri imena Njegovog;
1:6 Među kojima ste i vi pozvani Isusu Hristu,
1:7 Svima koji su u Rimu, ljubaznima Bogu, i pozvanima svetima: blagodat vam i mir od Boga Oca našeg i Gospoda Isusa Hrista.
1:8 Prvo, dakle, zahvaljujem Bogu svom kroz Isusa Hrista za sve vas što se vera vaša glasi po svemu svetu.
1:9 Jer mi je svedok Bog, kome služim duhom svojim u jevanđelju Sina njegovog, da vas se opominjem bez prestanka,
1:10 Moleći se svagda Bogu u molitvama svojim da bi mi kad Božija volja pomogla da dođem k vama;
1:11 Jer želim videti vas, da vam dam kakav duhovni dar za vaše utvrđenje,
1:12 To jest, da se s vama utešim verom opštom, i vašom i mojom.
1:13 Ali vam neću zatajiti, braćo, da sam mnogo puta hteo da vam dođem, pa bih zadržan dosle, da i među vama imam kakav plod, kao i među ostalim neznabošcima.
1:14 Dužan sam i Grcima i divljacima, i mudrima i nerazumnima.
1:15 Zato, od moje strane, gotov sam i vama u Rimu propovedati jevanđelje.
1:16 Jer se ne stidim jevanđelja Hristovog; jer je sila Božija na spasenje svakome koji veruje, a najpre Jevrejinu i Grku.
1:17 Jer se u Njemu javlja pravda Božija iz vere u veru, kao što je napisano: Pravednik će od vere živ biti.
1:18 Jer se otkriva gnev Božji s neba na svaku bezbožnost i nepravdu ljudi koji drže istinu u nepravdi.
1:19 Jer šta se može doznati za Boga poznato je njima: jer im je Bog javio;
1:20 Jer šta se na Njemu ne može videti, od postanja sveta moglo se poznati i videti na stvorenjima, i Njegova večna sila i božanstvo, da nemaju izgovora.
1:21 Jer kad poznaše Boga, ne proslaviše Ga kao Boga niti Mu zahvališe, nego zaludeše u svojim mislima, i potamne nerazumno srce njihovo.
1:22 Kad se građahu mudri, poludeše,
1:23 I pretvoriše slavu večnog Boga u obličje smrtnog čoveka i ptica i četvoronožnih životinja i gadova.
1:24 Zato ih predade Bog u željama njihovih srca u nečistotu, da se pogane telesa njihova među njima samima;
1:25 Koji pretvoriše istinu Božiju u laž, i većma poštovaše i poslužiše tvar nego Tvorca, koji je blagosloven va vek. Amin.
1:26 Zato ih predade Bog u sramne slasti; jer žene njihove pretvoriše putno upotrebljavanje u besputno.
1:27 Tako i ljudi ostavivši putno upotrebljavanje ženskog roda, raspališe se željom svojom jedan na drugog, i ljudi s ljudima činjahu sram, i platu koja trebaše za prevaru njihovu primahu na sebi.
1:28 I kao što ne marahu da poznadu Boga, zato ih Bog predade u pokvaren um da čine šta ne valja,
1:29 Da budu napunjeni svake nepravde, kurvarstva, zloće, lakomstva, pakosti; puni zavisti, ubistva, svađe lukavstva, zloćudnosti;
1:30 Šaptači, opadači, bogomrsci, siledžije, hvališe, ponositi, izmišljači zala, nepokorni roditeljima,
1:31 Nerazumni, nevere, neljubavni, neprimirljivi, nemilostivi.
1:32 A neki pravdu Božiju poznavši da koji to čine zaslužuju smrt, ne samo to čine, nego pristaju na to i onima koji čine.
Zato se ne možeš izgovoriti, o čoveče koji god sudiš! Jer kojim sudom sudiš drugom, sebe osuđuješ; jer to činiš sudeći.
2:2 A znamo da je sud Božji prav na one koji to čine.
2:3 Nego pomišljaš li, o čoveče koji sudiš onima koji to čine, i sam činiš to! Da ćeš ti pobeći od suda Božijeg?
2:4 Ili ne mariš za bogatstvo Njegove dobrote i krotosti i trpljenja, ne znajući da te dobrota Božija na pokajanje vodi?
2:5 Nego svojom drvenosti i nepokajanim srcem sabiraš sebi gnev za dan gneva u koji će se pokazati pravedni sud Boga,
2:6 Koji će dati svakome po delima njegovim:
2:7 Onima, dakle, koji su trpljenjem dela dobrog tražili slavu i čast i neraspadljivost, život večni;
2:8 A onima koji se uz prkos suprote istini, a pokoravaju se nepravdi, nemilost i gnev.
2:9 Nevolja i tuga na svaku dušu čoveka koji čini zlo, a najpre Jevrejina i Grka;
2:10 A slava i čast i mir svakome koji čini dobro, a najpre Jevrejinu i Grku;
2:11 Jer Bog ne gleda ko je ko.
2:12 Jer koji bez zakona sagrešiše, bez zakona će i izginuti; i koji u zakonu sagrešiše, po zakonu će se osuditi
2:13 (Jer pred Bogom nisu pravedni oni koji slušaju zakon, nego će se oni opravdati koji ga tvore;
2:14 Jer kad neznabošci ne imajući zakona sami od sebe čine šta je po zakonu, oni zakona ne imajući sami su sebi zakon:
2:15 Oni dokazuju da je ono napisano u srcima njihovim što se čini po zakonu, budući da im savest svedoči, i misli među sobom tuže se ili pravdaju)
2:16 Na dan kada Bog uzasudi tajne ljudske po jevanđelju mom preko Isusa Hrista.
2:17 Gle, ti se zoveš Jevrejin, a oslanjaš se na zakon i hvališ se Bogom,
2:18 I poznaješ volju, i izbiraš šta je bolje, jer si naučen od zakona;
2:19 I misliš da si vođ slepima, videlo onima koji su u mraku,
2:20 Nakazatelj bezumnima, učitelj deci, koji imaš ugled razuma i istine u zakonu.
2:21 Učeći, dakle, drugog sebe ne učiš;
2:22 Propovedajući da se ne krade, kradeš; govoreći: Ne čini preljube, činiš preljubu: gadeći se na idole, kradeš svetinju;
2:23 Koji se hvališ zakonom, a prestupom zakona sramotiš Boga.
2:24 Jer se ime Božije zbog vas huli u neznabošcima, kao što stoji napisano.
2:25 Obrezanje pomaže ako zakon držiš; ako li si prestupnik zakona, obrezanje je tvoje neobrezanje postalo.
2:26 Ako, dakle, neobrezanje pravdu zakona drži, zašto se ne bi njegovo neobrezanje za obrezanje uzelo?
2:27 I onaj koji je od roda neobrezan i izvršuje zakon, osudiće tebe koji si sa slovima i obrezanjem prestupnik zakona.
2:28 Jer ono nije Jevrejin koji je spolja Jevrejin, niti je ono obrezanje koje je spolja, na telu;
2:29 Nego je ono Jevrejin koji je iznutra i obrezanje srca duhom a ne slovima, to je obrezanje; kome je hvala ne od ljudi nego od Boga.
Šta je dakle bolji Jevrejin od drugih ljudi? Ili šta pomaže obrezanje?
3:2 Mnogo svakojako; prvo što su im poverene reči Božije.
3:3 A što neki ne verovaše, šta je za to? Eda će njihovo neverstvo veru Božiju ukinuti?
3:4 Bože sačuvaj! Nego Bog neka bude istinit, a čovek svaki laža, kao što stoji napisano: Da se opravdaš u svojim rečima, i da pobediš kad ti stanu suditi.
3:5 Ako li nepravda naša Božiju pravdu podiže, šta ćemo reći? Eda li je Bog nepravedan kad se srdi? Po čoveku govorim:
3:6 Bože sačuvaj! Jer kako bi mogao Bog suditi svetu?
3:7 Jer ako istina Božija u mojoj laži veća postane na slavu Njegovu, zašto još i ja kao grešnik da budem osuđen?
3:8 Zašto, dakle (kao što viču na nas, i kao što kažu neki da mi govorimo) da ne činimo zla da dođe dobro? Njima će sud biti pravedan.
3:9 Šta dakle? Jesmo li bolji od njih? Nipošto! Jer gore dokazasmo da su i Jevreji i Grci svi pod grehom,
3:10 Kao što stoji napisano: Ni jednog nema pravednog;
3:11 Ni jednog nema razumnog, i ni jednog koji traži Boga;
3:12 Svi se ukloniše i zajedno nevaljali postaše: nema ga koji čini dobro, nema ni jednog ciglog.
3:13 Njihovo je grlo grob otvoren, jezicima svojim varaju, i jed je aspidin pod usnama njihovim.
3:14 Njihova su usta puna kletve i gorčine.
3:15 Njihove su noge brze da prolivaju krv.
3:16 Na putevima je njihovim raskopavanje i nevolja;
3:17 I put mirni ne poznaše.
3:18 Nema straha Božijeg pred očima njihovim.
3:19 A znamo da ono što zakon govori, govori onima koji su u zakonu, da se svaka usta zatisnu, i sav svet da bude kriv Bogu;
3:20 Jer se delima zakona ni jedno telo neće opravdati pred Njim; jer kroz zakon dolazi poznanje greha.
3:21 A sad se bez zakona javi pravda Božija, posvedočena od zakona i od proroka;
3:22 A pravda Božija verom Isusa Hrista u sve i na sve koji veruju; jer nema razlike.
3:23 Jer svi sagrešiše i izgubili slavu Božiju,
3:24 I opravdaće se za badava blagodaću Njegovom, otkupom Isusa Hrista.
3:25 Kog postavi Bog očišćenje verom u krvi Njegovoj da pokaže svoju pravdu oproštenjem pređašnjih greha;
3:26 U podnošenju Božijem, da pokaže pravdu svoju u sadašnje vreme da je On pravedan i da pravda onog koji je od vere Isusove.
3:27 Gde je, dakle, hvala? Prođe. Kakvim zakonom? Je li zakonom dela? Ne, nego zakonom vere.
3:28 Mislimo dakle da će se čovek opravdati verom bez dela zakona.
3:29 Ili je samo jevrejski Bog, a ne i neznabožački? Da, i neznabožački.
3:30 Jer je Jedan Bog koji će opravdati obrezanje iz vere i neobrezanje verom.
3:31 Kvarimo li dakle zakon verom? Bože sačuvaj! Nego ga još utvrđujemo
Šta ćemo dakle reći za Avraama, oca svog, da je po telu našao?
4:2 Jer ako se Avraam delima opravda, ima hvalu, ali ne u Boga.
4:3 Jer šta govori pismo? Verova Avraam Bogu, i primi mu se u pravdu.
4:4 A onome koji radi ne broji se plata po milosti nego po dugu.
4:5 A onome koji ne radi, a veruje Onog koji pravda bezbožnika, prima se vera njegova u pravdu.
4:6 Kao što i David govori da je blago čoveku kome Bog prima pravdu bez dela zakona:
4:7 Blago onima koji se oprostiše bezakonja, i kojima se gresi prikriše.
4:8 Blago čoveku kome Gospod ne prima greha.
4:9 Ovo, dakle, blaženstvo ili je u obrezanju ili u neobrezanju? Jer govorimo da se Avraamu primi vera u pravdu.
4:10 Kako mu se, dakle, primi? Ili kad je bio u obrezanju ili neobrezanju? Ne u obrezanju nego u neobrezanju.
4:11 I primi znak obrezanja kao pečat pravde vere koju imaše u neobrezanju, da bi bio otac svih koji veruju u neobrezanju; da se i njima primi u pravdu;
4:12 I da bi bio otac obrezanja ne samo onima koji su od obrezanja, nego i onima koji hode stopama vere koja beše u neobrezanju oca našeg Avraama.
4:13 Jer obećanje Avraamu ili semenu njegovom da bude naslednik svetu ne bi zakonom nego pravdom vere.
4:14 Jer ako su naslednici oni koji su od zakona, propade vera, i pokvari se obećanje.
4:15 Jer zakon gradi gnev; jer gde nema zakona nema ni prestupa.
4:16 Zato od vere da bude po milosti da obećanje tvrdo ostane svemu semenu, ne samo koji je od zakona nego i koji je od vere Avraama, koji je otac svima nama,
4:17 (Kao što stoji napisano: Postavih te oca mnogim narodima) pred Bogom kome verova, koji oživljuje mrtve, i zove ono što nije kao ono što jeste:
4:18 On verova na nad kad se nije bilo ničemu nadati da će on biti otac mnogim narodima, kao što mu beše rečeno: Tako će biti seme tvoje.
4:19 I ne oslabivši verom ne pogleda ni na svoje već umoreno telo, jer mu beše negde oko sto godina, ni na mrtvost Sarine materice.
4:20 I za obećanje Božije ne posumnja se neverovanjem, nego ojača u veri, i dade slavu Bogu.
4:21 I znaše jamačno da šta obeća kadar je i da učini.
4:22 Zato se i primi njemu u pravdu.
4:23 Ali nije pisano za njega jednog samo da mu se primi,
4:24 Nego i za nas, kojima će se primiti ako verujemo Onog koji vaskrse Isusa Hrista Gospoda našeg iz mrtvih,
4:25 Koji se predade za grehe naše, i ustade za opravdanje naše.
Opravdavši se, dakle, verom, imamo mir s Bogom kroz Gospoda svog Isusa Hrista,
5:2 Kroz kog i pristup nađosmo verom u ovu blagodat u kojoj stojimo, i hvalimo se nadanjem slave Božije.
5:3 Ne samo, pak, to nego se hvalimo i nevoljama, znajući da nevolja trpljenje gradi;
5:4 A trpljenje iskustvo, a iskustvo nadanje;
5:5 A nadanje neće se osramotiti, jer se ljubav Božija izli u srca naša Duhom Svetim koji je dat nama.
5:6 Jer Hristos još kad slabi besmo umre u vreme svoje za bezbožnike.
5:7 Jer jedva ko umre za pravednika; za dobroga može biti da bi se ko usudio umreti.
5:8 Ali Bog pokazuje svoju ljubav k nama što Hristos još kad bijasmo grešnici umre za nas.
5:9 Mnogo ćemo, dakle, većma biti kroza Nj spaseni od gneva kad smo se sad opravdali krvlju Njegovom.
5:10 Jer kad smo se pomirili s Bogom smrću Sina njegovog dok smo još bili neprijatelji, mnogo ćemo se većma spasti u životu Njegovom kad smo se pomirili.
5:11 Ne samo, pak to, nego se hvalimo i Bogom kroz Gospoda svog Isusa Hrista, kroz kog sad primismo pomirenje.
5:12 Zato, kao što kroz jednog čoveka dođe na svet greh, i kroz greh smrt, i tako smrt uđe u sve ljude, jer svi sagrešiše.
5:13 Jer greh beše na svetu do zakona; ali se greh ne primaše kad ne beše zakona;
5:14 Nego carova smrt od Adama tja do Mojsija i nad onima koji nisu sagrešili prestupivši kao Adam, koji je prilika Onog koji htede doći.
5:15 Ali dar nije tako kao greh; jer kad kroz greh jednog pomreše mnogi, mnogo se veća blagodat Božija i dar izli izobilno na mnoge blagodaću jednog čoveka, Isusa Hrista.
5:16 I dar nije kao greh jednog: jer za greh jednog bi osuđenje, a dar od mnogih grehova opravdanje.
5:17 Jer kad za greh jednog carova smrt kroz jednog, koliko će većma oni koji primaju izobilje blagodati i dar pravde u životu carovati kroz jednog Isusa Hrista!
5:18 Zato, dakle, kao što za greh jednog dođe osuđenje na sve ljude, tako i pravdom jednog dođe na sve ljude opravdanje života.
5:19 Jer kao što neposlušanjem jednog čoveka postaše mnogi grešni, tako će i poslušanjem jednog biti mnogi pravedni.
5:20 A zakon dođe uz to da se umnoži greh; jer gde se umnoži greh onde se još većma umnoži blagodat,
5:21 Da kao što carova greh za smrt, tako i blagodat da caruje pravdom za život večni, kroz Isusa Hrista Gospoda našeg.
Šta ćemo dakle reći? Hoćemo li ostati u grehu da se blagodat umnoži? Bože sačuvaj!
6:2 Jer koji umresmo grehu kako ćemo još živeti u njemu?
6:3 Ili ne znate da svi koji se krstismo u Isusa Hrista, u smrt Njegovu krstismo se?
6:4 Tako se s Njim pogrebosmo krštenjem u smrt da kao što usta Hristos iz mrtvih slavom Očevom, tako i mi u novom životu da hodimo.
6:5 Jer kad smo jednaki s Njim jednakom smrću, bićemo i vaskrsenjem;
6:6 Znajući ovo da se stari naš čovek razape s Njime, da bi se telo grešno pokvarilo, da više ne bismo služili grehu.
6:7 Jer koji umre oprosti se od greha.
6:8 A ako umresmo s Hristom, verujemo da ćemo i živeti s Njim,
6:9 Znajući da Hristos usta iz mrtvih, već više ne umire; smrt više neće ovladati njime.
6:10 Jer šta umre, grehu umre jedanput; a šta živi, Bogu živi.
6:11 Tako i vi, dakle, držite sebe da ste mrtvi grehu a živi Bogu u Hristu Isusu Gospodu našem.
6:12 Da ne caruje, dakle, greh u vašem smrtnom telu, da ga slušate u slastima njegovim;
6:13 Niti dajte udova svojih grehu za oružje nepravde; nego dajte sebe Bogu, kao koji ste živi iz mrtvih, i ude svoje Bogu za oružje pravde.
6:14 Jer greh neće vama ovladati, jer niste pod zakonom nego pod blagodaću.
6:15 Šta dakle? Hoćemo li grešiti kad nismo pod zakonom nego pod blagodaću? Bože sačuvaj!
6:16 Ne znate li da kome dajete sebe za sluge u poslušanje, sluge ste onog koga slušate, ili greha za smrt, ili poslušanja za pravdu?
6:17 Hvala, dakle, Bogu što bivši robovi grehu poslušaste od srca tu nauku kojoj se i predadoste.
6:18 Oprostivši se, pak, od greha postaste sluge pravdi.
6:19 Kao čovek govorim, za slabost vašeg tela. Jer kao što dadoste ude svoje za robove nečistoti i bezakonju na bezakonje, tako sad dajte ude svoje za sluge pravdi na posvećenje.
6:20 Jer kad bijaste robovi grehu, prosti bijaste od pravde.
6:21 Kakav dakle onda imadoste plod za koji se sad stidite? Jer je onog kraj smrt.
6:22 A sad oprostivši se od greha, i postavši sluge Božje, imate plod svoj na posvećenje, a kraj život večni.
6:23 Jer je plata za greh smrt, a dar Božji je život večni u Hristu Isusu Gospodu našem.
Ili ne znate, braćo (jer govorim onima koji znaju zakon), da zakon vlada nad čovekom dokle je živ?
7:2 Jer je udata žena privezana zakonom za muža dokle god on živi; a ako li muž njen umre, razreši se od zakona muževljeg.
7:3 Zato, dakle, dok joj je muž živ biva preljubočinica ako pođe za drugog muža; a ako joj umre muž prosta je od zakona da ne bude preljubočinica ako pođe za drugog.
7:4 Zato, braćo moja, i vi umreste zakonu telom Hristovim, da budete drugog, Onog što usta iz mrtvih, da plod donesemo Bogu.
7:5 Jer kad bijasmo u telu, behu slasti grehovne, koje zakon rađahu u udima našim da se smrti plod donosi.
7:6 A sad, umrevši izbavismo se od zakona koji nas držaše, da služimo Bogu u obnovljenju Duha a ne u starini slova.
7:7 Šta ćemo dakle reći? Je li zakon greh? Bože sačuvaj! Nego ja greha ne poznah osim kroz zakon; jer ne znadoh za želju da zakon ne kaza: Ne zaželi.
7:8 A greh uze početak kroz zapovest, i načini u meni svaku želju; jer je greh bez zakona mrtav.
7:9 A ja življah nekad bez zakona; a kad dođe zapovest, onda greh ožive,
7:10 A ja umreh, i nađe se da mi zapovest bi za smrt koja beše data za život.
7:11 Jer greh uzevši početak kroz zapovest prevari me, i ubi me njome.
7:12 Tako je, dakle, zakon svet i zapovest sveta i pravedna i dobra.
7:13 Dobro li dakle bi meni smrt? Bože sačuvaj! Nego greh, da se pokaže greh dobrom čineći mi smrt, da bude greh odviše grešan zapovešću.
7:14 Jer znamo da je zakon duhovan; a ja sam telesan, prodan pod greh:
7:15 Jer ne znam šta činim, jer ne činim ono šta hoću, nego na šta mrzim ono činim.
7:16 Ako li ono činim šta neću, hvalim zakon da je dobar.
7:17 A ovo više ja ne činim nego greh koji živi u meni.
7:18 Jer znam da dobro ne živi u meni, to jest u telu mom. Jer hteti imam u sebi, ali učiniti dobro ne nalazim.
7:19 Jer dobro što hoću ne činim, nego zlo što neću ono činim.
7:20 A kad činim ono što neću, već ja to ne činim nego greh koji živi u meni.
7:21 Nalazim, dakle zakon, kad hoću dobro da činim, da me na zlo nagoni.
7:22 Jer imam radost u zakonu Božijem po unutrašnjem čoveku;
7:23 Ali vidim drugi zakon u udima svojim, koji se suproti zakonu uma mog, i zarobljava me zakonom grehovnim koji je u udima mojim.
7:24 Ja nesrećni čovek! Ko će me izbaviti od tela smrti ove?
7:25 Zahvaljujem Bogu svom kroz Isusa Hrista Gospoda našeg. Tako, dakle, ja sam umom svojim služim zakonu Božijem a telom zakonu grehovnom.
Nikakva, dakle, sad nema osuđenja onima koji su u Hristu Isusu i ne hode po telu nego po Duhu.
8:2 Jer zakon Duha koji oživljava u Hristu Isusu, oprostio me je od zakona grehovnog i smrti.
8:3 Jer što zakonu beše nemoguće, jer beše oslabljen telom, posla Bog sina svog u obličju tela grehovnog, i za greh osudi greh u telu,
8:4 Da se pravda zakona ispuni u nama koji ne živimo po telu nego po duhu;
8:5 Jer koji su po telu telesno misle, a koji su po duhu duhovno misle.
8:6 Jer telesno mudrovanje smrt je, a duhovno mudrovanje život je i mir.
8:7 Jer telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava zakonu Božijem niti može.
8:8 A koji su u telu ne mogu Bogu ugoditi.
8:9 A vi niste u telu nego u duhu; jer Duh Božji u vama živi. A ako ko nema Duh Hristov, on nije Njegov.
8:10 A ako je Hristos u vama, onda je telo mrtvo greha radi a duh živ pravde radi.
8:11 A ako li živi u vama Duh Onog koji je vaskrsao Isusa iz mrtvih, Onaj koji je podigao Hrista iz mrtvih oživeće i vaša smrtna telesa Duhom svojim koji živi u vama.
8:12 Tako dakle, braćo, nismo dužni telu da po telu živimo.
8:13 Jer ako živite po telu, pomrećete; ako li duhom poslove telesne morite, živećete.
8:14 Jer koji se vladaju po duhu Božijem oni su sinovi Božiji.
8:15 Jer ne primiste duh ropstva, opet da se bojite; nego primiste Duh posinački, kojim vičemo: Ava, Oče!
8:16 Ovaj duh svedoči našem duhu da smo deca Božija.
8:17 A kad smo deca i naslednici smo: naslednici, dakle Božiji, a sunaslednici Hristovi: jer s Njim stradamo da se s Njim i proslavimo.
8:18 Jer mislim da stradanja sadašnjeg vremena nisu ništa prema slavi koja će nam se javiti.
8:19 Jer čekanje tvari čeka da se jave sinovi Božiji.
8:20 Jer se tvar pokori propadljivosti (ne od svoje volje nego za volju onog koji je pokori) na nad,
8:21 Da će se i sama tvar oprostiti od ropstva raspadljivosti na slobodu slave dece Božije.
8:22 Jer znamo da sva tvar uzdiše i tuži s nama do sad.
8:23 A ne samo ona, nego i mi koji novinu duha imamo, i mi sami u sebi uzdišemo čekajući posinjenje i izbavljenje telu svom.
8:24 Jer se nadom spasosmo. A nad koji se vidi nije nad; jer kad ko vidi šta, kako će mu se nadati?
8:25 Ako li se nadamo onome što ne vidimo, čekamo s trpljenjem.
8:26 A tako i Duh pomaže nam u našim slabostima: jer ne znamo za šta ćemo se moliti kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim.
8:27 A Onaj što ispituje srca zna šta je misao Duha, jer po volji Božijoj moli se za svete.
8:28 A znamo da onima koji ljube Boga sve ide na dobro, koji su pozvani po namerenju.
8:29 Jer koje napred pozna one i odredi da budu jednaki obličju Sina njegovog, da bi On bio prvorođeni među mnogom braćom.
8:30 A koje odredi one i dozva; a koje dozva one i opravda; a koje opravda one i proslavi.
8:31 Šta ćemo, dakle, reći na ovo? Ako je Bog s nama, ko će na nas?
8:32 Koji, dakle, svog sina ne poštede, nego ga predade za sve nas, kako, dakle, da nam s Njim sve ne daruje?
8:33 Ko će optužiti izbrane Božije? Bog koji pravda?
8:34 Ko će osuditi? Hristos Isus koji umre, pa još i vaskrse, koji je s desne strane Bogu, i moli za nas?
8:35 Ko će nas rastaviti od ljubavi Božije? Nevolja li ili tuga? Ili gonjenje? Ili glad? Ili golotinja? Ili strah? Ili mač? Kao što stoji napisano:
8:36 Za Tebe nas ubijaju vas dan, drže nas kao ovce koje su za klanje.
8:37 Ali u svemu ovome pobeđujemo Onog radi koji nas je ljubio.
8:38 Jer znam jamačno da ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sile, ni sadašnje, ni buduće,
8:39 Ni visina, ni dubina, ni druga kakva tvar može nas rastaviti od ljubavi Božije, koja je u Hristu Isusu, Gospodu našem.


POLA POSLANICE SAM POSTAVIO A POTOM IDE DRUGE POLOVINA POŠTO PREDHODNO NAPRAVIM OSVRT NA ONO ŠTA JE TU BILA KLJUČNE PORUKA I PROBLEM A ONDA DRUGU POLOVINU SLUŠAMO PRATEĆI I PRVU U CELINI.

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-27, 23:51

Od Pavla, sluge Isusa Hrista, pozvanog apostola izabranog za jevanđelje Božije,
1:2 Koje Bog unapred obeća preko proroka svojih u svetim pismima
1:3 O sinu svom, koji je po telu rođen od semena Davidovog,
1:4 A posvedočen silno za Sina Božijeg Duhom svetinje po vaskrsenju iz mrtvih, Isusu Hristu Gospodu našem,


Piše o SINU svom koji je ROĐEN OD SEMENA -KOLENA DAVIDOVA kao Božji sin rođen kroz koleno Davidovo.Duh Sveti svedoči za Isusa.

1:5 Preko kog primismo blagodat i apostolstvo, da pokorimo sve neznabošce veri imena Njegovog;
1:6 Među kojima ste i vi pozvani Isusu Hristu,
1:7 Svima koji su u Rimu, ljubaznima Bogu, i pozvanima svetima: blagodat vam i mir od Boga Oca našeg i Gospoda Isusa Hrista.


Poslanici nose radosnu vest u IMENU JEHOŠUE kojem imenu pokoravaju sve.

1:8 Prvo, dakle, zahvaljujem Bogu svom kroz Isusa Hrista za sve vas što se vera vaša glasi po svemu svetu.
1:9 Jer mi je svedok Bog, kome služim duhom svojim u jevanđelju Sina njegovog, da vas se opominjem bez prestanka,
1:10 Moleći se svagda Bogu u molitvama svojim da bi mi kad Božija volja pomogla da dođem k vama;
1:11 Jer želim videti vas, da vam dam kakav duhovni dar za vaše utvrđenje,
1:12 To jest, da se s vama utešim verom opštom, i vašom i mojom.


Pavle navodi kako preko Isusa Hrista zahvaljuje Bogu svom.Apostoli su mogli rukopolaganjem preneti dar.

1:13 Ali vam neću zatajiti, braćo, da sam mnogo puta hteo da vam dođem, pa bih zadržan dosle, da i među vama imam kakav plod, kao i među ostalim neznabošcima.
1:14 Dužan sam i Grcima i divljacima, i mudrima i nerazumnima.
1:15 Zato, od moje strane, gotov sam i vama u Rimu propovedati jevanđelje.
1:16 Jer se ne stidim jevanđelja Hristovog; jer je sila Božija na spasenje svakome koji veruje, a najpre Jevrejinu i Grku.


Svima se jevanđelje treba propovedati i nerazumnima.Sila Božja za spasenje dolazi svima koji veruju.

1:17 Jer se u Njemu javlja pravda Božija iz vere u veru, kao što je napisano: Pravednik će od vere živ biti.
1:18 Jer se otkriva gnev Božji s neba na svaku bezbožnost i nepravdu ljudi koji drže istinu u nepravdi.
1:19 Jer šta se može doznati za Boga poznato je njima: jer im je Bog javio;
1:20 Jer šta se na Njemu ne može videti, od postanja sveta moglo se poznati i videti na stvorenjima, i Njegova večna sila i božanstvo, da nemaju izgovora.
1:21 Jer kad poznaše Boga, ne proslaviše Ga kao Boga niti Mu zahvališe, nego zaludeše u svojim mislima, i potamne nerazumno srce njihovo.
1:22 Kad se građahu mudri, poludeše,
1:23 I pretvoriše slavu večnog Boga u obličje smrtnog čoveka i ptica i četvoronožnih životinja i gadova.
1:24 Zato ih predade Bog u željama njihovih srca u nečistotu, da se pogane telesa njihova među njima samima;


Verom u Isusa Hrista se javlja pravda.POZNAŠE Boga ali ga ne proslaviše kao Boga.Počeše graditi likove i kipove i životnjama klanjati jer to je pagansko nasleđe gde treba Isusa propovedati.Rim je imao 20 glavnih bogova i mnoštvo porodičnih bogića.

1:25 Koji pretvoriše istinu Božiju u laž, i većma poštovaše i poslužiše tvar nego Tvorca, koji je blagosloven va vek. Amin.
1:26 Zato ih predade Bog u sramne slasti; jer žene njihove pretvoriše putno upotrebljavanje u besputno.
1:27 Tako i ljudi ostavivši putno upotrebljavanje ženskog roda, raspališe se željom svojom jedan na drugog, i ljudi s ljudima činjahu sram, i platu koja trebaše za prevaru njihovu primahu na sebi.
1:28 I kao što ne marahu da poznadu Boga, zato ih Bog predade u pokvaren um da čine šta ne valja,
1:29 Da budu napunjeni svake nepravde, kurvarstva, zloće, lakomstva, pakosti; puni zavisti, ubistva, svađe lukavstva, zloćudnosti;
1:30 Šaptači, opadači, bogomrsci, siledžije, hvališe, ponositi, izmišljači zala, nepokorni roditeljima,
1:31 Nerazumni, nevere, neljubavni, neprimirljivi, nemilostivi.


Tipičan opis bezbožnosti gde se umesto Bogu živom odaje slava idolu i živi po neznaboštvu.

1:32 A neki pravdu Božiju poznavši da koji to čine zaslužuju smrt, ne samo to čine, nego pristaju na to i onima koji čine.
Zato se ne možeš izgovoriti, o čoveče koji god sudiš! Jer kojim sudom sudiš drugom, sebe osuđuješ; jer to činiš sudeći.
2:2 A znamo da je sud Božji prav na one koji to čine.
2:3 Nego pomišljaš li, o čoveče koji sudiš onima koji to čine, i sam činiš to! Da ćeš ti pobeći od suda Božijeg?


Ovde Pavle pominje one koji znaju Boga a pristaju u zlo onih što neznaju i govori da im je plata smrt.Niko ko zlo čini ne može drugog suditi zbog zla jer je i sam osuđen.

2:4 Ili ne mariš za bogatstvo Njegove dobrote i krotosti i trpljenja, ne znajući da te dobrota Božija na pokajanje vodi?
2:5 Nego svojom drvenosti i nepokajanim srcem sabiraš sebi gnev za dan gneva u koji će se pokazati pravedni sud Boga,
2:6 Koji će dati svakome po delima njegovim:
2:7 Onima, dakle, koji su trpljenjem dela dobrog tražili slavu i čast i neraspadljivost, život večni;
2:8 A onima koji se uz prkos suprote istini, a pokoravaju se nepravdi, nemilost i gnev.
2:9 Nevolja i tuga na svaku dušu čoveka koji čini zlo, a najpre Jevrejina i Grka;


Pavle počinje posle kritike o osudi da govori o pokajanju tih što sude kako bi izbegli gnev pokajavši se.Ko ostane u protivljenju taj neće izbeći osudu. Često ćemo čuti naglasam najpre Jevrejinu i Grku to se čini zato što su oni znali Zakon i proroke i ako bi dobro činili oni bi najpre bili ugled a ako zlo oni bi prvi bili krivi.

2:10 A slava i čast i mir svakome koji čini dobro, a najpre Jevrejinu i Grku;
2:11 Jer Bog ne gleda ko je ko.
2:12 Jer koji bez zakona sagrešiše, bez zakona će i izginuti; i koji u zakonu sagrešiše, po zakonu će se osuditi
2:13 (Jer pred Bogom nisu pravedni oni koji slušaju zakon, nego će se oni opravdati koji ga tvore;
2:14 Jer kad neznabošci ne imajući zakona sami od sebe čine šta je po zakonu, oni zakona ne imajući sami su sebi zakon:
2:15 Oni dokazuju da je ono napisano u srcima njihovim što se čini po zakonu, budući da im savest svedoči, i misli među sobom tuže se ili pravdaju)


Bog ne gleda ko je ko već da li je poslušan.Ko sagreši a nije bio pod zakonom izginuće iako nije imao zakon a činio je ono gore neznabožačko a ko ima zakon taj će po zakonu biti suđen.Kad ide sud? Biblija kaže na kraju, pa kako će po zakonu biti sud ako zakona nemamo?Ako je Isus ispunio za nas to kako će nas onda osuditi...osudiće one što nisu pod zakonom a živeli su loše a one što imeju zakon njih će SUDITI PO ZAKONU...ako je ispunio umesto nas onda< nema suda nama a Pavle kaže da ima svima.

A ko je tu bez zakona? piše da neznabožci imaju U SRCU zapisan zakon te žive po savesti ispravno birajući dobro i oni nemaju osudu jer po zakonu u srcu žive.

2:16 Na dan kada Bog uzasudi tajne ljudske po jevanđelju mom preko Isusa Hrista.
2:17 Gle, ti se zoveš Jevrejin, a oslanjaš se na zakon i hvališ se Bogom,
2:18 I poznaješ volju, i izbiraš šta je bolje, jer si naučen od zakona;
2:19 I misliš da si vođ slepima, videlo onima koji su u mraku,
2:20 Nakazatelj bezumnima, učitelj deci, koji imaš ugled razuma i istine u zakonu.
2:21 Učeći, dakle, drugog sebe ne učiš;
2:22 Propovedajući da se ne krade, kradeš; govoreći: Ne čini preljube, činiš preljubu: gadeći se na idole, kradeš svetinju;
2:23 Koji se hvališ zakonom, a prestupom zakona sramotiš Boga.
2:24 Jer se ime Božije zbog vas huli u neznabošcima, kao što stoji napisano.
2:25 Obrezanje pomaže ako zakon držiš; ako li si prestupnik zakona, obrezanje je tvoje neobrezanje postalo.
2:26 Ako, dakle, neobrezanje pravdu zakona drži, zašto se ne bi njegovo neobrezanje za obrezanje uzelo?
2:27 I onaj koji je od roda neobrezan i izvršuje zakon, osudiće tebe koji si sa slovima i obrezanjem prestupnik zakona.
2:28 Jer ono nije Jevrejin koji je spolja Jevrejin, niti je ono obrezanje koje je spolja, na telu;
2:29 Nego je ono Jevrejin koji je iznutra i obrezanje srca duhom a ne slovima, to je obrezanje; kome je hvala ne od ljudi nego od Boga.


Pohvala Jevrejinu koji zna zakon i uči decu ali onda kritika on sam govori iz zakona dobro ali se ne pšridržava istog te on prvi krši zakon krijući se iza reči kojih se ne drži jer nije Jevrejin koji se spolja pokazuje tako već ko iznutra u srcu ima zako i vrši volju Božju te ne prestupa ono što uči.
Hvalili su se tada obrezanjem tela da e to znak vere i pripadnosti Božjoj deci ali krili su se iza slova koje kaže obreži se a Bog hoće veru veću i znak veći a to je izvršavanje volje zato kaže ako naša pravda ne bude veća od onih književnika nećemo ući u carstvo jer su oni govorili ali nisu živeli po tome.

Šta je dakle bolji Jevrejin od drugih ljudi? Ili šta pomaže obrezanje?
3:2 Mnogo svakojako; prvo što su im poverene reči Božije.
3:3 A što neki ne verovaše, šta je za to? Eda će njihovo neverstvo veru Božiju ukinuti?
3:4 Bože sačuvaj! Nego Bog neka bude istinit, a čovek svaki laža, kao što stoji napisano: Da se opravdaš u svojim rečima, i da pobediš kad ti stanu suditi.
3:5 Ako li nepravda naša Božiju pravdu podiže, šta ćemo reći? Eda li je Bog nepravedan kad se srdi? Po čoveku govorim:
3:6 Bože sačuvaj! Jer kako bi mogao Bog suditi svetu?
3:7 Jer ako istina Božija u mojoj laži veća postane na slavu Njegovu, zašto još i ja kao grešnik da budem osuđen?
3:8 Zašto, dakle (kao što viču na nas, i kao što kažu neki da mi govorimo) da ne činimo zla da dođe dobro? Njima će sud biti pravedan.
3:9 Šta dakle? Jesmo li bolji od njih? Nipošto! Jer gore dokazasmo da su i Jevreji i Grci svi pod grehom,
3:10 Kao što stoji napisano: Ni jednog nema pravednog;
3:11 Ni jednog nema razumnog, i ni jednog koji traži Boga;


Vredi li obrezanje...naravno ali taj znak vere treba izvršavati-živeti jer se to traži a to je onda obrezanje i srca i promena iznutra.Svi su sagrešili i obrezanje nije mera otkupa već poslušnosti celoj reči pa ko vrši živeće po njoj kao što piše, ali niko ne održa zato svi ostaše krivi i svima treba otkup.

3:12 Svi se ukloniše i zajedno nevaljali postaše: nema ga koji čini dobro, nema ni jednog ciglog.
3:13 Njihovo je grlo grob otvoren, jezicima svojim varaju, i jed je aspidin pod usnama njihovim.
3:14 Njihova su usta puna kletve i gorčine.
3:15 Njihove su noge brze da prolivaju krv.
3:16 Na putevima je njihovim raskopavanje i nevolja;
3:17 I put mirni ne poznaše.
3:18 Nema straha Božijeg pred očima njihovim.
3:19 A znamo da ono što zakon govori, govori onima koji su u zakonu, da se svaka usta zatisnu, i sav svet da bude kriv Bogu;
3:20 Jer se delima zakona ni jedno telo neće opravdati pred Njim; jer kroz zakon dolazi poznanje greha.
3:21 A sad se bez zakona javi pravda Božija, posvedočena od zakona i od proroka;
3:22 A pravda Božija verom Isusa Hrista u sve i na sve koji veruju; jer nema razlike.
3:23 Jer svi sagrešiše i izgubili slavu Božiju,


Ponovo opis greha i bezbožnog života te pokušaj da se opravdaju kroz zakon ali nije moguće da ne sagreše i treba žrtva ponovo.
Zakon je dobar ali oni su loši i zato se ne mogu videti ispravnim jer ih zakon otkriva da svi leže u grehu. Tako obrezanje više nije zaklon već pravda kroz žrtvu koja pokriva SVE narode.
Po zakonu je prinošena žrtva i proroci rekoše kad stiže jagnje te se ispuni žrtvena sen i vera u obećanje otkupa.

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od ispravka taj 2014-01-28, 11:18

postavio bih pitanje da ne kopiram veliki citat gore,a sad se javi pravda Hristova ili Boćja BEZ ZAKONA. kako bez zakona. sve vreme se tumači veza zakona i milosti a sad pavle izbaCUJE ZAKON I KAŽE BEZ ZAKONA.I UKAZUJE NA PRAVDU ALI BEZ ZAKONA. JER ZAKONSKI NIKO NEMA ŠANSU NA PRAVDU. služiti zakonu slobode u Hristu znači bez zakona služiti i biti bolji u svemu od onih koji se grade zakonom.

ispravka

Broj poruka : 295
Datum upisa : 04.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-28, 11:24

3:24 I opravdaće se za badava blagodaću Njegovom, otkupom Isusa Hrista.
3:25 Kog postavi Bog očišćenje verom u krvi Njegovoj da pokaže svoju pravdu oproštenjem pređašnjih greha;
3:26 U podnošenju Božijem, da pokaže pravdu svoju u sadašnje vreme da je On pravedan i da pravda onog koji je od vere Isusove.
3:27 Gde je, dakle, hvala? Prođe. Kakvim zakonom? Je li zakonom dela? Ne, nego zakonom vere.
3:28 Mislimo dakle da će se čovek opravdati verom bez dela zakona.
3:29 Ili je samo jevrejski Bog, a ne i neznabožački? Da, i neznabožački.
3:30 Jer je Jedan Bog koji će opravdati obrezanje iz vere i neobrezanje verom.
3:31 Kvarimo li dakle zakon verom? Bože sačuvaj! Nego ga još utvrđujemo
Šta ćemo dakle reći za Avraama, oca svog, da je po telu našao?
4:2 Jer ako se Avraam delima opravda, ima hvalu, ali ne u Boga.
4:3 Jer šta govori pismo? Verova Avraam Bogu, i primi mu se u pravdu.


Sad se opravdavaju za badava i pagani i Jevreji jer ih ista žrtva pokriva i ne treba im ponovo prinos za greh.Nisu se mogli opravdazi zakonom dela (obrezanjem) već VEROM zato pagani kao ne obrezani mogu ući u opravdanje verom.Jevrejin obrezan ne kvari zakon već ga potvrđuje ali u tom činu nema žrtvu već znak poslušnosti.Da bi paganin mogao imati poslušnost on treba verovati isto kao i Jevrejin u Isusa jer obrezanje je pokazatelj onima iz obrezanja da će stići obećanje na sve narode i tad se ispuni verom u Isusa.
Kao što Avram verova tako i svi što veruju prima im se po veri ali kad neko ima veru a nema dela onda to nije vera jer Avram delom pokaza veru tako i mi ako kažemo da verujemo a delo vere nemamo to je mrtva vera.

4:4 A onome koji radi ne broji se plata po milosti nego po dugu.
4:5 A onome koji ne radi, a veruje Onog koji pravda bezbožnika, prima se vera njegova u pravdu.
4:6 Kao što i David govori da je blago čoveku kome Bog prima pravdu bez dela zakona:
4:7 Blago onima koji se oprostiše bezakonja, i kojima se gresi prikriše.
4:8 Blago čoveku kome Gospod ne prima greha.
4:9 Ovo, dakle, blaženstvo ili je u obrezanju ili u neobrezanju? Jer govorimo da se Avraamu primi vera u pravdu.
4:10 Kako mu se, dakle, primi? Ili kad je bio u obrezanju ili neobrezanju? Ne u obrezanju nego u neobrezanju.
4:11 I primi znak obrezanja kao pečat pravde vere koju imaše u neobrezanju, da bi bio otac svih koji veruju u neobrezanju; da se i njima primi u pravdu;
4:12 I da bi bio otac obrezanja ne samo onima koji su od obrezanja, nego i onima koji hode stopama vere koja beše u neobrezanju oca našeg Avraama.
4:13 Jer obećanje Avraamu ili semenu njegovom da bude naslednik svetu ne bi zakonom nego pravdom vere.
4:14 Jer ako su naslednici oni koji su od zakona, propade vera, i pokvari se obećanje.
4:15 Jer zakon gradi gnev; jer gde nema zakona nema ni prestupa.
4:16 Zato od vere da bude po milosti da obećanje tvrdo ostane svemu semenu, ne samo koji je od zakona nego i koji je od vere Avraama, koji je otac svima nama,


Piše da jedni primiše da vrše dela zakona (Jevreji) a pagani nemaju tih dela i nije mera za život ostala u delu već u veri jer i Avram verova i vera mu se primi a potom učini zavet pošto bi okušana vera.Ne greši onaj što se obrezuje niti onaj što se ne obrezuje svako u svom zvanju neka dođe verom jer žrtva nas sve čuva.

Apostoli pišu da nas Bog nije za gnev ostavio, naravno jer ih zato i izbavi od smrti rimskih mučitelja i sve verne kroz vekove izbavi od iste ruke tako i oni što u petom pečatu viču kad će se njihova krv okajati na ubicama izbavi ih da ne postradaju kao i one iz Otk. što bivaju ubijani zbog ne klanjanja zveri ali ih izbavi i niko ne dobi smrt ni apostoli ni svi ostali jer piše kako ih nije postavio da budu kažnjeni...da li je to istina? Naravno da nije, tako i Avram imade kušanje vere koja se mora potvrditi koju SVI verni moraju potvrditi na razne načine. Apostol tamo govori o čašama Božjeg gneva koje se neće na verne sručiti a ne o stradanju od zveri i njenog sistema.

4:17 (Kao što stoji napisano: Postavih te oca mnogim narodima) pred Bogom kome verova, koji oživljuje mrtve, i zove ono što nije kao ono što jeste:
4:18 On verova na nad kad se nije bilo ničemu nadati da će on biti otac mnogim narodima, kao što mu beše rečeno: Tako će biti seme tvoje.
4:19 I ne oslabivši verom ne pogleda ni na svoje već umoreno telo, jer mu beše negde oko sto godina, ni na mrtvost Sarine materice.
4:20 I za obećanje Božije ne posumnja se neverovanjem, nego ojača u veri, i dade slavu Bogu.
4:21 I znaše jamačno da šta obeća kadar je i da učini.
4:22 Zato se i primi njemu u pravdu.
4:23 Ali nije pisano za njega jednog samo da mu se primi,
4:24 Nego i za nas, kojima će se primiti ako verujemo Onog koji vaskrse Isusa Hrista Gospoda našeg iz mrtvih,
4:25 Koji se predade za grehe naše, i ustade za opravdanje naše.
Opravdavši se, dakle, verom, imamo mir s Bogom kroz Gospoda svog Isusa Hrista,
5:2 Kroz kog i pristup nađosmo verom u ovu blagodat u kojoj stojimo, i hvalimo se nadanjem slave Božije.
5:3 Ne samo, pak, to nego se hvalimo i nevoljama, znajući da nevolja trpljenje gradi;
5:4 A trpljenje iskustvo, a iskustvo nadanje;
5:5 A nadanje neće se osramotiti, jer se ljubav Božija izli u srca naša Duhom Svetim koji je dat nama.


Ako ćemo iskreno Avraam je posumnjao u rođenje sina i prihvati da Agara dođe iako mu je za Saru obećano i kad mu ponovo stiže anđeo sa potvrdom on reče u sumnji neka je živ Ismailo jer ponovo posumnja. Jedino gde nije sumnjao a to mu se i primi u pravdu jeste kad htede prineti Isaka na žrtvu i tad mu je dato obećanje za obrezanje kao znak VERE.

Nevoljom se verni hvale jer za ime Božje trpe dok drugi beže od trpljenja u nebo ali to bežanje je samo na reči jer nema crkve gore pre neko prođe kroz nevolju kao i svi verni.

5:6 Jer Hristos još kad slabi besmo umre u vreme svoje za bezbožnike.
5:7 Jer jedva ko umre za pravednika; za dobroga može biti da bi se ko usudio umreti.
5:8 Ali Bog pokazuje svoju ljubav k nama što Hristos još kad bijasmo grešnici umre za nas.
5:9 Mnogo ćemo, dakle, većma biti kroza Nj spaseni od gneva kad smo se sad opravdali krvlju Njegovom.
5:10 Jer kad smo se pomirili s Bogom smrću Sina njegovog dok smo još bili neprijatelji, mnogo ćemo se većma spasti u životu Njegovom kad smo se pomirili.
5:11 Ne samo, pak to, nego se hvalimo i Bogom kroz Gospoda svog Isusa Hrista, kroz kog sad primismo pomirenje.
5:12 Zato, kao što kroz jednog čoveka dođe na svet greh, i kroz greh smrt, i tako smrt uđe u sve ljude, jer svi sagrešiše
.

Kaže da još dok besmo bezbožnici Bog nas opravda kroz Isusa a sad kad verujemo u Isusa kako da nas sad odbaci?Kao što kroz Adama uđe smrt u sve tako i po Isusu kao jedinim vratima za ulazak u život verom ulazimo.Žrtva nas je životinjska čuvala do Isusa od večne smrti a kad dođe original sen prestade a to znači prinos žrtve za greh prestaje i obrezanje kao zavet vere prestaje jer se u Ususu ogleda.

5:13 Jer greh beše na svetu do zakona; ali se greh ne primaše kad ne beše zakona;

Prvi zako je u Edemu izgovoren i tad je objavljeno spasenje i pokazano kako se žrtve čistih životinja trebaju prineti.Kain je znao za greh i Adam i Eva kao i potomci pomreše zbog greha.Ako tad nije bilo zakona kako su oni znali ime Božje i kako su znali koje životinje su za žrtvu, kako su znali da je krivica velika nema zakona zar ne, kako su da li čovek ženi ili žena čoveku da bude glava...Pavle se na taj isti ZAKON o poglavarstvu sa početka poziva a sad nema zakona a posle ga bilo od postanja..?
Greh je bio do zakona i posle sa zakonom greh uvek stoji i danas ga ima kao i u vreme Adama.

Šta onda znači da se NE PRIMAŠE greh dok ne dođe zakon?
Vladala je smrt baš zbog greha i primanja greha a ovde razumem da je zakon omogućio izbavljenje od greha i onima koji ostanu van zakona da im se greh primi kao trajno stanje.Zato po zakonu stiže žrtveni sistem i mera za način življenja da bi smo se odvojili od greha i smrti greh se prima ali opravdava žrtvom.

5:14 Nego carova smrt od Adama tja do Mojsija i nad onima koji nisu sagrešili prestupivši kao Adam, koji je prilika Onog koji htede doći.

Smrt caruje i danas ali kao i Avelj što imaše poslušnost i žrtvu tako i Noje imade i Avraam i Mojsaije i piše da nema ni jednog pravedna i nikog ko nije učinio greh a pravedan se može nazvati samo onaj ko je imao žrtvu da ga opravda jer ta žrtva beše sen savršene.Tako je Isus imao sen koju upražnjavahu dok On ne stiže jer Adam je uzrok greha a Isus je uzrok života.

5:15 Ali dar nije tako kao greh; jer kad kroz greh jednog pomreše mnogi, mnogo se veća blagodat Božija i dar izli izobilno na mnoge blagodaću jednog čoveka, Isusa Hrista.
5:16 I dar nije kao greh jednog: jer za greh jednog bi osuđenje, a dar od mnogih grehova opravdanje.
5:17 Jer kad za greh jednog carova smrt kroz jednog, koliko će većma oni koji primaju izobilje blagodati i dar pravde u životu carovati kroz jednog Isusa Hrista!
5:18 Zato, dakle, kao što za greh jednog dođe osuđenje na sve ljude, tako i pravdom jednog dođe na sve ljude opravdanje života.
5:19 Jer kao što neposlušanjem jednog čoveka postaše mnogi grešni, tako će i poslušanjem jednog biti mnogi pravedni.


Kaže pravdom JEDNO dože opravdanje na sve pa ako je pre Isusa bilo pravednih bez žrtve onda su nas oni izbavili ali njima je trebala žrtva kao i Jovu i ona ih je činila pravednim.lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od ispravka taj 2014-01-28, 11:47

lavić ::3:24 I opravdaće se za badava blagodaću Njegovom, otkupom Isusa Hrista.
3:25 Kog postavi Bog očišćenje verom u krvi Njegovoj da pokaže svoju pravdu oproštenjem pređašnjih greha;
3:26 U podnošenju Božijem, da pokaže pravdu svoju u sadašnje vreme da je On pravedan i da pravda onog koji je od vere Isusove.
3:27 Gde je, dakle, hvala? Prođe. Kakvim zakonom? Je li zakonom dela? Ne, nego zakonom vere.
3:28 Mislimo dakle da će se čovek opravdati verom bez dela zakona.
3:29 Ili je samo jevrejski Bog, a ne i neznabožački? Da, i neznabožački.
3:30 Jer je Jedan Bog koji će opravdati obrezanje iz vere i neobrezanje verom.
3:31 Kvarimo li dakle zakon verom? Bože sačuvaj! Nego ga još utvrđujemo
Šta ćemo dakle reći za Avraama, oca svog, da je po telu našao?
4:2 Jer ako se Avraam delima opravda, ima hvalu, ali ne u Boga.
4:3 Jer šta govori pismo? Verova Avraam Bogu, i primi mu se u pravdu.


Sad se opravdavaju za badava i pagani i Jevreji jer ih ista žrtva pokriva i ne treba im ponovo prinos za greh.Nisu se mogli opravdazi zakonom dela (obrezanjem) već VEROM zato pagani kao ne obrezani mogu ući u opravdanje verom.Jevrejin obrezan ne kvari zakon već ga potvrđuje ali u tom činu nema žrtvu već znak poslušnosti.Da bi paganin mogao imati poslušnost on treba verovati isto kao i Jevrejin u Isusa jer obrezanje je pokazatelj onima iz obrezanja da će stići obećanje na sve narode i tad se ispuni verom u Isusa.
Kao što Avram verova tako i svi što veruju prima im se po veri ali kad neko ima veru a nema dela onda to nije vera jer Avram delom pokaza veru tako i mi ako kažemo da verujemo a delo vere nemamo to je mrtva vera.

4:4 A onome koji radi ne broji se plata po milosti nego po dugu.
4:5 A onome koji ne radi, a veruje Onog koji pravda bezbožnika, prima se vera njegova u pravdu.
4:6 Kao što i David govori da je blago čoveku kome Bog prima pravdu bez dela zakona:
4:7 Blago onima koji se oprostiše bezakonja, i kojima se gresi prikriše.
4:8 Blago čoveku kome Gospod ne prima greha.
4:9 Ovo, dakle, blaženstvo ili je u obrezanju ili u neobrezanju? Jer govorimo da se Avraamu primi vera u pravdu.
4:10 Kako mu se, dakle, primi? Ili kad je bio u obrezanju ili neobrezanju? Ne u obrezanju nego u neobrezanju.
4:11 I primi znak obrezanja kao pečat pravde vere koju imaše u neobrezanju, da bi bio otac svih koji veruju u neobrezanju; da se i njima primi u pravdu;
4:12 I da bi bio otac obrezanja ne samo onima koji su od obrezanja, nego i onima koji hode stopama vere koja beše u neobrezanju oca našeg Avraama.
4:13 Jer obećanje Avraamu ili semenu njegovom da bude naslednik svetu ne bi zakonom nego pravdom vere.
4:14 Jer ako su naslednici oni koji su od zakona, propade vera, i pokvari se obećanje.
4:15 Jer zakon gradi gnev; jer gde nema zakona nema ni prestupa.
4:16 Zato od vere da bude po milosti da obećanje tvrdo ostane svemu semenu, ne samo koji je od zakona nego i koji je od vere Avraama, koji je otac svima nama,


Piše da jedni primiše da vrše dela zakona (Jevreji) a pagani nemaju tih dela i nije mera za život ostala u delu već u veri jer i Avram verova i vera mu se primi a potom učini zavet pošto bi okušana vera.Ne greši onaj što se obrezuje niti onaj što se ne obrezuje svako u svom zvanju neka dođe verom jer žrtva nas sve čuva.

Apostoli pišu da nas Bog nije za gnev ostavio, naravno jer ih zato i izbavi od smrti rimskih mučitelja i sve verne kroz vekove izbavi od iste ruke tako i oni što u petom pečatu viču kad će se njihova krv okajati na ubicama izbavi ih da ne postradaju kao i one iz Otk. što bivaju ubijani zbog ne klanjanja zveri ali  ih izbavi i niko ne dobi smrt ni apostoli ni svi ostali jer piše kako ih nije postavio da budu kažnjeni...da li je to istina? Naravno da nije, tako i Avram imade kušanje vere koja se mora potvrditi koju SVI verni moraju potvrditi na razne načine. Apostol tamo govori o čašama Božjeg gneva koje se neće na verne sručiti a ne o stradanju od zveri i njenog sistema.

4:17 (Kao što stoji napisano: Postavih te oca mnogim narodima) pred Bogom kome verova, koji oživljuje mrtve, i zove ono što nije kao ono što jeste:
4:18 On verova na nad kad se nije bilo ničemu nadati da će on biti otac mnogim narodima, kao što mu beše rečeno: Tako će biti seme tvoje.
4:19 I ne oslabivši verom ne pogleda ni na svoje već umoreno telo, jer mu beše negde oko sto godina, ni na mrtvost Sarine materice.
4:20 I za obećanje Božije ne posumnja se neverovanjem, nego ojača u veri, i dade slavu Bogu.
4:21 I znaše jamačno da šta obeća kadar je i da učini.
4:22 Zato se i primi njemu u pravdu.
4:23 Ali nije pisano za njega jednog samo da mu se primi,
4:24 Nego i za nas, kojima će se primiti ako verujemo Onog koji vaskrse Isusa Hrista Gospoda našeg iz mrtvih,
4:25 Koji se predade za grehe naše, i ustade za opravdanje naše.
Opravdavši se, dakle, verom, imamo mir s Bogom kroz Gospoda svog Isusa Hrista,
5:2 Kroz kog i pristup nađosmo verom u ovu blagodat u kojoj stojimo, i hvalimo se nadanjem slave Božije.
5:3 Ne samo, pak, to nego se hvalimo i nevoljama, znajući da nevolja trpljenje gradi;
5:4 A trpljenje iskustvo, a iskustvo nadanje;
5:5 A nadanje neće se osramotiti, jer se ljubav Božija izli u srca naša Duhom Svetim koji je dat nama.


Ako ćemo iskreno Avraam je posumnjao u rođenje sina i prihvati da Agara dođe iako mu je za Saru obećano i kad mu ponovo stiže anđeo sa potvrdom on reče u sumnji neka je živ Ismailo jer ponovo posumnja. Jedino gde nije sumnjao a to mu se i primi u pravdu jeste kad htede prineti Isaka na žrtvu i tad mu je dato obećanje za obrezanje kao znak VERE.

Nevoljom se verni hvale jer za ime Božje trpe dok drugi beže od trpljenja u nebo ali to bežanje je samo na reči jer nema crkve gore pre neko prođe kroz nevolju kao i svi verni.

5:6 Jer Hristos još kad slabi besmo umre u vreme svoje za bezbožnike.
5:7 Jer jedva ko umre za pravednika; za dobroga može biti da bi se ko usudio umreti.
5:8 Ali Bog pokazuje svoju ljubav k nama što Hristos još kad bijasmo grešnici umre za nas.
5:9 Mnogo ćemo, dakle, većma biti kroza Nj spaseni od gneva kad smo se sad opravdali krvlju Njegovom.
5:10 Jer kad smo se pomirili s Bogom smrću Sina njegovog dok smo još bili neprijatelji, mnogo ćemo se većma spasti u životu Njegovom kad smo se pomirili.
5:11 Ne samo, pak to, nego se hvalimo i Bogom kroz Gospoda svog Isusa Hrista, kroz kog sad primismo pomirenje.
5:12 Zato, kao što kroz jednog čoveka dođe na svet greh, i kroz greh smrt, i tako smrt uđe u sve ljude, jer svi sagrešiše
.

Kaže da još dok besmo bezbožnici Bog nas opravda kroz Isusa a sad kad verujemo u Isusa kako da nas sad odbaci?Kao što kroz Adama uđe smrt u sve tako i po Isusu kao jedinim vratima za ulazak u život verom ulazimo.Žrtva nas je životinjska čuvala do Isusa od večne smrti a kad dođe original sen prestade a to znači prinos žrtve za greh prestaje i obrezanje kao zavet vere prestaje jer se u Ususu ogleda.

5:13 Jer greh beše na svetu do zakona; ali se greh ne primaše kad ne beše zakona;

Prvi zako je u Edemu izgovoren i tad je objavljeno spasenje i pokazano kako se žrtve čistih životinja trebaju prineti.Kain je znao za greh i Adam i Eva kao i potomci pomreše zbog greha.Ako tad nije bilo zakona kako su oni znali ime Božje i kako su znali koje životinje su za žrtvu, kako su znali da je krivica velika nema zakona zar ne, kako su da li čovek ženi ili žena čoveku da bude glava...Pavle se na taj isti ZAKON o poglavarstvu sa početka poziva a sad nema zakona a posle ga bilo od postanja..?
Greh je bio do zakona i posle sa zakonom greh uvek stoji i danas ga ima kao i u vreme Adama.

Šta onda znači da se NE PRIMAŠE greh dok ne dođe zakon?
Vladala je smrt baš zbog greha i primanja greha a ovde razumem da je zakon omogućio izbavljenje od greha i onima koji ostanu van zakona da im se greh primi kao trajno stanje.Zato po zakonu stiže žrtveni sistem i mera za način življenja da bi smo se odvojili od greha i smrti greh se prima ali opravdava žrtvom.

5:14 Nego carova smrt od Adama tja do Mojsija i nad onima koji nisu sagrešili prestupivši kao Adam, koji je prilika Onog koji htede doći.

Smrt caruje i danas ali kao i Avelj što imaše poslušnost i žrtvu tako i Noje imade i Avraam i Mojsaije i piše da nema ni jednog pravedna i nikog ko nije učinio greh a pravedan se može nazvati samo onaj ko je imao žrtvu da ga opravda jer ta žrtva beše sen savršene.Tako je Isus imao sen koju upražnjavahu dok On ne stiže jer Adam je uzrok greha a Isus je uzrok života.

5:15 Ali dar nije tako kao greh; jer kad kroz greh jednog pomreše mnogi, mnogo se veća blagodat Božija i dar izli izobilno na mnoge blagodaću jednog čoveka, Isusa Hrista.
5:16 I dar nije kao greh jednog: jer za greh jednog bi osuđenje, a dar od mnogih grehova opravdanje.
5:17 Jer kad za greh jednog carova smrt kroz jednog, koliko će većma oni koji primaju izobilje blagodati i dar pravde u životu carovati kroz jednog Isusa Hrista!
5:18 Zato, dakle, kao što za greh jednog dođe osuđenje na sve ljude, tako i pravdom jednog dođe na sve ljude opravdanje života.
5:19 Jer kao što neposlušanjem jednog čoveka postaše mnogi grešni, tako će i poslušanjem jednog biti mnogi pravedni.


Kaže pravdom JEDNO dože opravdanje na sve pa ako je pre Isusa bilo pravednih bez žrtve onda su nas oni izbavili ali njima je trebala žrtva kao i Jovu i ona ih je činila pravednim.


neću prekidati izlaganje odogovor na pitanja može i na kraju izlaganja samo da se stavi akcenat na pitanje na vreme po ovom postu i izlaganju u ovom delu dakle. ključno je ovde tvrdnja da se ipak avraam morao okušati i delom da bi primio obećanje. međutim ključna stvar i jeste obećanje. jer Piše da li se avraamu primi iz dela po delima, ili pak po veri obećanje u praVednost. i jasno se kaže NE DELIMA DA SE OPRAVDA ILI PRIMI U PRAVEDNOST AVRAAm već strogo samo verom bez dela zakona. jasno piše bez dela zakona,bez časa kada je prineo ipak isaka i bio spreman u tome. iskušana je vera njegova. ali to mu se nije primilo u delo pravednosti. ni to čak. da jeste onda bi se pavle ogradio od izjave da je samo verom primljen a ne i delima,moralo bi stajati da je to i delom prinošenja isaka.
ključni momenat je da je obećanje dato pre obrezanja . zašto je Bog to učinio na takav način. da li slučajno. ako bi bilo slučajno ne bi pavle na to stavio sav akcenat oko tumačenja ko su sinovi Božji.- i kako su sinovi. i kroz koga. i zašto obećanje je dato u jednini ne u množini vera plus dela već strogo u jednini. samo jednome. ne dvojici. dvojica su ismailo kao predstavnik onih iz obrezanja i pod zakonom i isaka kao predstavnik onih dece Božje samo iz vere kroz Hrista ne i kroz zakon . ne zakon plus Isus i obratno već samo kroz Isusa bez dela,bez zakona. sva tajna vekova je upravo u događaju obećanja avraaMU KROZ ISAKA, A NA MESIJU. KO TO NE RAZUME NIOŠTA NE RAZUME. TO JE TAČNO. I OVDE SE ODMAH VIDI KOLAPS NERAZUMEVANJE TEMELJa STVARI. AKO SE TO NE UHVATI SLEDI SAMO PROMAŠKA DALJE. TO SE VIDI U ZAKONU, U TROJSTVU, U MUHAMEDANSTVU I ONIMA KOJI TO SLEDE. JEDNA NEMINOVNA PROMAŠKA.

ispravka

Broj poruka : 295
Datum upisa : 04.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-28, 14:17

neću prekidati izlaganje odogovor na pitanja može i na kraju izlaganja samo da se stavi akcenat na pitanje na vreme po ovom postu i izlaganju u ovom delu dakle. ključno je ovde tvrdnja da se ipak avraam morao okušati i delom da bi primio obećanje. međutim ključna stvar i jeste obećanje. jer Piše da li se avraamu primi iz dela  po delima, ili pak po veri obećanje u praVednost. i jasno  se kaže NE DELIMA DA SE OPRAVDA ILI PRIMI U PRAVEDNOST AVRAAm već strogo samo verom bez dela zakona. jasno piše bez dela zakona,bez časa kada je prineo ipak isaka i bio spreman u tome. iskušana je vera njegova. ali to mu se nije primilo u delo pravednosti. ni to čak.  da jeste onda bi se pavle ogradio od izjave da je samo verom primljen a ne i delima,moralo bi stajati da je to i delom prinošenja isaka.  ključni momenat je da je obećanje dato pre obrezanja . zašto je Bog to učinio na takav način. da li slučajno. ako bi bilo slučajno ne bi pavle na to stavio sav akcenat oko tumačenja ko su sinovi Božji.- i kako su sinovi. i kroz koga. i zašto obećanje je dato u jednini ne u množini vera plus dela već strogo u jednini. samo jednome. ne dvojici. dvojica su ismailo kao predstavnik onih iz obrezanja i pod zakonom i isaka kao predstavnik onih dece Božje samo iz vere kroz Hrista ne i kroz zakon . ne zakon plus Isus i obratno već samo kroz Isusa bez dela,bez zakona. sva tajna vekova je upravo u događaju obećanja avraaMU KROZ ISAKA, A NA MESIJU. KO TO NE RAZUME NIOŠTA NE RAZUME. TO JE TAČNO. I OVDE SE ODMAH VIDI KOLAPS NERAZUMEVANJE TEMELJa STVARI. AKO  SE TO NE UHVATI SLEDI SAMO PROMAŠKA DALJE. TO SE VIDI U ZAKONU, U TROJSTVU, U MUHAMEDANSTVU I ONIMA KOJI TO SLEDE. JEDNA NEMINOVNA PROMAŠKA. ::

Nije brate nikakav problem samo neznam da li gore nešto tvrdiš ili pitaš?
Trebaš biti preciozniji i reći NIJE MI JASNO pa navesti pitanje ili NE SLAŽEM SE SA KONSTATACIJOM jer se tvrdi pa navesti šta a ti vidiš drugačije pa navesti kako i potvrdu citatom jer ovako govoriš nešto i niko ne razume kome i da li pitaš ili tvrdiš? Moraš biti direktan i jasan i ne moraš pastirati ceo tekst već samo onaj deo što ti je sporan ovako se zagušuje i nema uvid u celovitost poslanica....

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-28, 17:19

5:20 A zakon dođe uz to da se umnoži greh; jer gde se umnoži greh onde se još većma umnoži blagodat,

Zakon je dat da pokaže pravedni put a pošto svi sagrešiše svi su otišli od pravednog puta i tako ih zakon razotkriva kakvi su.Kad kaže da se umnožio greh a time i blagodat ne govori da smemo grešiti da bi više blagodati primili već da onaj ko je malo zgrešio malo mu se oprašta to jrest onoliko koliko je zgrešio a ko je puno pogrešio velika blagodat treba da sve to oprosti.

5:21 Da kao što carova greh za smrt, tako i blagodat da caruje pravdom za život večni, kroz Isusa Hrista Gospoda našeg.
Šta ćemo dakle reći? Hoćemo li ostati u grehu da se blagodat umnoži? Bože sačuvaj!


Potvrda onog gore rečenog da onaj što primi blagodat-oprost ne sme ostati u grehu već mora biti u skladu sa zakonom koji ga je do tad sudio ali u Isusu mu je oprošteno i nesme se vratiti u brlog.6:2 Jer koji umresmo grehu kako ćemo još živeti u njemu?
6:3 Ili ne znate da svi koji se krstismo u Isusa Hrista, u smrt Njegovu krstismo se?


U Isusu smo umrtvili tela svoja i treba po Duhu da živimo a onda smo iznad tela i sveg onog što čitasmo gore šta je bezbožan život.
Zakon ne može suditi pravdi a Isus je pravda ako ostanemo u Njemu čineći i živeći po Duhu a ako počnemo ponovo isto grešiti onda ko će ponovo umreti za nas?


6:4 Tako se s Njim pogrebosmo krštenjem u smrt da kao što usta Hristos iz mrtvih slavom Očevom, tako i mi u novom životu da hodimo.

Ovo je stih koji najbolje govori da treba da u životu vernika da hodimo NOVIM ŽIVOTOM -NOVIM PUTEM jer obraćenje znači promena pravca kretanja.Dok smo išli starim putem zakon nas je sudio i ponovo će ako idemo istom stazom a ako krenemo suprotno onda nema osude, ima zakona ali osude nema jer ne kršimo isti kao ni Isus što nije kršio.

6:5 Jer kad smo jednaki s Njim jednakom smrću, bićemo i vaskrsenjem;
6:6 Znajući ovo da se stari naš čovek razape s Njime, da bi se telo grešno pokvarilo, da više ne bismo služili grehu.
6:7 Jer koji umre oprosti se od greha.


Ponovo ista tvrdnja da onaj što se pokajao živi novi život u ljubavi gledajući kako da služi drugima a ne da ih ocrnjuje već da moli za njih.Ne može se služiti grehu jer ponovo ide pod sud zakona.

6:8 A ako umresmo s Hristom, verujemo da ćemo i živeti s Njim,
6:9 Znajući da Hristos usta iz mrtvih, već više ne umire; smrt više neće ovladati njime.
6:10 Jer šta umre, grehu umre jedanput; a šta živi, Bogu živi.
6:11 Tako i vi, dakle, držite sebe da ste mrtvi grehu a živi Bogu u Hristu Isusu Gospodu našem.
6:12 Da ne caruje, dakle, greh u vašem smrtnom telu, da ga slušate u slastima njegovim;
6:13 Niti dajte udova svojih grehu za oružje nepravde; nego dajte sebe Bogu, kao koji ste živi iz mrtvih, i ude svoje Bogu za oružje pravde.
6:14 Jer greh neće vama ovladati, jer niste pod zakonom nego pod blagodaću.


Ista tvrdnja stalno ide umreti grehu a živeti u Hristu novim životom i tek tad ožemo imati i život večni.Greh ne može ovladati nama jer nismo pod zakonom već pod blagodaću...ALI, kad smo pod blagodaću? Celi redovi gore baš o tome pišu da smo u blagodati ako umrtvimo tela svoja i onda ne možemo biti pod udarom zakona er ne grešimo zato i piše da oni koji su seme Božje NE GREŠE.
Ako ko odbaci blagodat i krene starim putem pod zakonskom osudom je a dok god čini po pravdi zakona to jest Duhom živi on nema osudu niti je pod krivicom da ga zakon tereti.


6:15 Šta dakle? Hoćemo li grešiti kad nismo pod zakonom nego pod blagodaću? Bože sačuvaj!

Tako kratko a tako jasno.Ako bi grešili onda smo ponovo pod sankcijama zakona jer zakon može osuditi greh a onog koji nema greh ne može a Isusova pravda nema greh i kad živimo u pravdi i činimo pravdu u životu onda smo izunad sankcija zakona a ako grešimo onda nismo pod blagodaću jer ne može biti sluga i grehu i blagodati.Šta kaže hoćemo li smeti grešiti BOŽE SAČUVAJ a ako gazimo Božju meru grešimo li NARAVNO jer kao što BLAGODAT od Boga stiže na verne koji su PROMENILI PRAVAC KRETANJA tako i zakon stoji nad onima koji nisu promenili pravac a izbor je naš.

6:16 Ne znate li da kome dajete sebe za sluge u poslušanje, sluge ste onog koga slušate, ili greha za smrt, ili poslušanja za pravdu?

Linija koja razgraničava je tu,ili poslušnost bez osude zakona ili ne poslušnost koja je pod udarom zakona.

6:17 Hvala, dakle, Bogu što bivši robovi grehu poslušaste od srca tu nauku kojoj se i predadoste.
6:18 Oprostivši se, pak, od greha postaste sluge pravdi.


Za čega zahvaljuje za nestanak zakona ili nestanak greha?Ko služi pravdi taj nema osudu a ko ne služi pod osudom je jer zakon i postoji kao ogledalo da li smo u poslušnosti ili u pobuni-grehu.

6:19 Kao čovek govorim, za slabost vašeg tela. Jer kao što dadoste ude svoje za robove nečistoti i bezakonju na bezakonje, tako sad dajte ude svoje za sluge pravdi na posvećenje.
6:20 Jer kad bijaste robovi grehu, prosti bijaste od pravde.
6:21 Kakav dakle onda imadoste plod za koji se sad stidite? Jer je onog kraj smrt.


Plod greha je smrt a plod poslušnosti je život. Tako govori jer je predmet stari čovek pod grehom i novi čovek pod blagodaću koji se samo očistiti može i izaći iz ropstva smrti Isusovom pravdom.A kad je izašao hoće li ponovo u brlog da padne pod osudu zakona....nesme.

6:22 A sad oprostivši se od greha, i postavši sluge Božje, imate plod svoj na posvećenje, a kraj život večni.
6:23 Jer je plata za greh smrt, a dar Božji je život večni u Hristu Isusu Gospodu našem.


Jasno,poslušnost je život a ne poslušnost pod osudom zakona je.

Ili ne znate, braćo (jer govorim onima koji znaju zakon), da zakon vlada nad čovekom dokle je živ?
7:2 Jer je udata žena privezana zakonom za muža dokle god on živi; a ako li muž njen umre, razreši se od zakona muževljeg.
7:3 Zato, dakle, dok joj je muž živ biva preljubočinica ako pođe za drugog muža; a ako joj umre muž prosta je od zakona da ne bude preljubočinica ako pođe za drugog.
7:4 Zato, braćo moja, i vi umreste zakonu telom Hristovim, da budete drugog, Onog što usta iz mrtvih, da plod donesemo Bogu.
7:5 Jer kad bijasmo u telu, behu slasti grehovne, koje zakon rađahu u udima našim da se smrti plod donosi.


Zakon vlada nad živim čovekom i zakon važi ženi dok joj je muž živ nesme otići za drugog a po smrti umiranju muža sme biti drugog tako ide paralela sa nama dok su bile žive slasti greha u našim udima bili smo robovi i pod udarom zakona a sad očistivši se u Isusu verom da živimo novim životom jer smo slobodni od službe smrti koja nas je sudila u telu grešnom.Tako bi u večnosti bilo da nije čisto došlo i izvadilo nečisto iz nas i to besplatno.

7:6 A sad, umrevši izbavismo se od zakona koji nas držaše, da služimo Bogu u obnovljenju Duha a ne u starini slova.
7:7 Šta ćemo dakle reći? Je li zakon greh? Bože sačuvaj! Nego ja greha ne poznah osim kroz zakon; jer ne znadoh za želju da zakon ne kaza: Ne zaželi.


UMREVŠI SEBI izbavismo se od osude zakona to cela poslanica govori o novom čoveku i umiranju starom grešnom koji je bio pod osudom zakona jer je prestupnik.Nismo se izbavili starinom slova kao obrezanjem i održavanjem zakona u celini jer ga niko nije održao.
Greh se pokazuje kad stanemo pred ogledalo-zakon i da bi se očistili kroz zakon koji niko ne održa ne mogosmo već blagodaću Isusovom i sad tu se zna greška napraviti i reći ETO SLOBODNI SMO SAD OD ZAKONA da jesmo ako ostanemo u poslušnosti jer Isusu sve održa i mi ako hodimo u novom životu kao On i mi ćemo biti iznad udara osude zakonske.


7:8 A greh uze početak kroz zapovest, i načini u meni svaku želju; jer je greh bez zakona mrtav.

Tako je,zakon osuđuje greh i dok nema osude greh postoji i upranjava se slobodno jer šta mare kad nema osude a kad dođe osuda onda šta je zlo naš greh ili zakon koji otkriva naš greh?

7:9 A ja življah nekad bez zakona; a kad dođe zapovest, onda greh ožive,
7:10 A ja umreh, i nađe se da mi zapovest bi za smrt koja beše data za život.
7:11 Jer greh uzevši početak kroz zapovest prevari me, i ubi me njome.


Greh je uvek bio živ ali se nije pokazao tako opasnim dok nije stigao pod udar zakona i tad greh postaje vidljivo živ i taj zakon pokaza krivicu i ubi nas jer greh živi u nama a da nema greha nebi bilo ni krivice jer Hrist nije imao krivicu zato što nije imao greh pa mu zakon nije mogao pokazati krivicu.

Kako zapovest bi data za život pa tako ko je održi živeće tako i piše a niko nije održao i treba onda pomoć a to je Isus ne da zgazi zakon već greh u nama jer ako bi zakon zgazio niko na sud nebi išao.

7:12 Tako je, dakle, zakon svet i zapovest sveta i pravedna i dobra.

Ovo je naveći čvor onima što ne razumeju Pavlovu poruku dok kudi zakon kao onog ko osuđuje na smrt dobro je a kad kaže da je zako svet onda nevalja jer znači da je ispravna božja mera za krivicu. SVETA, PRAVEDNA i DOBRA.
Sveta jer je to Božja volja i savršena. Pravedna jer sudi zlo.Dobra jer nam pokazuje ko je gde i kojim putem ići.

7:13 Dobro li dakle bi meni smrt? Bože sačuvaj! Nego greh, da se pokaže greh dobrom čineći mi smrt, da bude greh odviše grešan zapovešću.

Eto razloga za zakon, da se greh pokaže kakav je grešnim a zapovest da se pokaže SVETOM, PRAVEDNOM i DOBROM.

7:14 Jer znamo da je zakon duhovan; a ja sam telesan, prodan pod greh:

Zato ide umiranje tela i slasti kako bi živeli ostalo vreme života po DUHU.

7:15 Jer ne znam šta činim, jer ne činim ono šta hoću, nego na šta mrzim ono činim.
7:16 Ako li ono činim šta neću, hvalim zakon da je dobar.

7:17 A ovo više ja ne činim nego greh koji živi u meni.
7:18 Jer znam da dobro ne živi u meni, to jest u telu mom. Jer hteti imam u sebi, ali učiniti dobro ne nalazim.

7:19 Jer dobro što hoću ne činim, nego zlo što neću ono činim.
7:20 A kad činim ono što neću, već ja to ne činim nego greh koji živi u meni.
7:21 Nalazim, dakle zakon, kad hoću dobro da činim, da me na zlo nagoni.
7:22 Jer imam radost u zakonu Božijem po unutrašnjem čoveku;
7:23 Ali vidim drugi zakon u udima svojim, koji se suproti zakonu uma mog, i zarobljava me zakonom grehovnim koji je u udima mojim.


Postoje DVA zakona. Jedan zakon je u udima tela koji tera da činimo ono što NEĆEMO a postoji Božji zakon moralnosti koji nas obaveštava šta je dobro za činiti i oni su suprotstavljeni jer dok je živ zakon tela-greha ne možemo živeti po zakonu pravde.Zakon uma je moralni a takon tela je greh.
Zato kaže:

7:24 Ja nesrećni čovek! Ko će me izbaviti od tela smrti ove?
7:25 Zahvaljujem Bogu svom kroz Isusa Hrista Gospoda našeg. Tako, dakle, ja sam umom svojim služim zakonu Božijem a telom zakonu grehovnom.


Kad bi se sad moglo čuti ovde kojem zakonu služi UMOM sve bi došlo na svoje jer ljudi su brzi govoriti a spori čuti i gaze pravdu svetost i dobrotu jer nemaju učitelje da im ponude da čuju šta piše.

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-28, 18:01

Nikakva, dakle, sad nema osuđenja onima koji su u Hristu Isusu i ne hode po telu nego po Duhu.
8:2 Jer zakon Duha koji oživljava u Hristu Isusu, oprostio me je od zakona grehovnog i smrti.


Iznad čujemo da zakon tela-greha čini suprotno od zakona Božjeg.
Ko hoda po Duhu to smo gore čuli taj je umrtvio telesne želje koje mna uvodu Pavle pominje tako Duh koji oživljuje oslobađa čoveka od kog zakona? ZAKONA GREHOVNOG I SMRTI taj zakon nije Božji već zakon tela koji hoće u greh.

8:3 Jer što zakonu beše nemoguće, jer beše oslabljen telom, posla Bog sina svog u obličju tela grehovnog, i za greh osudi greh u telu,
8:4 Da se pravda zakona ispuni u nama koji ne živimo po telu nego po duhu;


Telo ima svoj zakon telesni koji nije moguće potčiniti čovek već mora Bog pomoći da se umrtvi stari čovek i rodi novi a novi se rađa Duhom Svetijem i čini dela poslušnosti i vrši PRAVDU ZAKONA.

8:5 Jer koji su po telu telesno misle, a koji su po duhu duhovno misle.
8:6 Jer telesno mudrovanje smrt je, a duhovno mudrovanje život je i mir.


Duhovni mišljenje čujemo iznad da se pokorava BOŽJEM ZAKONU i živi PO DUHU a koji telesno misle oni idu po zakonu tele grešnog u slasti želja greha i gaze po SVETOSTI; PRAVDI I DOBROTI zakona BOŽJEG.

8:7 Jer telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava zakonu Božijem niti može.

Telo ne može prihvatiti Božji zakon niti želi već hoće slobodu u grehu i samovolji.Pokoravanje zakonu BOŽJEM je moguće samo DUHOVNIM.Telesno mudrovanje odbacuje Božji zakon.

8:8 A koji su u telu ne mogu Bogu ugoditi.
8:9 A vi niste u telu nego u duhu; jer Duh Božji u vama živi. A ako ko nema Duh Hristov, on nije Njegov.


Sad smo stigli do veoma bitne iako su sve bitne ova je posebno bitna izjava.Ko nije umrtvio svoje telo a želje tela znamo koje su taj ne može Bogu ugoditi možemo li to čuti NE MOŽE BOGU UGODITI zašto? Jer ne živi po Duhu a šta čini koji ŽIVI PO DUHU:
Tako, dakle, ja sam umom svojim služim zakonu Božijem

Šta znači imati Hristov Duh? Biti poslušan reči jer postoje DVA zakona zakon tela i Božji zakon za DUHOVNE ko prati dobro sve poruke jasno vidi o čemu je reč da se po poslušnosti vidi ko koji Duh ima.Tako u Mateju 7. 21 stavlja tačku na sve to ko koju volju vrši volju tela ili Duha-zakona Božjeg.


8:10 A ako je Hristos u vama, onda je telo mrtvo greha radi a duh živ pravde radi.

Čuli smo da je zakon SVET, PRAVEDAN i sad čujemo kako čovek živi PRAVDE RADI koje pravde...pravde zakona jer se ne nađe greh na njemu zato što živi po Duhu a to znači nije u suprotnosti sa zakonom koji je pravedan i osudio bi ga da je prekršio.Žrtva nas čuvala i sad nas čuva takođe žrtva tako nas i pravda ako odbacimo želje-zakon tela.

8:11 A ako li živi u vama Duh Onog koji je vaskrsao Isusa iz mrtvih, Onaj koji je podigao Hrista iz mrtvih oživeće i vaša smrtna telesa Duhom svojim koji živi u vama.
8:12 Tako dakle, braćo, nismo dužni telu da po telu živimo.
8:13 Jer ako živite po telu, pomrećete; ako li duhom poslove telesne morite, živećete.
8:14 Jer koji se vladaju po duhu Božijem oni su sinovi Božiji.


Ako smo poslušni to je znak da<iimamo DUH HRISTOV-poslušnosti i imamo život i vaskrs i nismo dužni telu ugađati već Duhu a Duh je mir, ljubav,krotost, poslušnost...

8:15 Jer ne primiste duh ropstva, opet da se bojite; nego primiste Duh posinački, kojim vičemo: Ava, Oče!

Duh ropstva robi telo željama i tamo je strah a ko je pposlušan i vrši po Duhu volju Božju i ne služi zakonu tela već Božjem zakonu taj nema strah od zakona jer ga ne krši.

8:16 Ovaj duh svedoči našem duhu da smo deca Božija.
8:17 A kad smo deca i naslednici smo: naslednici, dakle Božiji, a sunaslednici Hristovi: jer s Njim stradamo da se s Njim i proslavimo.
8:18 Jer mislim da stradanja sadašnjeg vremena nisu ništa prema slavi koja će nam se javiti.


Sveti imaju obećanje za STRADANJE jer vera se mora potvrditi delom. Prvo ide vera i đavoli veruju ali delima se odriču.Svaki tzv ateista veruje ali nema pokajanje niti delo vere a bez toga nije moguće izvršiti Božju volju jer telesni zakon neda Duhovnom da izvrši. Tek po smrti telesnog duhovni može živeti i doneti plod.

8:19 Jer čekanje tvari čeka da se jave sinovi Božiji.
8:20 Jer se tvar pokori propadljivosti (ne od svoje volje nego za volju onog koji je pokori) na nad,
8:21 Da će se i sama tvar oprostiti od ropstva raspadljivosti na slobodu slave dece Božije.
8:22 Jer znamo da sva tvar uzdiše i tuži s nama do sad.
8:23 A ne samo ona, nego i mi koji novinu duha imamo, i mi sami u sebi uzdišemo čekajući posinjenje i izbavljenje telu svom.


Ko ima novinu Duha promenu u Duhu umrtvljenjem starog taj pravdu želi i čeka Isusa vršeći volju Njegovu jer kaže blago onima koje nađe da vrše volju Njegovu nisu slušači verni već koji IZVRŠAVAJU takvi i u Mateju ulaze kroz vrata.

8:24 Jer se nadom spasosmo. A nad koji se vidi nije nad; jer kad ko vidi šta, kako će mu se nadati?
8:25 Ako li se nadamo onome što ne vidimo, čekamo s trpljenjem.
8:26 A tako i Duh pomaže nam u našim slabostima: jer ne znamo za šta ćemo se moliti kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim.


Negde rečima nesikazanijem negde uzdisanjem neiskazanijem važno je znati da svi koji prihvataju Isusa i On njih prihvata i menja ih do visine rasta.Mi imamo slabosti ali Duh pomaže da ih prebrodimo.

8:27 A Onaj što ispituje srca zna šta je misao Duha, jer po volji Božijoj moli se za svete.

Duh se moli za svete i za svaku dušu i svako srce je na ispitu.

8:28 A znamo da onima koji ljube Boga sve ide na dobro, koji su pozvani po namerenju.
8:29 Jer koje napred pozna one i odredi da budu jednaki obličju Sina njegovog, da bi On bio prvorođeni među mnogom braćom.
8:30 A koje odredi one i dozva; a koje dozva one i opravda; a koje opravda one i proslavi.
8:31 Šta ćemo, dakle, reći na ovo? Ako je Bog s nama, ko će na nas?


Koji god dolazi Isusu zašto dolazi?Jer ga Gospod DOZVA te i POZVA i ODREDIi opravda i proslavi i nikog nije odbacio ko je ostao da vrši sve što je volja Božja a gore čusmo koji i čiji zakon drži po Duhu.

8:32 Koji, dakle, svog sina ne poštede, nego ga predade za sve nas, kako, dakle, da nam s Njim sve ne daruje?

Kome daruje?
Onima koji žive po Duhu a ne po zakonu tela služeći grehu.

8:33 Ko će optužiti izbrane Božije? Bog koji pravda?
8:34 Ko će osuditi? Hristos Isus koji umre, pa još i vaskrse, koji je s desne strane Bogu, i moli za nas?


IZABRANE koje dozva ne sudi već ih rađa i poučava svakoj istini i ne daje im da osuđuju braću već da služe braći u krotosti i ljubavi jer dar nije za hvalu nama nego Bogu i pomoć braći.

8:35 Ko će nas rastaviti od ljubavi Božije? Nevolja li ili tuga? Ili gonjenje? Ili glad? Ili golotinja? Ili strah? Ili mač? Kao što stoji napisano:
8:36 Za Tebe nas ubijaju vas dan, drže nas kao ovce koje su za klanje.


Eh, Pavle ti nisi znao da sveti lete bez nevolje svi Božji su po reči da ne može sluzi biti bolje nego Gospodaru trpili u radosti ali sad ide nova postava učitelja koja odbacuje sve to što se svetima kroz celu istoriju dešavalo i dešavaće se jer tako piše i Duh svedoči.

8:37 Ali u svemu ovome pobeđujemo Onog radi koji nas je ljubio.
8:38 Jer znam jamačno da ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sile, ni sadašnje, ni buduće,
8:39 Ni visina, ni dubina, ni druga kakva tvar može nas rastaviti od ljubavi Božije, koja je u Hristu Isusu, Gospodu našem.

Haleluja u večnost.

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-28, 18:08

Prva polovina poslanice je sa moje strane ukratko izrečena po značenju koje je očigledno pa ako ima nešto gde se ne slažemo navesti stih i pokazati značenje za koje se tvrdi da je ispravno.
A kasnije idem drugu polovinu ako Bog da dok ovde malo zastanemo da nebi bio ubacivanja posle.

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od lavić taj 2014-01-29, 13:00

Zamolio bih urednika da ovu gornju priču izbriše i da Ispravka ne komentariše mene jer nisam ja tema već ako misli da nešto nije ispravno postavi citat tog dela i objasni pravo značenje jer pijačarenje nikud ne vodi niti analiza sagovornika.

Tema je prva polovina poslanice Rimljanima a ne sagovornik niti Duh Sveti niti Jevrejima poslanica i sve što pijaca može imati.Ovo je neverovatno koliko čovek osuđuje bez imalo straha iako mu se reklo.
Sretno.

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve o zakonu

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 4 1, 2, 3, 4  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu