Vino u Bibliji

Ići dole

Vino u Bibliji

Počalji od lavić taj 2014-10-28, 21:23

Vernici će pročitati na mnogo mesta u zapisima reč YAYIM koja označava VINO i uglavnom će znati o čemu je reč ALI,postoji tu jedna dilema oko onog vina (yayima) koje je Isus od vode stvorio.
Neko tvrdi da je to sok od grođa kao ne fermentosan dok drugi da je to fermentisani sok zvani vino.
Postoji više izraza koji predstavljaju vino ali mi ćemo se zadržati na ovom.

Ja sad neću citirati mnoge stihove o vinu ili upozorenja data o konzumiranju istog već ću samo pokušati postaviti neka pitanja i na njih odgovoriti, ako zatrebaju citati daću ih potom.
Mi imamo taj jedan izraz yayin za ceđeno grožđe i to ceđeno grođe se ne zove sok od grožđa već jedna reč sve to obuhvata i sveži sok i prevreo sok.
NIGDE u SZ nemamo slučaj (bar ga ja neznam) da je neko pio dosta yayina a da se nije OPIJAO što znači bio u alkoholisanom stanju manje ili više.Postoji primer gde Bog kaže za desetke da svake treće god, onaj što je daleko ostavi novac od toga i kupi sebi šta mu duša želi i VESELI se pred Bogom a u tom spisku je hrana i piće i SILOVITO PIĆE.

Tu nema dileme da Bog NEKAD dozvoljava da čovek konzumira alkoholno vrenje.
Mnoga mesta govore o yayinu kako je opijao SZ junake i kako su bili OPIJENI i nisu bili svesni svog stanja.
Oni nisu popili čašu ili dve veće ko zna koliko da su ostali bez svesnosti i to jeste GREH.
Od sveže ceđenog grožđanog soka se niko nije mogao opiti već samo od onog fermentisanog.

I sad postavljam pitanje ako je u SZ u SVIM primerima yayin bio opijat kako razumeti izraz vino u NZ?

Prvo čudo koje je Gospod učinio je baš to vezano za našu temu a to je pretvaranje vode u YAYIN-VINO.
I sad nastaje polemika jer je to vino Gospod načinio vinom i da li je ono fermentisano ili ne?
Kao prvo hajdemo čuti šta piše od očevidca tog događaja:

2:9 A kad okusi kum od vina koje je postalo od vode, i ne znaše otkuda je (a sluge znahu koje su zahvatile vodu), zovnu kum ženika,
2:10 I reče mu: Svaki čovek najpre dobro vino iznosi, a kad se (opiju) -(napiju)onda rđavije; a ti si čuvao dobro vino dosle.

Ovde imamo više elemenata koji svaki zasebno ništa ne može potvrditi ali zbirno svakako mogu, zato ćemo pokušati to i uraditi te stići do rešenja.
Gore imamo važan izraz ,,NAPIJU,,ali postoji i prevod,,OPIJU,,što su skroz različite poruke i moramo ih pratiti u sprezi sa ostalim rečima kako bi razumeli o čemu je reč.
Tu se pominju još elemenata nama važnih: ,,DOBRO VINO,, i ,,RĐAVO VINO,,
Koje se navodi kao prvo za ponuditi?

,,najpre dobro vino iznosi,,

Zašto? Zato jer je ono DOBRO i pohvalno za mladođenju a kad se ZASITE ili ,,natankuju,, veću količinu te tečnosti onda se ponudi RĐAVO. Po čemu je jedno DOBRO a drugo RĐAVO?
Po KVALITETU i nipočemu više.Nije u pitanju žestina opojnosti već isključivo kvalitet vina.
I danas postoje i bolja i lošija vina i ne mere se po žestini jer im je ista tako ni tad nije postojalo merenje promila alkohola već kvalitet vina.

Ovde ne mislim da je vino koje je odstojalo loše a tek isceđeno da je dobro jer se ne meri promil već KVALITET bez obzira koja berba je u pitanju i vreme ceđenja.
Sad smo stigli do pitanja da li je Isus pretvorio vodu u opijat zvani vino koje ima alkohol u sebi?
Čujmo gde Isusa optužuju kako sedi sa PIJANICAMA ako je reč o soku tek isceđenom ko bi ga za to optužio?
Isus se nalazio u okruženju osoba koje su se OPIJALE.
Isus je na SVADBI i tamo nisu svetci već grešnici koji se žele razveseliti a sveđe isceđen sok baš ne utiče na veselje iz iskustva znam.

Isus prihvata te ljude na svadbi takve u stanju relativno alkoholisanom jer i vernicima kaže u tri godine da kupi šta mu duša želi i SILOVITA PIĆA tako i na svadbi jer je to radostan događaj jednom u životu.
Samo isčašena logika može tvrditi da bi Isus smeo isključivo sveži sok dati, On je gospodar svega i daje da se ljudi RADUJU i zato im kaže da se NE OPIJAJU da budu PIJANI i da to čine svakodnevno i to piše.
Bog ne gleda da je loše nekad u životu da čovek bude radostan i proslavi uz vino neki događaj.

U SZ čitamo da Bog nije optuživao zbog vina već zbog OPIJANJA I TETURANJA I ZANOĐENJA jer nemaju meru i zato im kaže da ne diraju vino uopšte jer nisu gospodari svoje mere u piću.
Gore smo videli da postoji mogućnost izraza OPIJU kao i NAPIJU i mi bi mogli špekulisati i reći da OPIJEN ČOVEK nezna kad je pijan da li sad pije loše ili dobro vino i to je tačno ali ja nebih forsirao tu ideju iako i ona ima osnova u priči već bih radije držao primere iz SZ gde nema pomena yayina koji nije opijao to je meni argument validan.

Sad se možemo pitati kad smo već u problematici vina da li je Isus ponudio na tajnoj večeri sveže ceđeni sok ili vino?
Postoje tvrdnje kako su Jevreji uspevali sveži sok održati godinu dana u takvom stanju a da ga ne kvare niti meću u njega nešto, ja u te priče NE VERUJEM jer znam šta je vino i njegovu reakciju. Oni što ne cede grožđe neznaju kako brzo dolazi do vrenja i kako i bez vazduha vino radi svoje.Zamislite bačvu gde se sipa sok od grožđa od samo 200 lit. koliko vremena je trebalo da izgaze grožđe i da taj sok bude sav u buretu bez vazduha (nisu imali vakum pumpe)a obično onaj ko je imao vinograd imao je više buradi pa vi vidite koliko posla i dana tu treba da se radi.
Nekoliko sati bi stajao sok dok bi se bure napunilo sa vazduhom i eto ga više NIJE SAMO SOK. Very Happy

Da postoji jedan primer u SZ kako se yayin pio i nije bilo opijanja onda bi prihvatio da je Isus ponudio sveže ceđen sok od grožđa ovako ništa od toga.Ne kažem da nije moguće popiti čašu ili dve i ne biti pijan ali tražim gde piše sda su PILI što treba gledati kao glagol da dužim trajanjem i većom količinom i tad čuti da su svesni.
Recimo, lepa paralela koja pokazuje učinak vina se nudi u Delima 2 gl. gde oni što čuše da oni iz gornje sobe govore svi u jezicima izjaviše kako su se vina napili (ne kao utolili žeđ već OPILI i ne kontrolišu jezik).

Konstatacija da po uzoru na hleb bez kvasca i vino mora biti bez fermentacije-vrenja nije ispravna iz razloga što nigde nemamo primer ni u hramu ni u sveštenstvo (onog vremena) da se konzumiralo vino koje ne opija ja tako nešto u Bibliji nisam našao.Kvasac vinu ne pomaže da se uvećava te da postaje veća količina vina kao hlebu. Neznam koji bi odgovor dali ti ,,mudraci,, ako bi bili pitani šta znači ,,NE KVARI GA JER JE BLAGOSLOV U NJEMU,,?
Da li to znači nemoj ga držati da fermentira ili da se ne sipa u njega voda?

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od kainos taj 2014-10-28, 21:34

Prije svega, riječ za vino u tom tekstu (oinos) je u grčkom jeziku srednjeg roda. Ona se može odnositi na neprevreo sok od grožđa, ili može da se odnosi na prevrelo vino. Terminologija teksta ni na koji način ne doprinosi razriješavanju problema.
Ali, ni prisustvo soka od grožđa ne bi bilo u potpunosti suprotno očekivanju. Prije svega, ako je svadba održana u jesen (kad je obavljeno Isusovo krštenje, oko mjesec dana prije toga), u Palestini je bilo vrijeme berbe grožđa, pa se mogao dobiti svjež sok. Ali čak i ako se nije mogao dobiti, to vrijeme je poznavalo izvrsne metode za prezervaciju. Na primjer, sok od grožđa bi kuhali dok se ne zgusne. Dobijenu masu bi sipali u keramički sud, dok se ne izbaci sav zrak. Potom bi nalijevanjem tankog sloja maslinovog ulja odozgo sadržaj u sudu mogli da sačuvaju za period od više meseci ili čak godina. U nekom kasnijem terminu bi se sačuvani gusti sok mogao miješati s vodom za upotrebu i posluživanje. Krajnji proizvod bio bi takođe neprevreo. Ako je sok načinjen od konzerviranog činio najveći dio onoga što je služeno na svadbi prije toga, okolnost da je Isus stvorio svjež sok od grožđa zaista bi s razlogom izazvala onakvu primjedbu, spomenutu u tekstu.

Vjerovanje da je Isus na svadbi u Kani pretvorio vodu u fermentirano ili alkoholno vino bazira se na nekoliko osnovnih pretpostavki. Prva pretpostavka jeste da grčka riječ za vino „oinos“ označava jedino prevrelo, alkoholno vino. Pošto se upotrebljava riječ „oinos“ i za vino koje se potrošilo kao i za ono koje je Isus stvorio, zaključak je da oba vina moraju biti alkoholna. Druga pretpostavka kaže da Hebreji nisu znali kako da spreče fermentaciju grožđa. Neki dokazuju da je vrijeme vjenčanja bilo nešto prije praznika Pashe (2:13), što znači šest mjeseci poslije berbe, pa prema tome vino koje se koristilo na svadbi u Kani imalo je dovoljno vremena za fermentaciju. Treća pretpostavka polazi od opisa koja dolazi od „kuma“ koji je novo vino nazvao „dobrim vinom,“ misleći na visokokvalitetno alkoholno vino. I četvrta pretpostavka kaže da izjava „a kad se opiju“ u 2:10, korištena opet od strane „kuma,“ pokazuje da su se gosti napili jer su, prirodno, pili fermentirano, prevrelo alkoholno vino. Prema tome, vino koje je Isus načinio mora biti alkoholno.

Značenje riječi „oinos.“ Što se tiče pretpostavke da grčka riječ za vino označava samo alkoholno vino već je bilo riječi. Dovoljno je napomenuti da postoje brojni primjeri kako od kršćanskih autora tako i od nekršćanskih koji kažu da „oinos“ može označavati i prevrelo i neprevrelo vino. Može se kazati da je „oinos“ termin koji uključuje sve vrste vina, bilo prevrelog bilo neprevrelog. Prema tome, vrlo je labav i slab zaključak da je Isus pretvorio vodu u alkoholno vino, prosto iz razloga što nam sam termin ne pomaže puno da preciziramo o kakvoj je vrsti vina riječ. Reći da je u pitanju samo alkoholno vino i da riječ „oinos“ samo to znači stavlja nas u položaj isključivosti i pristrasnosti. Priroda vina kojeg je Isus pretvorio mora se odrediti unutarnjim dokazima i većom vjerovatnoćom nego što je navodna uporaba „oinosa“ isključivo za alkoholno vino.

Ideja da Hebreji nisu znali kako da spriječe proces vrenja te da je s toga svaki oblik vina podrazumjevao da je ono prevrelo danas je odbačena od strane mnogih stručnjaka. Sa sigurnošću možemo kazati da su Hebreji znali kako da čuvaju čist grođžani sok od procesa vrenja čak duže vrijeme, tako da je ono moglo postojati u tom obliku za vrijeme svadbe u Kani. Jedno takvo vino (to jest, grođžani sok) se moglo koristiti na svadbi kada se pojavio problem njegove nestašice. Druga bitna stvar jest da je takva vrsta neprevrelog vina bila, na osnovu svjedočanstava koje imamo iz onog vremena, kvalitetnija, cjenjenija i jednostavnija za očuvanje od bilo kog prevrelog vina.

„Dobro vino“ koje je Isus stvorio od vode i koje je „kum“ pohvalio da je bolje od „slabijeg vina“ ima prizvuk da je u pitanju visok sadržaj alkohola u njemu. Međutim, takva pretpostavka polazi od ukusa 20 i 21 stoljeća. Na primjer, Albert Barnes, veoma poznati novozavjetni skolar i komentator, upozorava da ne budemo prevareni izrazom „dobro vino,“ jer iako se taj termin upotrebljava da označi da je ono (vino) dobro u srazmjeri sa njegovom snagom i njegovom moći da opije, ipak u novozavjetno vrijeme taj izraz sigurno nije to označavao. Svjedočanstva iz doba antike nam jasno pokazuju da su najbolja vina ona u kojima je moć alkohola uklonjena kuhanjem ili filtracijom. Plinije, recimo, objašnjava da su vina najbolja onda kada se sva njihova snaga ukloni cijeđenjem ili presovanjem, to jest kada se ukloni sadržaj alkohola u njima. Slično njemu, Plutarh naglašava da je vino mnogo prijatnije piti kada se iz njega ukloni učestalim filtriranjem ono što nanosi sramotu pameti ili što uznemirava um i uzbuđuje strasti. Imajući u vidu ove i još neke antičke autore, možemo zaključiti da je za njih izraz „dobro vino“ bilo vino koje je zapravo bezopasno i bezazleno.

Prema tome, zaključak da je izraz „dobro vino“ na svadbi označavao vino koje je bilo kvalitetno u pogledu visokog sadržaja alkohola je sasvim pogrešan. Prije možemo reći da je zbog svoje bezopasnosti i bezazlenosti izraz „dobro vino“ označavao daleko kvalitetniji čisti grožđani sok od onog koji se čuvao i koji se pio pre njega. Drugim riječima, vino koje je Isus stvorio bilo je visokokvalitetno ne zbog njegovog alkoholnog sadržaja, već zbog toga što je ono bilo, kao što i Henri Morris kaže, novo vino, svježe stvoreno. Ono nije bilo staro, propadljivo vino, kao što bi bilo da je u pitanju alkoholno vino. Jednostavno, nije bilo vremena za proces fermentacije koji bi poremetio strukturu jednog takvog grožđanog soka i rastavio na alkohole.

Moralne implikacije. Još jedan razlog zašto se ne može prihvatiti pretpostavka da je „dobro vino“ koje je Isus načinio bilo alkoholnog sadržaja jeste zbog negativne slike koju bi mogli dobiti o samom Isusu. Ako bi bilo točno da se već pilo alkoholno vino na svadbi, Isusovo čudo (koje je proizvelo između 500-600 litara još boljeg vina takve vrste, kojeg su koristili muškarci, žene pa čak i djeca skupljeni zajedno na svadbenoj svečanosti) pokazuje da je Isus itekako moralno odgovoran za nastavak i porast njihovog opijanja. Na osnovu ovoga mogu se izvesti neki logični zaključci. Na primer, velika količina vina kojeg je Isus čudom stvorio pri kraju svadbene svečanosti dokazuje dvije stvari:

Prekomjerna upotreba alkoholnog pića je dozvoljena.

Vino u ovom slučaju je čist grožđani sok, bez prisustva alkohola. U skladu sa osuđivanjem upotrebe alkoholnog vina u Starom Zavjetu, jasno je da je u pitanju sok od grožđa.

Teško je zamisliti i protivno je moralnim principima Svetog Pisma (pa i razuma) pretpostaviti da je Isus, Stvoritelj dobrih stvari (Postanje 1:4,10,12,18,21,25) ispoljio Njegovu natprirodnu moć da dovede u postojanje opojno i alkoholno vino koje samo Sveto Pismo osuđuje i naziva ga „podsmjevač“ i „nemirnik“ (Priče 20:1).

Što se tiče glagola "metusko" odnosno „opiti“ u 2:10, neki smatraju da ovaj grčki glagol jednostavno znači „napiti se,“ u pasivu „biti pijan.“ Prema tome, to je još jedan neosporan dokaz da je vino koje je Isus stvorio u Kani zapravo – alkoholno vino, jer glagol metusko se nikada ne koristi za „opijanje“ bilo kog drugog pića osim alkoholnog.

Međutim, iako je tačno da glagol metusko, metuskomai znači „piti, opiti se, napiti se,“ on nužno ne podrazumjeva da je u pitanju upotreba bilo kog opojnog odnosno alkoholnog pića. Glagol metusko može značiti „zasititi se od pijenja“ bez bilo kakvog prisustva alkohola. Prema tome, zaključak bi bio da, kada su gosti već bili zasićeni od pijenja starog grožđanos soka, Isus, što je neuobičajeno za običaje onoga vremena, kako i sam „kum“ kaže, čini čudo i od vode stvara svjež grožđani sok koji je „dobar,“ ili bolji od starijeg soka od grožđa.

Drugim riječima, metusko u 2:10 jednostavno označava zasićenost, ukazuje na obiman kvantitet vina koji se generalno koristio na svadbenim proslavama, bez bilo koje naznake za njegova alkoholna dejstva. Oni koji inzistiraju da je vino na svadbi bilo alkoholno i da je Isus takođe stvorio alkoholno vino, kvalitetnijeg od prethodnog, navode na zaključak da je Isus obezbjedio ogromnu dodatnu količinu alkoholnog vina tako da se svadbena proslava mogla nastaviti u nepromišljenom popuštanju. Jedan takav zaključak ruši cjelokupan moralni integritet Kristovog karaktera, sa čim se sigurno ni jedan konzervativan kršćanin ne bi mogao tako lako složiti.

Sva Kristova čuda su bila uvijek usmjerena ka milosrdnom i dobronamernom kraju. Isus nije došao da uništi nego da spasi čovjeka. To je očito i u pokazivanju Njegove slave na svadbenoj svečanosti u Kani Galilejskoj. Prvi znak Njegovog božanstva bilo je upravo pretvaranje vode u vino – novo, svježe vino koje je simboliziralo božansku prisutnost, Njegovu slavu i moć. Kako bi Isus mogao stvoriti bilo šta što je raspadljivo, trulo, pokvareno – a da u isto vrijeme pokazuje Svoju slavu?

Uzimajući u obzir hebrejski običaj da se u predvečerje Pashe iz domova ukloni svaki kvasac (2. Mojsijeva 12,15.19; 13,7), može se sa sigurnošću kazati da je na Gospodnjoj večeri bio upotrijebljen beskvasni kruh. Osim toga, Pavle izjednačuje kvasac sa grijehom (1. Korinćanima 5,7., kojih nije bilo u Kristu. Upravo zato, beskvasni kruh – koji se spravljao od pšeničnog brašna pomiješanog sa uljem, vodom i solju – treba da se upotrebljava na obredu Gospodnje večere kao simbol Gospodnjeg tijela, žrtvovanog za sve koji ga vjeruju, bez obzira na vrijeme i mjesto.

Opis Gospodnje večere i u sinoptičkim Evanđeljima i u Pavlovim spisima upotrebljava izraz "čaša" i "rod vinogradski" za piće koje predstavlja Kristovu krv. Riječ "vino" se ne pojavljuje. Alkohol je proizvod raspadanja i smrti, neprikladan da simbolički predstavi Kristovu otkupiteljsku krv. Prema tome, upotreba prevrelog soka ili alkoholnog vina prilikom obreda Gospodnje večere nije u skladu s Biblijom. Istisnuti sok grožđa pravilno predstavlja Kristovu krv, prolivenu za spasenje mnogih, za oproštenje njihovih grijeha.
avatar
kainos

Broj poruka : 35
Datum upisa : 05.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od lavić taj 2014-10-28, 21:51

Trebao si ostaviti adresu sa sajta sa kog si kopirao tekst Adv.
Meni nije problem ali drugi ne znaju da je to Adv. učenje i tekst koji kruži već dosta godina još kad smo na Svetlosti istine forumu pisali o tome.
Ja bi voleo da svako iznese SVOJE MIŠLJENJE svojim rečima a ne samo pastirati tuđa.
I davati svoje zaključke, ovako kad pogreši jedan koji je postavio
tekst svi pomnavljaju istu grešku.

Mogu li dobiti citat iz SZ gde se pilo vino i nisu se opijali?

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od kainos taj 2014-10-28, 22:15

Iskreno nisam nikada proucavao rijeci vino u SZ...tako da ne bih sada ista mogao reci konkretno....
avatar
kainos

Broj poruka : 35
Datum upisa : 05.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od kainos taj 2014-10-28, 22:33

Nadglednik stola obratio se zaručniku iznenađen što je čuvao najbolje vino za kraj (Ivan 2:10). Tako djeluje Bog. Najbolje dolazi na kraju. Svijet obično nudi kratkotrajan užitak i sreću, nakon čega dolazi bol. Bog vodi ljude kroz pustinju, ali ih dovodi u obećanu zemlju; prvo dolazi križ, a onda kruna (Filipljanima 2:6-11).

Vino koje je Isus čudesno stvorio opisano je kao dobro vino. U izvornom tekstu nije upotrebljen pridjev agathos koji znači ˝dobro˝, nego kalos koji implicira moralnu izvrsnost. Fermentacija je proces truljenja i raspadanja pa je stvaranje fermentiranog pića teško povezivo s manifestacijom Božje stvaralačke moći. Malo je vjerojatno da bi učenici povjerovali u Isusa vidjevši čudo koje potiče pijanstvo.

Iako u suvremenoj upotrebi riječ vino označava alkoholno piće koje nastaje vrenjem grožđa ili grožđanog soka, latinska riječ vinum od koje potječe i hrvatska riječ vino upotrebljavala se za opis i fermentiranog i nefermentiranog grožđanog soka, uključujući i samo grožđe. Isto dvostruko značenje ima grčka riječ oinos i hebrejska riječ yayin.

Dvostruko značenje riječi vino vidljivo je i u biblijskim i u izvan-biblijskim tekstovima. Aristotel je smatrao da je grožđani sok ili mošt jedna vrsta vina. I drugi grčki govornici i filozofi koristili su grčku riječ oinos za opis svježe iscijeđenog grožđanog soka.

U nastavku su primjeri tekstova Starog Zavjeta u kojima hebrejska riječ yayin označava:
- alkoholno piće su Postanak 9:20-21 i 19:32-33, 1. Samuelova 25:36-37 i 2. Samuelova 13:28
- nefermentirani grožđani sok su Izaija 16:10 i 12, Nehemija 13:15 i Tužaljke 2:11-12.
avatar
kainos

Broj poruka : 35
Datum upisa : 05.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od lavić taj 2014-10-28, 22:55

I ovo ti je copi-paste king

nefermentirani grožđani sok su Izaija 16:10 i 12, Nehemija 13:15 i Tužaljke 2:11-12.

Kaže neki čika da to vino u navedenim nije opijalo, da vidimo:

16:10  I nesta radosti i veselja s polja rodnog, u vinogradima se ne peva ni podvikuje, vina u kacama ne gazi gazilac; učinih kraj pesmama.

Tu bato NEMA NIKAKVOG SOKA....da, to je onda taj garant i on zaista ne opija niti ga ima. Jelena je u pravu garant, eto dokaza da tamo gde nema vina nema opijanja...toga se nisam setio. cheers

Kaže čika i 12 pa čujmo o vinu koje ne opija:

16:12  I kad se vidi da se umorio Moav na visini svojoj, ući će u svetinju svoju da se pomoli; ali ništa neće svršiti.

Zaista ni ovde nema opijanja, nema ni vina ali zato ni opijanja. Ovo je jak argument...mnogo. Sledeći:

13:15  U to vreme videh u Judeji gde gaze u kacama u subotu i nose snopove natovarivši na magarce, i vino, grožđe i smokve i svakojake tovare, i nose u Jerusalim u subotu, i prekorih ih onaj dan kad prodavahu žitak.
13:15  U to vreme videh u Judeji gde gaze u kacama u subotu i nose snopove natovarivši na magarce, i vino, grožđe i smokve i svakojake tovare, i nose u Jerusalim u subotu, i prekorih ih onaj dan kad prodavahu žitak.13:16  I Tirci koji življahu u Jerusalimu donošahu ribu i svakojaki trg i prodavahu u subotu sinovima Judinim u Jerusalimu.
13:17  Zato prekorih glavare judejske i rekoh im: Kakvo je to zlo što činite te skvrnite subotu?

Zaista nose yayin ali gde piše da ga piju ali se ne opijaju?
Tu se govori o skvrnjenju subote a ne o pijenju soka. I tužaljku da čujemo:
2:11  Iščileše mi oči od suza, utroba se moja uskolebala, prosipa se na zemlju jetra moja od pogibli kćeri naroda mog, jer deca i koja sisaju obamiru na ulicama gradskim.
2:12  Govore materama svojim: Gde je žito i vino? Obamiru kao ranjenici na ulicama gradskim, i ispuštaju dušu svoju u naručju matera svojih.

Gde tu piše da piju a ne opijaju se? Nije li to tužbalica zbog nestanka prinosa...može li sad ozbiljniji dokaz gde se pije a ne opija?

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od lavić taj 2014-10-28, 23:20

,,Ovako veli Gospod: "Kao što se kaže o grozdu, kad se u njemu nađe soka: 'Ne kvari ga; jer je blagoslov u njemu!' tako ću učiniti zbog sluga svojih, da ne uništim sve.
Izaija 65,9 Zato ću izvesti potomka iz Jakova i baštinika svojih gora iz Jude. Jest, izabranici moji bit će baštinici. Sluge će moje stanovati tamo.,,

Gore pomenuh u postu deo citata iz Biblije i sad želim objasniti da nebi bilo zabune u vezi te izjave.
U Isaiji se ne radi o vinu u ovoj glavi već je ono upoređeno sa Izrailjem kao narodom koji je blagosloven to se jasno vidi u toj glavi.
Ono gore je bila šala zbog grožđanog soka.
Čekamo dalje dokaz da se pilo vino i da se nije opijalo:

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od kainos taj 2014-10-29, 00:00

Eto nisam znao da ti i slap isto vjerujete o vinu....i mozes se cak smijati njegovim salama za mene i tripa da mu dokazemo kako su na svadbi bili pijani od soka...nego sto misli SION po ovom pitanju?
avatar
kainos

Broj poruka : 35
Datum upisa : 05.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od SION taj 2014-10-29, 00:25

kainos ::nego sto misli SION po ovom pitanju?

Šta mislim mogao si zaključiti na temi Večera Gospdnja.

Davno sam debatovao sa jednim našim poznatim teologom o ovome pitanju i on mi je nudio stihove iz 1.Moj:40 u prilog svojoj nauci o tome kako se pravilo i pilo vino:

"I na čokotu bjehu tri loze, i napupi i procvate, i grožđe na njemu uzre; A u ruci mi bješe čaša Faraonova, te pobrah zrelo grožđe i iscijedih ga u čašu Faraonovu, i dodadoh čašu Faraonu."

Svakome je jasno kad pročita ovu celu glavu da se ovde radi o snu, a ne o objašnjivanu procesa spravljanja vina.
avatar
SION
Admin

Broj poruka : 1221
Datum upisa : 14.11.2013

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC-_qo5qnRAEIQQH7lamfKzw

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od lavić taj 2014-10-29, 19:10

Šteta što Jelena Bela ode u večna lovišta inače bi od ovih reči koje Sion postavi mogla da dobro unovči, a nije bila gadljiva na novac.
Po već isprobanom receptu prvo bi citirala kako je svaki san od Boga dat ISTINIT.
Potom bi postavila gornji citat i izjavila da je to sen stvarnih dešavanja na zemlji.
Onda bi to sve kanalisala prema cilju a to je sok,tako bi sok postao vino koje ne opija a opravdala bi to tako što bi dodala malo začina iz raznih citata da hrana bude ukusnija i lepo dekorisana.
To bi oni ne umereni u trpezi progutali sve sa salvetom i trčali okolo vičući kako vino nije opijat.

Neznam koliko je tog vina popio onaj u snu da je duže spavao pa opet ostadoh uskraćen za dokaz da se pijenjem vina ne opija.

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od lavić taj 2014-10-29, 19:12

kainos ::Eto nisam znao da ti i slap isto vjerujete o vinu....i mozes se cak smijati njegovim salama za mene i tripa da mu dokazemo kako su na svadbi bili pijani od soka...nego sto misli SION po ovom pitanju?

Zašto radite Sizifov posao?

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od kainos taj 2014-10-29, 19:48

lavić ::Šteta što Jelena Bela ode u večna lovišta inače bi od ovih reči koje Sion postavi mogla da dobro unovči, a nije bila gadljiva na novac.
Po već isprobanom receptu prvo bi citirala kako je svaki san od Boga dat ISTINIT.
Potom bi postavila gornji citat i izjavila da je to sen stvarnih dešavanja na zemlji.
Onda bi to sve kanalisala prema cilju a to je sok,tako bi sok postao vino koje ne opija a opravdala bi to tako što bi dodala malo začina iz raznih citata da hrana bude ukusnija i lepo dekorisana.
To bi oni ne umereni u trpezi progutali sve sa salvetom i trčali okolo vičući kako vino nije opijat.

Neznam koliko je tog vina popio onaj u snu da je duže spavao pa opet ostadoh uskraćen za dokaz da se pijenjem vina ne opija.

Kako sam uveo nove zakone na forumu ovakvi potovi crnog humora i satire bi bili izbrisani...ali ovo je SIONOV forum...nema ni jednog krscanina da raspravlja u duhu ljubavi i mira...svi su bijesni...srditi....spremni na sale...kao da Bog voli sale....svi su pametni...vrijedjaju omalozavaju...da mi je znati koji ce se to svjestksi covjek obratiti citajuci postove nazovikrscana....nijedan...niko ne pise na svjedocanstvima kako je nekog ohrabrio za Boga...ne vazno je prepicavati se i pricati sale....ali svi su oni veliki krscani koji ljube cak i svoje neprijatelje...nego locite i dalje vina...uglavnom Biblija kaze da pijanice nece nasljediti Bozje carstvo....
avatar
kainos

Broj poruka : 35
Datum upisa : 05.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od lavić taj 2014-10-29, 20:07

Ovamo se vino ne ,,loče,, većž pije.
Ja ne pijem vino niti moja porodica.Ko je pametan taj ne sudi već sav sud pusta Bogu a ko ima ljubavi taj se ne ljuti već se uklanja od zla.
Šala je korisna za trbušne mišiće.
Ono sa Jelenom je zaključak iz pročitanih dela te umetnice u prepisivanju tuđih dela.

Nebih spamovao temu kao ti jer očekujem od Kainosa da ponudi odgovor koje vino su pili a nije ih opilo da se uverim u ispravnost Jelenine ideje.
Ako ti očekuješ da nekoga obratiš onda se jako varaš jer to je Božji posao a naše je svedočiti za našu veru i to radosno zato rafosno ponudi citat o vinu koje ne opija kad se ,,naloče,, study

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od lavić taj 2014-11-05, 18:39

Baš zgodna tema za koju reč o vinu ali ovog puta vino bluda.
To vino ne ide u trbuh već u glavu i ono opija TRAJNO od toga se ne trezni.To je najkvalitetnije vino i lično ga dole u kazanu sprema bivši svetlonoša i nudi preko svoji oruđa.
Zanimljivo, izjavila je glava u belom odelu sa crvenim šešrićem kako su SVI dobrodošli na proslavu i gozbu u jedinstvo vere od masona i satanista preko idijanaca i svih istočnih kultnih organizacija svi su dobro došli pod kapu da im belo odelo bude bog. SAMO, samo jedni ne mogu!

Čika je decidan,ne mogu FUNDAMENTALISTI njih treba skloniti a SVE ostale u istu čorbicu začiniti da se poklone svome bogu.
Zanimljiva mi ona transupstancija sad su formulu preinačili više se od hleba i vina ne pravi u celosti telo i krv Hristovo već SAMO POLA, DA, samo polovina a druga polovina je sam čika u belom odelu...zanimljivo.

Počeo je sa polovinom biti Isus a posle će se u CELOSTI pokazati kao Isus, vrlo lukavo, a kako bi i moglo drugačije treba zaslužiti presto satane.
Kainose...đes ba?

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od kainos taj 2014-11-05, 19:19

Gdje si cuo to da je druga polovina cika u bijelom?
avatar
kainos

Broj poruka : 35
Datum upisa : 05.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od SION taj 2014-11-05, 20:02

kainos ::Gdje si cuo to da je druga polovina cika u bijelom?

To kaže episkop Bugo u svojoj knjizi, jedna polovina euharistije je Hristos, a druga Papa.
avatar
SION
Admin

Broj poruka : 1221
Datum upisa : 14.11.2013

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC-_qo5qnRAEIQQH7lamfKzw

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od lavić taj 2014-11-05, 20:39

kainos ::Gdje si cuo to da je druga polovina cika u bijelom?

Pozdrav Kainose, nema te...
Čika u belom odelu je u CELOSTI samo sad taji ali Bog ga otkrio davno.Poltroni tog čike polako uvode na mala vrata PRIVIKAVANJE da je on zapravo ne samo namesnik jer kao što se hleb u MESO pretvara tako i namesnik u vladara svega.Ne dobija se presto satane zbog lepih očiju već zbog velikog lukavstva i zla nanetog i onog koje će se nanositi.
Video si kako je sveta inkvizicija piokazala kako vrata hadesa neće nadvladati crkvu i NISU iako pobiše SVETE crkva neće ostati tamo gde čika i njegova ergela idu.Galopiraju konjanici smrti a sami će biti prah pod nogama SVETIH, SLAVA I HVALA BOGU!

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od lavić taj 2014-11-05, 20:43

Znaš li Kainose koga BUDE u bazilici kad mole onu njihovu?
I biće im, probudiće se jer satana NE SPAVA kako naivne naučiše već neki čika odmara dok ne dođe vreme satane da se kroz svoje oruđe proslavi.
Imaš na JT buđenje satane u PRAVOJ MAJCI onih koje Otk. nagoveštava.

lavić

Broj poruka : 735
Datum upisa : 31.12.2013

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vino u Bibliji

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu