Krađa beba u porodilištima Srbije

Napiši novu temu   Odgovori na poruku

Ići dole

Krađa beba u porodilištima Srbije

Počalji od SION taj 2013-12-12, 16:04

Tribina u Pančevu, 10.12.2013





Sajt KRAĐA BEBA

http://www.kradjabeba.org/
avatar
SION
Admin

Broj poruka : 1222
Datum upisa : 14.11.2013

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC-_qo5qnRAEIQQH7lamfKzw

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krađa beba u porodilištima Srbije

Počalji od SION taj 2013-12-12, 16:25

avatar
SION
Admin

Broj poruka : 1222
Datum upisa : 14.11.2013

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC-_qo5qnRAEIQQH7lamfKzw

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krađa beba u porodilištima Srbije

Počalji od SION taj 2013-12-12, 16:49

Predsednik Udruženja Vladimir Čičarević pokrenuo inicijativu za donošenje zakona o nestalim bebama

Predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Srbije Vladimir Čičarević uputio je danas javni poziv ministarki zdravlja Srbije Slavici Đukić Dejanović da u roku od 48 sati donese akt za sva porodilišta po kojem nijedna mrtva beba ne sme da se iznese iz bolnice dok je roditelj ne identifikuje i dok se ne izvrši DNK analiza, prenosi Anadolu Agency (AA).

Čičarević je na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu rekao da problem dečijeg trafikinga nije samo problem u Srbiji, nego u celom svetu i naglasio je da nijedna zemlja u svetu nema zakon o ukradenim bebama, pa bi Srbija mogla biti prva u tome. On je apelovao na sve građane u Srbiji da potpišu peticiju za donošenje zakona o nestalim bebama i obavestio da je potrebno trideset hiljada potpisa da bi predlog zakona ušao u skupštinsku proceduru.

Čičarecić je podsetio da je u u poslednjih 14 godina nestalo više od 10.000 beba, da je u 10 godina podneto 1.500 tužbi, ali nije doneta nijedna presuda.

„Problem je što je većina informacija koje se tiču nestalih beba ispovest oštećenih porodica“, rekao je Čičarević.

Kako kaže Čičarević prećeno mu je da će ga "mrak pojesti" ukoliko izađe u javnost sa ovim zahtevima i da je trebalo puno hrabrosti da se pokrene potpisivanje peticije za donošenje zakona o nestalim bebama.

Istakao je da u bebi trafikingu učestvuje organizovana mafija iza koje stoje eminentne ličnosti, uključujući i lekare i babice i matične službe, ali da on trenutno ne može nikoga da imenuje, iako, kako je rekao, postoje dokazi.

Čičarević je najavio da će u narednim nedeljama intenzivno raditi na tome da se podigne nacionalna svest o ovom problemu i da će najpotresnije priče o nestalim bebama izneti u javnost.

"Bebe ne umiru tek tako lako", zaključio je Čičarević.
avatar
SION
Admin

Broj poruka : 1222
Datum upisa : 14.11.2013

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC-_qo5qnRAEIQQH7lamfKzw

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krađa beba u porodilištima Srbije

Počalji od SION taj 2014-09-11, 23:57

SRPSKA DECA BILA VEOMA SKUPA: Doktori krali bebe i prodavali u inostranstvu tokom SFRJ!

Novi roditelji očito nisu žalili novac da dobiju dete baš iz Srbije, jer smo bili poznati kao zdrava, vitalna nacija, još „neiskvarena“ visokim standardom.



BEOGRAD - Sumnjičavi roditelji, čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji, tvrde da su njihovi mališani s iseljeničkim pasošima odvedeni u Švedsku, Dansku, Norvešku, Francusku, Ameriku...

Oni se, u toj tvrdnji, oslanjaju na nespornu činjenicu da su pre toga mnoga deca iz bivše Jugoslavije legalno usvojena u inostranstvu, u nekim slučajevima, kako se pokazuje - uz korupciju, pišu Večernje novosti. Kada se taj mehanizam uhodao, tvrde, prešlo se na obmanjivanje roditelja da su im deca umrla u porodilištima, da bi onda mimo njihovog znanja bila prodata strancima!

- Bebe iz Srbije su se „usladile“ strancima, i mi smo ubeđeni da je posle velikog broja usvajanja dece sedamdesetih godina prošlog veka i posle toga nastavljen „izvoz beba“ - tvrdi Goran Filipović, roditelj iz Beograda. - Posle oduzimanja dece od majki i volšebnih usvajanja, naše bebe su potom počele da nestaju iz porodilišta. A poznato je, na primer, da u jednom gradu u Danskoj živi veliki broj uspešnih poslovnih ljudi usvojenih iz naše zemlje.

Anders Olsen rođen 1972. Srđan Milinković

Novi roditelji očito nisu žalili novac da dobiju dete baš iz Srbije, jer smo bili poznati kao zdrava, vitalna nacija, još „neiskvarena“ visokim standardom. Ukazuju i da su, zbog manje ponude nego potražnje i dobrog „kvaliteta“, naša deca u inostranstvu bila veoma skupa.

Da je Srbija minulih decenija bila „eldorado za usvajanje dece“, dok su od ovog „biznisa“ mnogi zarađivali, potvrdio je Anders Olsen, koji već 42 godine živi u Kopehagenu. Rodio se 1972. u Slankamenu kao Srđan Milinković. Kada mu je danska majka kazala da su ga kao tromesečnu bebu kupili za 20.000 maraka od Centra za socijalni rad u Srbiji, izbezubljeni čovek je doputovao u Slankamen. Upoznao je prave roditelje, Dušana Milinkovića (88) i Sofiju Bošnjak (63), koja mu je rekla da je po dolasku iz porodilišta, nasilno odveden iz kuće.
- Sumnjam da je u to vreme bilo dosta prodaje dece, kao što je slučaj sa mojim bratom - kaže,Aleksandra Milinković (44), sestra Andersa Olsena (Srđana).

A tih davnih godina, novine u Danskoj, u kojoj je za nekoliko godina bilo usvojeno 35 mališana, pokušale su našim ekonomskim teškoćama da objasne zašto mi jedini u Evropi, dozvoljavamo „izvoz dece“.
- Upozoren sam da se, zbog pravnog formalizma i birokratizma u postupku međunarodnih usvojenja, čak i dece koja su rođena i nalaze se u Jugoslaviji, putem posrednika razvio takav biznis koji je na skandalozno zao glas izneo naše „metode“ kod usvajanja - napisao je početkom sedamesetih godina dr Iv Nedeljković, naučni saradnik Instituta za socijalnu politiku SR Srbije, u izveštaju sa svetskog kongresa o usvajanju, održanom u Milanu.

„Porudžbenica“ iz Danske i Švedske za čak 230 naše dece

I tada je bila javna tajna da su poneki danski advokati uzimali dobre svote novca da bi sproveli usvojenje jugoslovenskog deteta. Gde je taj novac završavao, bilo je teško dokazivo, ali se pretpostavljalo da su naše bebe kupovane.
- U to vreme, u zakonu o usvojenju nije bilo nikave stavke o stranim državljanima - priseća se Danica Petrović, penzionisana socijalna radnica iz Niša.

Strani državljani su 1967. godine usvojili na teritoriji SR Srbije desetoro naše dece. Iduće godine već je zabeleženo 13 takvih slučajeva, a 1969. - 24. Narednih godina je taj broj rastao.
Početkom sedamdesetih, u Zenicu, Prištinu i Kulu stigla je „porudžbenica“ iz Danske i Švedske za čak 230 naše dece! Tada smo postali poznati izvoznici beba, za koji se svet sve više interesovao.

Stranci su, u međuvremenu, pronašli mnogo jednostavniji način da dođu do naše dece, a da i ne vide Jugoslaviju. Tada nije bila tajna da izvestan broj naših radnica zaposlenih van zemlje, rađao vanbračnu decu, a potom ih „poklanjao“ pojedincima ili organizacijama i agencijama za usvojenje.
A u to vreme, na radu u inostranstvu bilo je samo iz Srbije oko 30.000 žena. Zvanično, za šest meseci 1972. godine u Zapadnom Berlinu, na području našeg konzulata u Štutgartu usvojeno je čak 1.300 mališana, vanbračno rođenih u SR Nemačkoj, gde su njihove majke, naše državljanke, bile privremeno zaposlene.

Prvi posumnjali

Sava i Ružica Babić iz Inđije, krznarski radnici u penziji, su prvi u Srbiji postali sumnjičavi roditelji i to sa bolnim razlogom. Tragali su za svojim sinom Nikolom još od daleke 1959. godine, kada je nestao u beogradskoj bolnici za nedonoščad. Nesrećna majka je stalno imala osećaj da se dogodilo nešto čudno sa dečakom, koji je sa njom proveo samo desetak sati u porodilištu u Inđiji. Godine 1996. Ružicu i Savu poremetio je anonimni telefonski poziv i otkriće da je njihovo treće dete, za koje su mislili da je mrtvo već 37 godina, zapravo - živo!
avatar
SION
Admin

Broj poruka : 1222
Datum upisa : 14.11.2013

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC-_qo5qnRAEIQQH7lamfKzw

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krađa beba u porodilištima Srbije

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Možte odgovarati na teme u ovom forumu